La festa de Sant Joan inaugura l’estiu. Enguany, és ideal celebrar el solstici de maneres originals i alternatives, fugint de les aglomeracions. I si aprofitem els dies de festa per donar la benvinguda al bon temps, descobrir noves destinacions i viure noves experiències?
7 plans alternatius per celebrar Sant Joan
Propostes originals per gaudir de la nit més curta i el dia més llarg de l’any sense aglomeracions

Les dunes naturals de la platja de la Marquesa
1
Banyeu-vos de nit en una platja molt llarga
Com que el dia és llarg i la nit curta, se suposa que les temperatures de l’aigua del mar comencen a ser elevades. Si la nit acompanya, el bany es converteix en un dels ritus de Sant Joan més habituals. Eviteu les platges urbanes i busqueu una platja llarga i verge on trobar un espai sense gent. Entre les més extenses de Catalunya es troben la platja de Pals, la platja de Sant Pere Pescador, la platja de la Marquesa o del Serrallo —al delta de l’Ebre— i la platja del Torn —a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Existeix la superstició que molts mals es curaran o remetran amb un bany a mitjanit.

La flor groga de l’herba de Sant Joan
2
Descobriu l’herba de Sant Joan i altres plantes medicinals
Coneixeu el pericó o l’herba de Sant Joan? És una planta que floreix pels volts de Sant Joan, quan tot just comença l’estiu. És una planta menuda, de flor groga, que està molt present a diferents llocs del planeta. A Catalunya, també. Creix en llocs pocs humits, als marges dels camins o carreteres, prades, tanques, ribes i llocs assolellats. Des de l’antiguitat s’ha considerat una planta màgica, ja que s’emprava per espantar els mals esperits. És antiinflamatòria, antisèptica, cicatritzant i analgèsica. Per conèixer aquesta i altres plantes aromàtiques, visiteu algun dels divuit espais de la Xarxa de Parcs de les Olors que hi ha a Catalunya. En aquests parcs fan cultiu agroecològic i programat, d’una gran diversitat d’espècies de PAM (plantes aromàtiques i medicinals), sobretot espècies mediterrànies gairebé oblidades. A més, fan visites guiades, tallers i experiències relacionades amb les plantes medicinals.
www.parcdelesolors.com

Una casa rural a Saldes, al Berguedà
3
Descanseu en una casa rural
Fer excursions, anar al poble a comprar la típica coca de Sant Joan i gaudir d’una revetlla envoltats de natura amb família o amics. Masies aïllades, cases de poble, bungalous… amb piscina, amb barbacoa o al bell mig d’un prat de muntanya o al bosc. Feu recerca als diferents buscadors de cases rurals de Catalunya. Algunes de les comarques on n’hi ha més són el Solsonès, la Garrotxa o el Berguedà.

Les vies verdes: recorreguts ideals per a fer rutes en bicicleta
4
Feu una via verda
La nit i el dia de Sant Joan són moments ideals per deixar el que no ens agrada enrere i omplir-nos de bons propòsits. Si voleu començar amb bon peu, res millor que fer un viatge a cop de pedal. És una manera ideal de descobrir el territori sense presses i fer exercici. Les vies verdes són antigues vies fèrries que van quedar abandonades i que ara s’utilitzen per fer itineraris en bicicleta, a peu o a cavall. Us recomanem la Via Verda de la Terra Alta i el Baix Ebre, una cinquantena de quilòmetres entre Arnes i Tortosa; la Ruta del Ferro i del Carbó, un recorregut de dotze quilòmetres entre Ripoll i Toralles; la Ruta del Carrilet I i II, entre Olot i Girona (cinquanta-set quilòmetres) i entre Girona i Sant Feliu de Guíxols (quaranta quilòmetres) i la Ruta del Tren Petit, de sis quilòmetres, que uneix Palamós i Palafrugell.

La tenda de campanya: una finestra a la natura
5
Planteu la tenda en un càmping del Pirineu de Lleida
Sabíeu que la celebració de Sant Joan es remunta a molt abans de la implantació del cristianisme? Tradicionalment era un culte al sol, a la vida i a l’allargament del dia pel solstici d’estiu. Us proposem, doncs, celebrar aquest dia en plena natura allotjant-vos en un dels quaranta-vuit càmpings de muntanya i d’interior de l’associació Càmpings de Lleida. En trobareu a la Vall d’Aran, a l’Alt Pirineu o al Prepirineu. Són espais ideals per allotjar-se en tenda, caravana o bungalou i gaudir d’un Sant Joan diferent.
www.campingsdelleida.com

Monestir de Sant Salvador de Breda
6
Visiteu llocs encantats
La nit de Sant Joan és protagonista de nombroses supersticions. Diuen que és la nit de les bruixes, dels encanteris, de llegendes i rituals. Podeu fer-los a casa o animar-vos a recórrer el territori a la recerca de llocs mítics on passen les coses més estranyes durant la nit de Sant Joan. Segur que a prop de casa vostra en teniu alguna. Diuen que al gorg dels Pèlags, a Caldes de Montbui, poc abans de la mitjanit, totes les fades de la comarca celebren el seu aplec anual i renten la seva roba. A les Valls d’Aguilar, a l’Alt Urgell, sembla que aquesta nit surten a passejar els minairons, uns éssers diminuts que viuen a les tarteres. I a Breda, quan a l’església del monestir sona la primera campanada de les dotze, s’obre una porta del castell que comunica amb una cambra plena de blat. Diuen que si algú hi entra, amb una calavera en una mà i un ciri en l’altra, omple un sac de blat i marxa sense mirar el sac abans que soni la dotzena campanada i es torni a tancar la porta, el gra s’haurà convertit en or. Si la curiositat l’ha fet tafaner, només tindrà sorra. I si per mala sort no ha pogut sortir, haurà d’esperar l’any següent quan torni a tocar la primera batallada de la nit de Sant Joan al campanar de Breda.

El refugi de la Renclusa, al Parc Natural Posets - Maladeta
7
Refugieu-vos a la muntanya
Fugiu de les multituds i gaudiu d’un Sant Joan envoltats de natura fent vivac a la muntanya o allotjant-vos en un refugi de muntanya. N’hi ha de guardats i de no guardats i alguns formen part de rutes que els enllacen tot fent una travessa, com els Cavalls del Vent, al Cadí; els Carros de Foc, al Parc d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; la Porta del Cel, al Parc Natural de l’Alt Pirineu; Eth Setau Sagèth (el Setè Segell), a la Vall d’Aran; els Estels del Sud, al Parc Natural dels Ports, o El Brogit de la Vall, a les muntanyes de Prades. Podeu cercar refugis a la web de la FEEC.