Després d’una reeixida temporada estival en què el turismo de natura i els esports d’aventura han marcat la pauta, la tardor arriba a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida i ofereix un ampli ventall d’atractius i de propostes.
5 plans per una tardor plena d’al·licients naturals al Pirineu i les Terres de Lleida
Bolets, cérvols, aigua i altres propostes per gaudir de la natura a les comarques lleidetanes

Un cistell de bolets
1
La destinació dels caçadors de bolets
Els boscos del Pirineu de Lleida són una destinació molt preuada per als caçadors de bolets. En general, la temporada es desenvolupa entre setembre i novembre, tot i que es pot allargar fins a mitjan desembre. Rovellons, fredolics, ceps, cama-secs i camagrocs neixen a les diferents comarques de Lleida, especialment a la Val d’Aran, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Segarra i el Solsonès.

Un cérvol a Boumort un un bosc de tardor
2
L’espectacle de la brama del cérvol
La tardor lleidatana ens obsequia un altre regal: si afinem l’oïda, gaudirem d’un dels espectacles més impressionants que ens ofereix la natura al Pirineu i el Prepirineu de Lleida: la brama del cérvol. Fins a mitjan octubre, a les comarques de Lleida, especialment a la serra de Boumort, podem conèixer i observar aquest curiós fenomen: coincidint amb l’època de l’aparellament, els mascles competeixen amb els seus brams per conquistar les femelles. Tot i que es pot fer la visita per compte propi, és recomanable contractar una empresa de guiatge per tal de gaudir de l’experiència amb total tranquil·litat i sense perjudicar la fauna.

El Tren dels llacs passa per 4 llacs, 40 túnels i 75 ponts entre Lleida i la Pobla de Segur
3
Tren dels Llacs: els últims viatges de la temporada
Si parlem de Prepirineu, és referència obligada el Tren dels Llacs, un recorregut paisatgístic entre la ciutat de Lleida i la Pobla de Segur orientat bàsicament al turisme familiar. El comboi passa pels embassaments de Sant Llorenç Camarasa, Cellers i Sant Antoni, voreja la Noguera Pallaresa i creua els impressionants congostos de Terradets i Collegats. Durant el trajecte, el tren travessa en total 4 llacs, 40 túnels i 75 ponts.

L'estany d'Ivars i Vila-sana convida a passejar durant la tardor
4
L’estany d’Ivars i Vila-sana i els espais naturals de ponent
Les comarques de la plana, amb una idiosincràsia més agrícola, amaguen petites joies naturals, com l’estany d’Ivars i Vila-sana, al Pla d’Urgell. Una ruta al voltant d’aquest espai natural recuperat ens permet gaudir de la seva rica fauna i flora, especialment d’ocells. L’estany és un dels Espais Naturals de Ponent, una nova marca turística que dona a conèixer deu espais naturals protegits a les comarques de les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell i la zona sud del Segrià, com ara l’aiguabarreig del Segre-Cinca,els secans de Mas de Melons-Alfés, els secans del Segrià i Utxesa, la serra de Bellmunt-Almenara, els secans de Belianes-Preixana, els plans de Sió, els Bessons, la vall de Vinaixa i les muntanyes de Prades-serra de la Llena.

Senderista al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
5
Rutes i passejades als parcs naturals
La tardor és una estació magnífica per visitar el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, on bedolls, moixeres i altres caducifolis generen una explosió de colors que es reflecteixen a les aigües cristal·lines dels estanys d’alta muntanya. El Parc Natural de l’Alt Pirineu és també un lloc excel·lent on gaudir de la tardor. Recentment s’ha editat un plànol guia sobre la mobilitat sostenible al Parc que inclou les parades de transport públic més properes, els pobles on es poden llogar bicicletes tot terreny i bicicletes tot terreny elèctriques, els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, les àrees per a autocaravanes o els contactes dels serveis de taxis locals. L’altre parc natural, el del Cadí-Moixeró, amb un munt d’itineraris senyalitzats, és l’espai protegit català amb més hàbitats i espècies de flora i fauna d’interès europeu.