Vellutada del salze

La reina del bosc de ribera


Adopta aquesta papallona gratuïtament i obtén-la en Realitat Augmentada al teu dispositiu mòbil


Les ales de la vellutada, iridescents, són de color granat fosc, amb una vora blanca groguenca repuntada per uns punts blaus, de llum canviant. Al Principat la podem trobar a la meitat nord, des del Montnegre i el Montseny fins als Pirineus, entre els boscos humits i exuberants de ribera, on creixen ufanosos pollancres, oms, àlbers, salzes… De fet, els ambients aquàtics i de ribera contenen les taxes de riquesa biològica més importants en ecosistemes continentals. La vellutada passa l’hivern en esquerdes o cavitats de roques i són les primeres que volen a la primavera. Les densitats de població d’aquesta gran papallona sempre són baixes, i, a més, té una finestra d’activitat molt curta i no va pràcticament a les flors. Aquests tres elements fan que sigui una espècie molt cara de veure.

Aquesta papallona està poc temps desperta i l’aprofitarà al màxim per alimentar-se. Li agraden molt els exsudats dels arbres, la fruita podrida i la melassa que produeixen els pugons a les branques d’alguns arbres. Agafarà reserves i, immediatament, buscarà un lloc per hibernar fins a l’any següent.

A quin correu vols que t’enviem la teva papallona?

(Accedeix a la teva papallona de realitat augmentada sumant-te a la nostra newsletter)

Aquesta adreça d'email no es vàlida
Es indispensable donar-te d'alta a la nostra newsletter
Invalid Input
Subscriu-t'hi i salva una papallona

Suma’t al DESCOBRIR i ajuda’ns a preservar la nostra biodiversitat. Per cada nova subscripció, donarem 1 € al projecte ‘Microreserves de papallones’. Amb el nostre suport, Paisatges Vius podrà crear una reserva de papallona formiguera, en perill d’extinció.

En només 24 anys, la població de papallona formiguera s’ha reduït fins a un 71% a Catalunya. Entre tots podem evitar que s’extingeixi. Subscriu-te ara a la revista DESCOBRIR i fem possible entre tots la creació d’una reserva al Moianès que n’asseguri la supervivència. Clica aquí per saber més coses sobre el projecte. SUBSCRIU-T’HI ARA!

(Llegeix més informació aquí)


En col·laboració amb:

Crea el teu jardí de papallones

No tot està perdut. Junts podem fer que les papallones i altres pol·linitzadors visquin a gust a les zones urbanitzades si connectem els pobles i les ciutats amb l’entorn natural proper. El balcó o el pati de casa teva, per petit que sigui, pot ser molt útil en aquesta missió. T’expliquem com fer un jardí de papallones perquè entre tots, omplim Catalunya de papallones.

(Llegeix més informació aquí)