Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

5 comarques lleidatanes on podreu descobrir l’oleoturisme

Deixeu-vos sorprendre per l’or líquid amb visites guiades, tallers o degustacions

Quan va néixer Catalunya, les oliveres ja hi eren per veure-ho, i és que aquest arbre tan preuat —que pot esdevenir mil·lenari si les condicions ho permeten— és la font d’un dels elements primordials de la dieta mediterrània: l’oli. Només a Catalunya hi ha cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva, cadascuna amb unes característiques concretes. Aquesta diversitat de gustos, textures i colors és molt atractiva per a persones que busquen noves experiències gastronòmiques. L’oleoturisme dona cabuda a aquesta demanda a través de visites guiades per veure els camps i els molins d’oli (n’hi ha més de 40 de visitables a Catalunya), a més de tallers per conèixer de prop el procés de fabricació o degustacions que us sorprendran. A les Terres de Lleida han engegat una campanya per tal de donar a conèixer aquest tipus de turisme gastronòmic, i a les comarques de la Noguera, el Pallars Sobirà, el Segrià, l’Urgell i les Garrigues podreu gaudir de desenes d’activitats. Precisament ara és el millor moment de l’any per fer aquestes visites, ja que la collita va ser el desembre i els molins estan en ple funcionament. Us animeu a descobrir tot el que amaga l’or líquid?


La Noguera

Recollida Olives Collita d'olivesRafael López-Monné
A la Noguera, l’olivera ha tingut un paper transcendent com a modeladora del paisatge. La comarca té una llarga tradició en productes d’una gran qualitat, és per això que tenen l’eslògan gastronòmic ‘Noguerament bo’. A la zona hi ha una sèrie de molins d’oli que s’esforcen per fer un producte vinculat a la terra i a la seva manera de fer. Aquest fet porta a una oferta oleoturística creixent. Més enllà de comprar oli —que recomanem que ho feu en cadascuna de les comarques—, a la Noguera podreu gaudir de la visita al molí d’oli de Castelló, a Castelló de Farfanya, on descobrireu el procés d’elaboració de l’oli i podreu degustar diversos olis elaborats al mateix molí.

El Pallars Jussà

Recollida Olives Novembre, època de la recollida d'olivesGetty Images
A causa de la seva ubicació, al Pallars Jussà hi ha hagut poca tradició d’activitats relacionades amb l’oli, i l’oleoturisme encara hi és incipient. Així i tot, la qualitat dels olis és excel·lent i diferent de la resta de DOP catalanes, ja que la seva altura respecte al nivell del mar aporta unes característiques úniques a l’oli. Us animem a tastar-lo i a aprofitar per descobrir la comarca i la seva gastronomia, relacionada amb la ruralitat i el món agrícola.

El Segrià

Cabana Torrebesses Interior d’una cabana de pedra seca a TorrebessesTente Manzano
Ben al contrari que al Pallars Jussà, el territori que comprèn el Segrià és en gran part pla i favorable al conreu. Per això, en aquesta comarca trobareu moltes activitats relacionades amb l’oli. La zona reflecteix la convivència entre les persones i la natura al llarg de la història a través dels murs de pedra, els marges i les cabanes. Aquesta terra està estretament lligada a l’arbequina, la varietat d’oliva protagonista en moltes de les activitats. Per entendre tot el procés, us recomanem la ruta guiada pels paisatges de pedra seca, en què podreu observar les diferents construccions rurals, entre les quals destaca el molí d’oli Bep del Canut. Si preferiu conèixer les eines que s’utilitzaven per treballar el camp, heu de visitar el molí de ca l’Agustí, a Alplicat, i podreu descobrir el procés complet de l’elaboració de l’oli.

Les Garrigues

les Garrigues L'oleoturisme és un dels atractius de les GarriguesRafael López-Monné
La comarca de les Garrigues és l’epicentre de l’oli de Catalunya. És la terra de l’arbequina, la varietat d’oliva que va impulsar la primera DOP de l’Estat. Fa molts anys que vetllen per aconseguir un oli de qualitat; és per això que a la zona la cultura de l’oli és present a tot arreu. Us recomanem visitar la cooperativa Arbequina, a Arbeca (veieu la importància d’aquesta varietat?), on podreu gaudir d’un tast d’oli dels millors verge extra d’arbequina, fer un tomb per les instal·lacions i visionar un documental per conèixer-ne tot el procés. Si, més que en una pantalla, voleu veure el procés amb els vostres propis ulls, no us podeu perdre l’excursió de les cabanes de Juncosa, en què visitareu els camps d’oliveres i el molí d’oli i finalment fareu una degustació de quatre olis premiats. Per acabar, i com a activitat curiosa, us recomanem un taller al molí dels Torms, on podreu construir la vostra pròpia làmpada d’oli en plena natura i envoltats d’oliveres.

L'Urgell

Oli L'oli, un dels productes estrella de l'UrgellIolanda Sebé
Aquesta comarca té l’oli com un element identitari des de fa segles. Parts de la zona pertanyen a la Ruta del Cister, que agrupa alguns dels millors exemplars d’arquitectura gòtica a Catalunya. En aquella època l’oli ja era molt important, i ho continua sent. Potser és per la història, potser per la tradició, potser per qui treballa la terra o, simplement, és un fet d’atzar, però és innegable que l’Urgell té un dels olis verges extra més excepcionals de Catalunya. Tenint en compte aquesta activitat agrària, la comarca presenta una oferta creixent d’oleoturisme. Entre les propostes, destaquem la visita al molí de Vallbona de les Monges  on durant els mesos de collita podreu conèixer tot el procés d’extracció de l’oli. Agafareu una mostra d’aquest oli just sortit de l’oliva per comparar-lo després amb l’oli embotellat. Si preferiu fer una degustació, us proposem la visita al molí Duran, un complex de 1895 per conèixer com funciona i tastar-ne el producte.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació