Anuncia't al Descobrir
Portada DESCOBRIR 241
Número 241 - Març 2018

Conca de Tremp. La volta al món sense sortir del Prepirineu

En aquest número

48 hores

La vall del Sió

La Ruta dels Castells del Sió, entre la Segarra i l’Urgell, engloba més de 100 construccions del segle XI. Text: Gemma Peris | Il·lustració: Nik Neves

Reportatge

Escapada termal al Vallès

Un passeig històric i natural per Caldes de Montbui Els romans ja tenien clar que, a Caldes de Montbui, les aigües eren tan calentes com sanadores. L'aigua que fumeja és el principal atractiu de la vila vallesana, però no l'únic. Els descobrim. Text: Griselda Guiteras | Fotografia: Adriana Olsina

Dossier central / Conca de Tremp

Un niu per descobrir

La volta al món sense sortir del Prepirineu Pierre Vilar va descriure la conca de Tremp com un quadrilàter envoltat de muntanyes de més de 1.500 metres. Efectivament, la conca és com un bressol, ben protegit per les muntanyes, que la guaiten i la cuiden com si fos un tresor. Text: Sisco Farràs | Cartografia: Andreu Grau

Dossier central / Conca de Tremp

Paisatges de frontera

Els conreus de Secà i els boscos comparteixen la cara nord del Montsec La serralada del Montsec mostra un perfil que recorda una onada gegantina aturada en el temps. Les parets verticals de la cara assolellada, que formen un mur infranquejable des d’Estall fins al congost del Pas Nou, contrasten amb la manta verdosa que davalla amb suavitat pel vessant que mira al nord. Text: Jaume Barrull | Fotografia: Maria Rosa Vila i Magí Sanjosé

Dossier central / Conca de Tremp

Un espectacle geològic

Fòssils, petjades de dinosaures i congostos extrems formen un paisatge únic Al bell mig del Pallars Jussà, la conca de Tremp (i la conca Dellà) és un d’aquells llibres dels quals vas gaudint a mesura que hi vas aprofundint. La geologia n’és el fil conductor i els personatges són molts i diversos. Text: Xavi Basora | Fotografia: Maria Rosa Vila i Magí Sanjosé

Dossier central / Conca de Tremp

Pels camins de l’hulla blanca

Com la força de l'aigua ha dibuixat el paisatge i ha accelarat la modernitat L’aigua llisca pel Pallars Jussà convertint la seva orografia en un entramat de venes i venetes que arriben a tots els racons. Al principi, salta per superar els desnivells. Més endavant es queda quieta, acollida per l’embassament de Sant Antoni. Text: Lurdes Rego | Fotografia: Maria Rosa Vila i Magí Sanjosé

Dossier central / Conca de Tremp

L'hivern diu adéu

La flora i la fauna de la Conca de Dalt es desperten amb l'arribada de la primavera A tota la conca de Tremp, quan el fred perd intensitat i la primavera treu el caparró, hi ha una contrada on la flora i la fauna són especialment ufanoses i la vida bull d’activitat mentre el gel es fon: el terme de la Conca de Dalt. Text: Núria Garcia Quera | Fotografia: Maria Rosa Vila i Magí Sanjosé

Reportatge

La Vall de Gallinera

Terra de cireres A la vall de Gallinera, la primavera arriba quan els cirerers —o els ‘cirers’, com en diuen ací— esclaten en flor. L’espectacle, que esquitxa de delicada blancor el paisatge, justifica de sobra una escapada a aquest captivador racó de la marina alta. Un paradís recòndit, entre el mar i la muntanya, on l’empremta de moriscos i mallorquins continua ben viva. Text: Eva Terol | Fotografia: Joan Andreu Gascó

Rutes

A peu

L’ermita de Sant Joan, el misticisme de la Conca

La ruta que us proposem aquest mes té una protagonista de la noblesa, Elionor d’Urgell, que al segle XV va fer vida eremítica a Sant Joan, a tocar de Montblanc. Aquesta i altres històries ens acompanyen durant l’itinerari. Text i fotografia: Gemma Casalé

Amb bici

Entre ermites i torres al Baix Penedès

Ermites, torres i petits nuclis urbans ens parlen de la història d’una plana on els vials, indústries i grans infraestructures sembla que formin un cabdell indestriable. Però només ho sembla! Text i fotografia: Jordi Avellaneda

Amb nens

El sant que protegia els conreus

Vallcebollera, a l’alta Cerdanya, és una petita població on veneren un sant que els va salvar les collites. Una agradable excursió entre boscos i rierols ens portarà fins a la seva capella. Text i fotografia: Jordi Bastart

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 19,90€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació