Anuncia't al Descobrir
Revista 274 Aran Únic
Número 275 - Febrer 2021

Aran únic

En aquest número

Món Descobrir

El tritó del Montseny, a la UCI

Aquest amfibi, que només es troba al massís del Montseny i que necessita unes condicions ambientals òptimes per viure, està en perill crític d’extinció. Text: Laia Creus Badia

Reportatge

El Solsonès barroc

L'art ens enlluerna a Riner, Sant Llorenç de Morunys i Solsona Retaules, capelles i figures festives ens guien pel Solsonès en la recerca d’aquest art tan expressiu i dramàtic recobert amb capes d’or. I és que la comarca, en un entorn rural i enmig de paisatges molt tranquils, preserva creacions magnífiques i sorprenents d’aquest període artístic, com la capella de la Mare de Déu dels Colls, el retaule del santuari del Miracle o les portalades de la catedral de Solsona. Text: Narcís Clotet Villaró / Fotografia: Òscar Rodbag

Dossier Central / Aran Únic

Tresors singulars d’un petit país

Reportatge fotogràfic: Sergi Boixader Catot

Dossier Central / Aran Únic

Un país occità, sens dubte

La història, la llengua i la cultura reivindiquen les seves arrels Una vegada hi havia un petit país dins d’aquest país. Una idíl·lica vall envoltada de muntanyes de 3.000 metres que mirava cap a l’Atlàntic. És l’Aran, un territori amb institucions, llengua, tradicions i cultura pròpies que el 1313 va votar restar vinculat a la Corona d’Aragó a canvi d’uns privilegis que avui, set segles més tard, converteixen la vall en un territori singular. Text: Anna Sàez Mateu

Dossier Central / Aran Únic

Els grans cims

Les ascensions dels pioners ens guien per l'alta muntanya aranesa Gràcies als pioners del pirineisme, es van obrir vies i camins per accedir als cims aranesos. En aquesta passejada per grans pics com el Tuc de Molières o el Besibèrri Nòrd aprofitem per retre un homenatge als aventurers que els van ascendir per primer cop i als esquiadors intrèpids que els baixaren lliscant neu avall. També us recomanem tres excursions amb raquetes de neu i la visita als millors miradors on fotografiar els paisatges nevats de l’Aran. Text: Claudi Aventin-Boya

Dossier Central / Aran Únic

Natura atlàntica, bella i singular

La fauna i la flora eurosiberianes fan de l'Aran una vall de contrastos L’Aran té una biodiversitat única i atípica al Principat: gràcies al clima atlàntic i a la seva orografia, té una fauna i flora de gran singularitat. Acompanyeu-nos pels racons naturals esplendorosos i idíl·lics d’aquestes terres de muntanya habitades per l’ós bru, el cérvol, la ‘cernalha’, el cavilat, el narcís i la pota de cavall. Text: Iñaki Delaurens Sabi

Dossier Central / Aran Únic

Era tèrra ei eth vèrb

En un sentit escrit publicat en aranès, l’artista i activista afirma que descobrir la vall és, en realitat, descobrir el món sencer: fer un viatge universal des d’allò local. Text: Alidé Sans / Il·lustració: Pep Boatella

Reportatge

Sobrassada, la icona gastronòmica de Mallorca

La sobrassada identifica el paisatge, la cuina i la cultura de Mallorca. Aquest embotit, sobri i untuós, és fruit de la primigènia necessitat de conservar la carn quan la nevera era un somni de ciència-ficció. Avui és un aliment icònic de l’illa, elaborat a l’hivern, que s’assaboreix amb pa i amb mel i s’usa com a ingredient d’algunes ensaïmades i plats com les sopes o l’arròs brut. No us ve salivera? Text: Marga Font Rodon / Fotografia: Tolo Balaguer

48 hores a...

Serra d’Irta

Platges verges, penya-segats de vertigen i castells d’origen musulmà amb una vista panoràmica excepcional són alguns dels reclams d’aquest parc natural. Text: Rosanna Melià / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

De l’obaga de Vallvidrera a la solana de Barcelona

Us recomanem aquesta ruta lineal per la carena litoral de Collserola que té garantit el transport públic tant al punt de sortida de l’itinerari com al d’arribada. Text i fotografia: Rafa López Martín

Ruta amb bici

La descoberta de la riera de Calders

Entre la colònia Jorba i el nucli de Calders, al cor del Moianès, l’aigua crea un en-torn de vegetació ufanosa amb fonts, meandres i penya-segats. Text i fotografia: Jordi Avellaneda Guri

Ruta amb nens

De Portbou a Llançà per una costa molt brava

Per fer rutes vora el mar, el GR 92 és l’ideal. Forma part del sender europeu E-10, que va des del mar Bàltic fins a la Mediterrània. El primer tram d’aquest sender al Principat uneix Portbou amb Llançà entre cales i penya-segats. Text i fotografia: Cecília Lorenzo Gibert

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació