7 propostes per descobrir el patrimoni de pedra seca a Catalunya

Visites, recorreguts i exposicions per conèixer l’arquitectura més ancestral dels nostres camps i muntanyes

Text:
Cecília Lorenzo
14 de juny de 2021
Guardar a favorits

Barraques o cabanes, marges, basses, ponts, forns de calç, cisternes, arneres… Passejant per Catalunya trobareu edificacions de pedra seca per tot arreu. Són construccions fetes sense argamassa ni ciment, només pedres sàviament col·locades pels homes i dones del camp, que s’aguanten les unes a les altres com per art de màgia. Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO des del 2018, aquesta tècnica s’ha utilitzat des de temps remots a l’hora de bastir les construccions que es necessitaven per a les activitats agrícoles o ramaderes. En trobareu a totes les comarques (segur que en teniu alguna a prop de casa!), però existeixen zones on es poden veure en més quantitat o, fins i tot, algunes on s’hi han senyalitzat rutes temàtiques o s’hi fan visites guiades. Si voleu conèixer a fons aquest patrimoni:

Barraca de pedra seca amb el codi 14849 de la Wikipedraseca

Barraca de pedra seca amb el codi 14849 de la Wikipedraseca

1

Consulteu la Wikipedra!

L’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) aplega diverses entitats que es dediquen a la localització, identificació i inventari de les construccions de la pedra seca. Els seus esforços han servit per crear una eina molt útil a l’hora de trobar totes les més de 19.000 construccions de pedra seca inventariades: la Wikipedra. Es tracta d’una eina digital col·laborativa impulsada per l’Observatori del Paisatge de Catalunya i que té l’origen en el grup Drac Verd de Sitges, que, des del 2002, va començar a fer un inventari en paper d’aquestes construccions. Entreu a http://wikipedra.catpaisatge.net o a l’app mòbil ‘Pedra Seca’ per trobar les meravelles de pedra seca que tingueu a la vora i, si en trobeu alguna que no hi és, podeu col·laborar a inventariar-la. Si trobeu una construcció, podeu consultar a la web o a l’aplicació si hi està introduïda; si no ho està, podeu enviar-ne la fotografia i la fitxa corresponent i, després de ser validada per una comissió d’experts, es publicarà. Així podreu col·laborar a fer que no es perdi la seva memòria!

Veure'n més
Barraca de Joan de cal Quimet, al Masroig

Barraca de Joan de cal Quimet, al Masroig FOTO: Turisme Priorat

2

Camineu a la vora de les cabanes del camí ral del Masroig

El municipi del Masroig, al Priorat, és ple d’oliveres, ametllers, vinyes i barraques de pedra seca construïdes pels pagesos per refugiar-se de les tronades, el fred i la calor. Una ruta senyalitzada que segueix l’antic camí ral de Falset permet veure algunes d’aquestes construccions. I ficar-s’hi a dins! En total recorre sis quilòmetres i mig en una ruta circular que podreu fer sense presses en unes dues hores. Entre oliveres i ametllers, podreu visitar les barraques de cal Josepó i del Jaume el Xalet, la barraca del Joan de cal Quimet i la barraca del coll de la Falsetana. La ruta Les barraques del camí ral del Masroig a Falset s’adapta al temps, les forces i les ganes dels excursionistes que s’hi acostin.

www.turismepriorat.org

Un aljub, una de les construccions de pedra seca que es poden veure al terme de Torrebesses

Un aljub, una de les construccions de pedra seca que es poden veure al terme de Torrebesses FOTO: CIPS (Centre d’Interpretació de la Pedra Seca)

3

Descobriu el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses

Per saber-ho tot sobre la pedra seca, viatgeu a Torrebesses, al Segrià, per visitar el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca (CIPS). Aquest centre disposa d’una petita exposició permanent sobre la pedra seca i d’una exposició temporal; totes dues, d’accés gratuït. També és el punt d’inici de visites guiades per conèixer el patrimoni de la vila i, especialment, les construccions de pedra seca del terme. Guiats per una persona experta, podreu veure de prop i conèixer detalls i història dels aljubs, les cabanes de volta o marges a través d’un itinerari comentat de cinc o vuit quilòmetres, segons si voleu fer la ruta llarga o curta. A més, també organitzen tallers familiars per descobrir la pedra seca en família.

www.turismetorrebesses.com

La Barraca de les Oliveres

La Barraca de les Oliveres FOTO: Ajuntament del Pla de Santa Maria

4

Feu la ruta de la Capona

Aquest itinerari de només dos quilòmetres al Pla de Santa Maria, a l’Alt Camp, us permetrà conèixer fins a vuit construccions de pedra seca. Camineu entre camps de conreu i boscos mediterranis per anar descobrint-les de mica en mica. Veureu la barraca de l’era de la Capona, la barraca de la Capona, el cossiol de la Capona, les arneres, la barraca de l’Augé, les barraques de cal Greuet, el cossiol del Soleta i la barraca de les oliveres. En alguns trams, la ruta coincideix amb el GR-175 de la ruta del Cister. Des de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria, programen visites comentades.

www.pla.altanet.org

Barraca de pedra seca a la muntanya del Montbaig

Barraca de pedra seca a la muntanya del Montbaig

5

Descobriu a peu la ruta de la pedra seca del Montbaig

Als peus de la muntanya del Montbaig, al terme de Sant Boi del Llobregat, descobrireu el passat agrícola d’aquesta zona. Per fer-ho, us proposem una ruta circular de set quilòmetres i mig que surt de Sant Boi, passa per un tram de l’antiga ruta de la cabana de pedra seca, s’enfila a la torre del Benviure i torna per l’antic camí ral. Aquest recorregut ha estat recuperat per l’Ajuntament i us permetrà reconèixer marges i cabanes de vinya, algunes en ruïnes i d’altres recuperades. A través de l’app o la web de Natura Local, podreu seguir la ruta sense cap problema.

www.naturalocal.net

Les Tines de l'Escudelleta

Les Tines de l'Escudelleta

6

Visiteu les tines del Bages

Al cor de la comarca del Bages, no deixeu de visitar la Casa de les Tines o Tines dels Tres Salts, ubicades a l’extrem de ponent de Talamanca, a tocar del riu Llobregat. És un conjunt de set tines de pedra seca construïdes entre els segles XVIII i XIX que antigament s’utilitzaven per fer vi a les vinyes que quedaven molt lluny dels pobles. I, entre Rocafort de Bages i el Pont de Vilomara, a la vall del Flequer, podeu fer la ruta de les tines, un itinerari circular que permet descobrir aquestes grans construccions de pedra. Tot l’itinerari transcorre a la vora del torrent del Flequer, per camins i corriols flanquejats que travessen boscos i zones de muntanya mediterrània. Pel camí, anirem trobant les tines d’en Bleda, un conjunt amagat dins del bosc format per dues tines i dues barraques de vinya. Totes estan fetes de pedra seca, morter i ceràmica, i el sostre, de falsa volta, és de terra. Actualment, al Bages n’hi ha fins a cent nou de catalogades, de les quals, un grupet de divuit són en aquesta ruta. El grup de tines més espectacular de tots és el de l’Escudelleta. Es compten fins a dotze tines i les seves barraques respectives.

www.turismetalamanca.com, www.bagesturisme.cat

Veure'n més
Interior d’una barraca de pedra seca a Capçanes

Interior d’una barraca de pedra seca a Capçanes FOTO: Rafael López - Monné / Turisme Priorat

7

Passejeu per Capçanes

A la comarca del Priorat trobareu un recorregut de sis quilòmetres i mig que us portarà a conèixer alguns elements de pedra en sec en un espai força reduït. És la ruta de la pedra seca de Capçanes. És a la zona de les Taules, a l’est del nucli urbà, una zona conreada des d’antic pels mitgers, els pagesos i jornalers més pobres que treballaven les terres menys productives. Hi podreu observar marges, barraques, sopluigs, corrals, cocons, armariets, arneres, clapers, recers i un forn de calç.

www.serrallaberia.org