Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Sense títol
Número 287 - maig 2022

Castells de l'Anoia

En aquest número

Món Descobrir

Com eren els antics casaments a pagès?
 

Fins a inicis del segle XX, en l’entorn d’una família rural benestant, tirar endavant una boda era molt més que una mostra de joia per l’enllaç. Tot girava al voltant de dos objectius: donar continuïtat al patrimoni de la casa i millorar l’estatus social. Text: Laia Creus i Badia

Reportatge

La bellesa de les coses petites

Retrat de la natura que tenim més a prop

Les imatges poètiques i plenes de color de Martín Gallego ens parlen de l’encís que la natura ens regala cada dia si tenim curiositat i ganes d’observar-la, i també ens condueixen per reflexions sobre la fotografia i els desitjos que ens impulsen a conge-lar un instant. També hi ha bons consells per fer magnífics retrats de flors i bestioles. A punt per disparar?
Text i fotografia: Martin Gallego

Dossier central / Castells de l'Anoia

Les millors talaies de la Catalunya medieval

Fotografia: Maria Rosa Vila i Magí Sanjosé

Dossier central / Castells de l'Anoia

L’ombra de Jaume I és allargada
 

A l'est de l'Anoia s'aixequen les fortaleses de Claramunt, Piera, Òdena, Castellolí i Cabrera L’actual Anoia va esdevenir, al segle XIII, el tauler d’una partida d’escacs a quatre bandes. Els Claramunt senyorejaven el centre i el sud de la comarca, els Cardona ja estenien les seves urpes sobre Òdena i Castellolí, Jaume I tenia possessions a Piera i Cabrera i l’Església vetllava pels seus interessos a Igualada. No hi van faltar pactes, traïcions, crims i gestos d’audàcia que es poden descobrir a les fortaleses. Text: Pepa Mañé Vall de Vilaramó

Dossier central / Castells de l'Anoia

Les lleis de la frontera

Les conquestes de Guifré el Pilós fan retrocedir els sarraïns al nord de l'Anoia

Guifré el Pilós és un dels personatges amb més pes històric i mitològic de la Catalunya medieval. La seva influència i el seu poder com a comte de Cerdanya arribaren a les terres septentrionals de l’actual comarca de l’Anoia (antiga Segarra històrica i natural), un territori que mantingué la pressió fronterera durant segles a través de fortificacions i esglésies que, al seu torn, afavoriren les repoblacions.
Text: Maria Garganté Llanes

Dossier central / Castells de l'Anoia

Els castells dels barons de Pere III

Fer un tomb per les fortaleses que controlen la Serra de Miralles

Els castells de l’oest de l’Anoia marquen la frontera del món carolingi que és la serra de Miralles, però al segle XIV es transformen en enclavaments de petits barons que prosperen al servei de Pere III el Cerimoniós. Les intrigues i les lluites de poder ens condueixen pels castells de Tous, Montbui, Miralles, Vilademàger i Orpí, entre d’altres.
Text: Daniel Gonzàlez i Caldito

Reportatge

L’artesania de la pauma

La tradició de les terres de l'Ebre revifa i es reivindica

L’ofici de llatadora era habitual en alguns pobles de les Terres de l’Ebre fa molts anys, fins que a mitjan segle passat es va anar perdent. Tot i això, és una tradició que ha perviscut i que, gràcies a nous talents que aposten per reivindicar les arrels, torna a emergir i valorar el treball artesanal.
Text: Judit Monclús Pedret / Fotografia: Rafael López-Monné

48 hores a...

Queralbs
 

A més de ser un nucli de cases i carrers de pedra encisador, aquest poble de muntanya és la porta d’entrada a paisatges pirinencs molt emblemàtics, com la vall de Núria.
Text: Eva Martínez Picó / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

De la bassa d’Arres a les mines Victòria

Des d’Arres de Sus pugem a una bassa emmarcada per un paisatge de conte i després descendim per conèixer els secrets de la mineria aranesa. Text i fotografia: Iñaki Delaurens Sabi

Ruta en bici

Als peus de la serra de Llaberia

Pedalem pel sud del Priorat, entre Capçanes i Marçà, amb la mirada posada en la ser-ra de Llaberia i la mola de Colldejou, dos sentinelles que ens vigilen. Text i fotografia: Jordi Avellaneda Guri

Ruta amb nens

El bosc de les Roques Encantades 

A Sant Feliu de Pallerols, a la Garrotxa, hi ha un bosc màgic que sembla haver sortit d’un conte de fades. Text i fotografia: Cecília Lorenzo Gibert

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació