Escapada en família al Ripollès: els oficis antics

Un cap de setmana per endinsar-nos en el món del ferro, els molins fariners i la ramaderia de la comarca

Autor:
Cristina Torra
En Roc, la Tanit i en Carles, amb el campanar romànic de Ripoll de fons
En Roc, la Tanit i en Carles, amb el campanar romànic de Ripoll de fons FOTO: Cristina Torra
7 d'octubre de 2024

La Ruta del Ferro i del Carbó, el Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses i els prats de pastura de Molló són els escenaris que ens acompanyaran aquest cap de setmana al Ripollès a la recerca d’oficis antics.

La Farga Palau és el nostre primer descobriment. Es tracta d’una visita autoguiada en un espai museïtzat autònom, al qual s’entra introduint un codi. Tota una aventura, per a en Roc i la Tanit, això que les portes s’obrin soles. Un cop a dins, un audiovisual explica la història d’aquest espai, en actiu des del segle XVII, i la importància del ferro per aquesta comarca. Hi descobrim els primers oficis, com el de traginer o el de clauer, i ens imaginem com sonaven els martinets. 

El Reixac, una casa rural amb història

Demà seguirem amb la història del ferro, però ara continuem el camí fins a Sant Joan de les Abadesses, on ens instal·lem al Galliner del Reixac, una casa de turisme rural amb diversos apartaments i amb un entorn increïble. La nostra caseta part és l’antiga cort de porcs, que també va ser galliner, i a en Roc i a la Tanit els fa molta gràcia dormir on també ho van fer aquests animals. La decoració, que combina elements tradicionals amb un toc hindú, és un dels detalls que ens fan sentir com a casa. Amb la Carme i en Ferran, els propietaris, compartim la passió per l’Índia. 

La Ruta del Ferro i del Carbó va de Ripoll a Sant Pau de Segúries
La Ruta del Ferro i del Carbó va de Ripoll a Sant Pau de SegúriesCristina Torra

La Ruta del Ferro i del Carbó

L’endemà ens espera una aventura sobre dues rodes! Resseguim, en bicicleta, l’antic traçat del ferrocarril que s’utilitzava per transportar el ferro i el carbó des de les muntanyes fins a Ripoll. En Xavi, el nostre guia, ens fa fixar en les restes que queden d’aquella època: algun marcador de quilòmetre de la via, alguns edificis secundaris i un túnel que travessem a les fosques mentre els nens, des de darrere del carretó de la bici d’en Carles, criden com si passéssim per un túnel del terror. Una via verda on la natura i la història ens fan passar un matí en família per recordar. 

Després de l’excursió agafem forces amb un bon dinar de carn a la brasa i visitem el Museu Etnogràfic de Ripoll, una cita ineludible en el nostre cap de setmana a la recerca dels oficis antics. Des dels ferrers fins als cerers, les dues plantes del museu repassen la història etnogràfica de la comarca, però també del país. Ara estan fent un experiment ben curiós que encanta als nens: al llarg del recorregut, cal buscar els objectes intrusos. Són peces quotidianes actuals, com ara mòbils, bastons de caminar o cantimplores isotèrmiques, que amb el pas dels anys es convertiran en peces del museu com actualment ho són els ciris, les aixades o els esclops. Passem una bona estona buscant aquests intrusos. 

Els moliners i els forners

A la tarda, descobrim l’ofici de moliner amb la visita al Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses. Ens hi espera en Pau per fer un taller de pa àzim —sense llevat— en què els nens es converteixen en petits forners. Mentre el pa es cou, en Pau explica com funcionava el molí, i en Roc i la Tanit no se’n volen perdre cap detall. A cada gir del mecanisme, en Roc vol fer reviure el molí, però ens hem de conformar a veure com la força de l’aigua fa moure la roda. L’olor de pa acabat de fer ens obre la gana, i tanquem el dia a l’Abbatissa, un restaurant amb unes vistes magnífiques dels Pirineus.

En Pau explica a en Roc com funcionava el Molí Petit
En Pau explica a en Roc com funcionava el Molí PetitCristina Torra

Els ramaders compromesos de Molló

El diumenge ens porta a Can Pastoret de Molló, un projecte d’agricultura extensiva i ecològica amb vaques gascones i eugues i cabres pirinenques. En Guillem ens guia fins a les pastures, on gaudim quan, al crit de “teteteteteeee”, apareixen la vintena de cabres del ramat. En Guillem ens dona ordi: “Em fan pessigolles amb la llengua”, diu en Roc, mentre les cabres mengen de les seves mans. Després, ens acostem a les eugues i a en Bartomeu, un cavall vellet però molt dòcil que es deixa muntar. “Qui vol pujar-hi?”, diu. “Joo”, crida sense pensar-s’ho la Tanit. La més petita del grup, però la més valenta. 

Acabem l’activitat a la masia fent un tast de la carn de les seves pastures i d’altres productes de la comarca, com el garro de Can Parruc, un tipus de pernil curat cuit, o els formatges de Mas El Lladré de les Lloses. Boníssim!
 
De tornada a casa, fem una parada a Sant Joan, on travessem el seu famós pont i passegem pel nucli antic. Els riures de la Tanit i la curiositat d’en Roc ens recorden que darrere de cada objecte, de cada pedra i de cada detall hi ha un ofici. Ens emportem una mica del saber del Ripollès, amb la certesa que sempre hi haurà històries i racons per redescobrir. 

Guia pràctica

Informació turística

Costa Brava Pirineu
costabrava.org

Ripollès Turisme 
ripollesturisme.cat

Pura Vall
puravall.com

Com arribar-hi

  • Amb tren: la línia R3 de Rodalies (rodalies.gencat.cat) uneix Barcelona amb Ripoll i ofereix diferents trajectes diaris, aproximadament cada hora, entre les 6 del matí i les 9 del vespre. Per arribar a Sant Joan de les Abadesses, Teisa (www.teisa-bus.com) té dos trajectes diaris des de Ripoll. 
  • Amb cotxe: des de Barcelona, cal agafar la C-17 fins a Ripoll, on enllaçarem amb l’N-260 fins a Sant Joan de les Abadesses. 

On dormir

El Reixac. Antiga casa de pagès que ha reconvertit tots els seus edificis en diferents allotjaments rurals decorats amb elements tradicionals i amb un toc hindú. 
www.elreixac.com

On menjar

  • Mas Les Feixes. Carn a la brasa del Ripollès cuinada per un argentí a Sant Joan de les Abadesses. www.maslesfeixes.com
  • Braseria El Molí. Cuina catalana i carn a la brasa al centre de Ripoll. 
  • L’Abbatissa. Restaurant de cuina tradicional moderna en una antiga església situada en un entorn encantador. www.hotelabbatissa.com

Activitats i propostes

  • La Farga Palau. Visita autoguiada. Cal comprar l’entrada al Museu Etnogràfic de Ripoll, on us donaran el codi per entrar-hi. www.museuderipoll.org
  • Ruta del Ferro i del Carbó. Via verda entre Ripoll i Sant Pau de Segúries que segueix un antic traçat ferroviari. www.viesverdes.cat
  • Guies Roc Blanc. Guiatge per muntanya, en bicicleta, en raquetes i d’altres a l’entorn del Ripollès. guiesrocblanc.blogspot.com
  • Museu Etnogràfic. Un dels primers museus d'etnografia del país. www.museuderipoll.org
  • Ecomuseu el Molí Petit. Antic molí fariner que ofereix visites i tallers. www.alt-ter.org/el-moli-petit/ 
  • Can Pastoret. Masia de muntanya dedicada a la producció agrícola i ramadera ecològica, la gestió forestal i l’ecoturisme a Molló. canpastoret.com