Coneixes el gust d'un tomàquet acabat de collir? Has vist mai com s'elabora un formatge artesà o com treballa un apicultor al peu del Montsec? Aquests petits grans moments formen part de Benvinguts a Pagès Tot l'Any, una inciativa que porta un pas més enllà i amplia les propostes de Benvinguts a Pagès La Festa i que et permetrà redescobrir el món rural català des de dins. Amb més de 122 experiències participants i 16 rutes agroturístiques actives arreu del territori, el projecte convida a posar rostre als aliments que arriben a taula i a viure experiències de turisme responsable durant tot l'any.
Impulsat per Prodeca i l'Agència Catalana de Turisme, Benvinguts a Pagès Tot l'Any amplia el format de la tradicional festa de Benvinguts a Pagès i converteix l'experiència en una oferta estable i permanent. A través del web, els visitants poden escollir entre desenes de propostes: visitar un rusc d'abelles al Montsec, aprendre com s'elabora un formatge a Osona, descobrir una almàssera a les Garrigues o tastar vins i olis al Priorat.

Rutes arreu del territori
Les rutes agroturístiques que proposa el programa estan pensades per fer-les en un cap de setmana o una escapada curta i combinen visites a productors, allotjaments rurals i restaurants de quilòmetre zero. Hi ha itineraris que recorren des dels Pirineus fins a les Terres de l'Ebre, passant per la Costa Brava, la Catalunya Central o el Penedès, amb l'objectiu d'oferir una experiència completa que uneixi territori, gastronomia i coneixement.
El projecte vol reforçar la connexió entre productors i consumidors, impulsar la compra directa i donar a conèixer la feina de la pagesia com a element clau de la sostenibilitat i del patrimoni alimentari català. A més, Benvinguts a Pagès Tot l'Any és també una eina per diversificar l'activitat econòmica del sector primari i generar noves oportunitats de turisme rural durant tot l'any.
20.000 visitants a Benvinguts a Pagès La Festa
Després de l'èxit de la desena edició de Benvinguts a Pagès La Festa, que va reunir més de 20.000 visitants en un sol cap de setmana, el format 'Tot l'Any' consolida l'interès creixent per les experiències agroturístiques i pel consum de proximitat. Els responsables del projecte destaquen que la iniciativa ajuda a donar visibilitat a petits productors, fomenta el relleu generacional i convida el públic urbà a reconnectar amb el territori.
Tota la informació, rutes, activitats i reserves es poden consultar al web oficial, on es pot planificar una escapada rural i descobrir, en primera persona, el valor del producte local i la feina de la pagesia catalana.