Anuncia't al Descobrir
FES-TE DEL DESCOBRIR I EMPORTA'T UN TUBULAR BUFF DE REGAL
Un any de revista + BUFF MULTI BLOK3 DE REGAL PER MENYS DE 4€ AL MES
Portada Descobrir 139
Número 139 - Desembre 2009

Hivern al Capcir

En aquest número

48 hores a Vic

Més enllà dels sants

Perdre's per la capital d'Osona és una delícia, no solsament per l'atractiu dels seus carrers i del seu art, sinó per les seves propostes gastronòmiques. Laura Serra (text)

Reportatges

Prodigiosa i embolicada xarxa (viària)

Les societats modernes han desenvolupat xarxes de carreteres per satisfer el transport de persones i mercaderies. Sense aquestes vies, tot seria ben diferent. Pere Antoni Pons (text), Jordi Todó (fotografia)

Reportatges

El món en 1.600 llars

Des de fa onze anys, l'Empar i altres veïns lluiten per preservar el Cabanyal, el barri mariner de València, en perill de desaparició a causa d'una avinguda. Ernest Costa (text), Rafa Gil (fotografia)

Reportatges

Tenim un dormilega entre fulles

Amb l'arribada del fred, l'eriçó minimitza la seva activitat i passa uns mesos mig adormit. Tot i això, més d'un cop surt a fer un volt. David Carrera (text), Jordi Bas (fotografia)

Reportatges

La identitat i els orígens

Promoure un territori vol dir creure-hi. Resulta increïble, doncs, que hi hagi administracions que no vulguin participar en la promoció del seu país petit o que en facin una difusió fraudulenta. Rafael Vallbona (text)

Reportatges

10 joies

Naturals de Montserrat Montserrat és un massís majestuós de bonys irregulars que treu el nas enmig de les planes i es veu des dels cims de mig país. Des de la distància emet un halo místic, amb la seva aparença suggestiva. Però és quan ens hi apropem que ens enamora: al seu interior, s'hi amaguen centenars de joies forjades a còpia de mil·lènnis. Nosaltres un n'oferim deu, un petit tast d'un parc natural màgic: el camí vell de Collbató, la canal de la Font de la Llum, l'alzinar mediterrani, la via de l'elefant, Balmes amb Història, el mirador de Sant Miquel, la cabra salvatge, l'orella d'ós i la vegetació rupícula, les coves del salnitre i les agulles de Montserrat. Juan Carlos Borrego (text), Albert Lleal (fotografia)

Dossier central

Hivern al Capcir

Natura alpina i pobles de muntanya al canadà català Paul Palau (fotografia)

Dossier central

El país de tots els records

Mentre el Conflent atresora el bressol de Guifré el Pelós, el Capcir presumeix de ser la comarca més alta dels Països Catalans. Joan Becat, una de les persones que coneix millor la Catalunya del Nord, ens introdueix a les dues comerques. Joan Becat (text)

Dossier central

Viles d'aigua

la tradició termal i els banys balsàmics de molig i vernet Disseminades pel territori nord-català, les fonts d'aigua sulfurosa connecten amb l'ànima de la terra a través dels corrents subterranis. A Conflent hi ha dues de les viles d'aigua amb més encant: Molig i Vernet. Valèria Gaillard (text)

Dossier central

Senders amb vistes

Recorrem a peu l'alta muntanya nord-catalana El GR 10 s'endinsa als Pirineus des d'Hendaia fins Banyuls, per les carenes dels cims més alts. El seu tram nord-català permet descobrir els millors paisatges de la comarca. Bernat Rieu (text)

Dossier central

Bellesa insospitada

Un viatge impresindible pels pobles del conflent Anem a Eus, passegem per Rià, serpentegem per la carretera de les Garrotxes, visitem Évol, ens endinsem a Aiguatèbia, ens perdem per Canavelles... Aquest és el pla de viatge cap a unes viles que viuen plàcidament a les altures. Jeroni Pérez i Faixeda (text)

Dossier central

Llarga vida a la natura

Boscos, estanys i gorges: un festí de paisatges protegits Des de les reserves de Nyer i Noedes, fins a les gorges de Carançà i el bosc de la Mata, envoltat de pins silvestres, les comarques del Conflent i el Capcir presumeixen d'espais naturals protegits: Gorges de Carançà, Reserva Natural de Noedes, Bosc de la Mata, Parc dels Angles, Reserva Natural de Nyer i els estanys del Carlit. Esteve Valls (text)

Dossier central

Temps de neu al Capcir

Paisatges privilegiats on practicar esports d'hivern El Capcir atreu a l'hivern milers de visitants que volen passejar amb raquetes entre paratges increïbles o deixar-se tirar per uns gossos de trineu al bosc de Mata. Benvinguts, la temporada acaba de començar. Ausiàs Vera (text)

Dossier central

Una escapada a casa

El poeta i escriptor Narcís Comadira viatja fins a Prada de Conflent per trobar-se amb les notes de Pau Casals i la llengua de Pompeu Fabra. Narcís Comadira (text)

Dossier central

La petja de Pau Casals

Prada, on es va exiliar el músic, venera la seva figura dedicant-li carrers i monuments i manté viu el festival de música de cambra que el vendrellenc hi va fundar l'any 1950. Xavier Amat (text)

Dossier central

La vila fortificada

Vilafranca de Conflent és una població aturada en el temps. Les muralles que la cerquen completament, Patrimoni de la Humanitat, l'han protegida, conservant així tot l'encant madieval. I com una talaia, el fort vigila des de les altures. Xavier Amat (text)

Dossier central

L'embassament de Matamala

Els estanys i embassaments donen personalitat pròpia al Capcir. Alguns es troben en alta muntanya i són de difícil accés, però d'altres, com l'embassament de Matamala, estan integrats a la vida del poble i són espais d'oci per a autòctons i visitants.

Reportatges

Besalú

Retorn al medieval Ítram Llombard, el protagonista de la novel·la 'El pont dels jueus', ens guia per la vila de Besalú a l'edat mitjana, just quan el gran pont comença a erigir-se. Martí Gironell (text)

Reportatges

Història dolça de Xixona

Nascuts en una frontera, als xixonencs mai no els han imposat gaire respecte els límits. Quan venia el fred viatjaven per tot el món venent torró. A l'estiu ho feien amb els gelats. La Xixona és, sens dubte, una història ben dolça. Pau Rubio (text), Oriol Clavera (fotografia)

Rutes

A peu

A peu per la vall del riu Corb

La ruta que us proposem desfila entre les comarques de l'Urgell i la Segarra: comença i acaba a Guimerà i arriba fins a l'Atmetlla de Segarra, tot passant per un altiplà on domina el color del conreu de blat, canviant a cada estació. Ignasi Planas (text i fotografia)

Amb bici

Paisatges mediterranis per la serra d'Ancosa

A cavall entre les comarques de l'Anoia i l'Alt Camp, descobrirem el singular espai natural d'Ancosta-Montagut, un indret protegit, d'ambient mediterrani i amb bona vista sobre l'entorn, especialment des del puig del Castelar, el punt més elevat de la ruta. Marta Montmany (text i fotografia)

Amb nens

Pujada al turó de Tagamanent

Presidit pel turó de Tagamanent, el Parc Etnològic del mateix nom és tota una descoberta dins del parc Natural del Montseny. La caminada passa per la Calma i arriba a la masia de Ca l'Agustí, on es pot descobrir com es vivia al segle XVIII. Cecília Lorenzo (text)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació