Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
REV 277 portada
Número 277 - Maig 2021

Camins de l’abat Oliba

En aquest número

Món Descobrir

La transhumància torna a Montsant

El Parc Natural de la Serra de Montsant treballa per recuperar els moviments estacionals de bestiar per tal d’aprofitar la pastura com una eina en la gestió fores-tal i la prevenció contra els incendis. Laia Creus Badia

Reportatge

Les salines de Torrevella

La sorprenent llacuna Rosa acull la salinera més productiva d'Europa Coneixem Torrevella com una de les grans meques del turisme de sol i platja, però és molt més que això. Nosaltres la visitem perquè acull una de les explotaci-ons de sal més importants del món. De fet, la vila nasqué al segle XVIII al voltant de la producció d’aquest producte, bàsic per conservar els aliments a l’època, i que avui té milers d’usos. Joaquim M. Pujals / Fotografia: Josep Cano

Dossier central / Camins de l'abat Oliba

A peu per la Catalunya comtal, de Montserrat al Canigó

Reportatge fotogràfic: Òscar Rodbag

Dossier central / Camins de l'abat Oliba

Entre vinyes i muntanyes serrades

El primer tram uneix Montserrat amb Manresa i Vic Des del camí dels Degotalls, a Montserrat, es veuen els Pirineus nevats. Són l’inici i el final del Camí Oliba. A partir de la primera passa ens esperen prop de 300 km de ruta fins i mil anys d’història d’un país i d’un personatge excepcional. En aquest primer tram cal parar bé l’orella per escoltar què n’expliquen, de tota aquesta història, les campanes, els vells ceps i les muntanyes serrades. Text: Griselda Guiteras Sans

Dossier central / Camins de l'abat Oliba

Qui pogués ser l’abat

Des de Vic, fem camí cap a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses Aquí comença el tram del Camí Oliba que recorre una Osona de boscos diversos i s’allunya de la centralitat de la plana de Vic. És el tram més llarg i exigent, fins a deu etapes i més de cent quilòmetres que acaben al Ripollès, on Oliba va deixar de ser comte per embrancar-se en els camins de Déu: va ingressar com a monjo al monestir de Ripoll. De tot això, ara ja en fa més de mil anys. Text: Meritxell Verdaguer Vilageliu

Dossier central / Camins de l'abat Oliba

Els antics dominis de les abadesses

Travessem el Ripollès camí de la carena pirinenca El tercer tram del Camí Oliba ens endinsa en els paratges més despoblats de la Catalunya Vella. Esglésies i castells fomentaven als segles IX, X i XI el creixement a l’entorn dels temples, dinamitzant oficis i mercats que omplien de vida els nous nuclis. En un paisatge esclatant però amb un clima més dur a mesura que guanyem altura, el romànic exuberant ens continua fascinant fins que arribem a la carena que separa el Ripollès del Vallespir. Text: Eva Martínez-Picó

Dossier central / Camins de l'abat Oliba

Al voltant del Canigó

L'empremta d'Oliba ens porta a la mítica muntanya catalana Des del coll d’Ares, ens endinsem a la Catalunya del Nord per seguir els passos de l’abat Oliba, on va tenir un paper decisiu en el desenvolupament de Sant Mar-tí del Canigó i de Sant Miquel de Cuixà. Aquest itinerari, que transcorre pel Va-llespir i el Conflent, ens té preparades més sorpreses. Text: Joan Peytaví Deixona

Dossier central / Camins de l'abat Oliba

Un país en forma de capitell

El Camí Oliba travessa alguns dels indrets que l’escriptor Lluís Calvo sent més propers des del punt de vista personal, i ens ho explica. Text: Lluís Calvo / Il·lustració: Marc Brocal

Reportatge

La Ribera (o el Born) de Barcelona

La redescoberta tranquil·la dels carrerons i els palaus medievals del barri En els últims anys, se’l coneix com el ‘barri del Born’, pel seu flamant mercat, que avui protegeix unes restes arqueològiques del segle XVIII. però sempre ha es-tat el barri de la ribera, a tocar de la mar, amb carrers que tenen noms d’oficis i gremis, amb palaus nobles convertits en museus i porxos que avui aixopluguen els visitants encuriosits. ara és el moment de tornar-hi, amb calma i sense multituds, per reconciliar-se amb una de les zones més boniques de la Barcelona turística. Text: Begoña García Carteron / Fotografia: Jordi Play / Il·lustració: Stéphane Carteron

48 hores a...

Pratdip

A l’ombra de la serra de Llaberia, el nucli medieval de Pratdip ens permet fer un munt de rutes perfectament senyalitzades. Text: Cristina Serret Alonso / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

Per les Garrigues més muntanyoses

La comarca no és una zona plana i uniforme. Per demostrar-ho, us proposem fer aquesta ruta pel terme de Fulleda, al voltant de la serra de les Auberedes. Tota una descoberta, que pot quedar malmesa si tira endavant el parc eòlic que hi ha projectat. Text i fotografia: Miquel Andreu i Pons

Ruta amb bici

Els tresors megalítics de la Roca del Vallès

En aquest municipi del Vallès Oriental hi ha senyalitzada una ruta que uneix els seus principals monuments megalítics. Un viatge en el temps sorprenent, i a tocar de Barcelona! Text i fotografia: Jordi Avellaneda Guri

Ruta amb nens

La marjal dels Moros, un paradís a tocar de Sagunt

Visitem al sud del Camp de Morvedre un dels aiguamolls més ben conservats de la gran plana litoral valenciana i referent de la necessària protecció del medi natural. Text i fotografia: Daniel Morelló Orts

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació