La macaó als paisatges agrícoles

El paisatge de cultius en mosaic, on s’alterna la vinya amb les oliveres, bocins d’horta i rodals de bosc, és especialment adient per a aquesta espècie.

La importància dels paisatges agrícoles

Aquest ambient té un valor incalculable: crear un paisatge agrícola amb parcel·les petites i diferents tipus de conreu afavoreix la biodiversitat de plantes i animals, segons una recerca liderada per l’Institut Nacional de Recerca Agronòmica de França feta pública el 2019 i en què també van participar membres del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

Quines altres espècies hi puc veure?

El mussol banyut, el torlit, la sargantana ibèrica, el fenoll o el fenàs de marge.

RUTA A PEU Del pantà de Margalef a la cova de la Taverna

En aquest itinerari que surt de la presa del pantà de Margalef —on podem deixar el cotxe— és possible que hi vegeu alguna papallona reina. En aquest pantà es recullen les aigües del riu de Montsant, que més endavant desfilaran entre camps de conreu abancalats, tan típics del Priorat. La ruta és molt curta: no arriba als 3 km entre l’anada i la tornada, però té alguns al·licients: el paisatge, per descomptat; el pont penjant que supera el barranc de la Taverna, en una de les puntes de l’embassament; la balma on hi ha el forn dels Maquis, de pedra i fang, molt ben conservat, i, més endavant, la cova de la Taverna. Si ha plogut aquell dia o preveieu que ha de ploure, no feu aquesta ruta, perquè a la cova sempre hi corre una mica d’aigua i més encara si ha plogut. La tornada la fem pel mateix camí, ara amb el cingle de les Solanes davant nostre.

Subscriu-t'hi i salva una papallona

Suma’t al DESCOBRIR i ajuda’ns a preservar la nostra biodiversitat. Per cada nova subscripció, donarem 1 € al projecte ‘Microreserves de papallones’. Amb el nostre suport, Paisatges Vius podrà crear una reserva de papallona formiguera, en perill d’extinció.

En només 24 anys, la població de papallona formiguera s’ha reduït fins a un 71% a Catalunya. Entre tots podem evitar que s’extingeixi. Subscriu-te ara a la revista DESCOBRIR i fem possible entre tots la creació d’una reserva al Moianès que n’asseguri la supervivència. Clica aquí per saber més coses sobre el projecte. SUBSCRIU-T’HI ARA!

(Llegeix més informació aquí)


En col·laboració amb:

Crea el teu jardí de papallones

No tot està perdut. Junts podem fer que les papallones i altres pol·linitzadors visquin a gust a les zones urbanitzades si connectem els pobles i les ciutats amb l’entorn natural proper. El balcó o el pati de casa teva, per petit que sigui, pot ser molt útil en aquesta missió. T’expliquem com fer un jardí de papallones perquè entre tots, omplim Catalunya de papallones.

(Llegeix més informació aquí)