Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -38%
SUBSCRIU-T'HI AVUI MATEIX PER MENYS DE 4€ AL MES I EMPORTA'T DE REGAL EL FRONTAL DEL DESCOBRIR
Portada 296
Número 296 - abril 2023

Terra Alta autèntica

En aquest número

Món Descobrir

Més i més invasores

Es calcula que actualment hi ha a Catalunya un total de 1.678 espècies exòtiques identificades. D’aquestes, 198 s’han establert al territori i són considerades espècies invasores. Text: Laia Creus i Badia

DOSSIER CENTRAL / TERRA ALTA AUTÈNTICA

L’autenticitat rural d’una comarca captivadora

Fotografia: Rafa Pérez

DOSSIER CENTRAL / TERRA ALTA AUTÈNTICA

Comprendre els sòls

LA CONSCIÈNCIA ECOLÒGICA I L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA EMPENYEN ELS VITICULTORS DE LA COMARCA A REDOBLAR ESFORÇOS A LA VINYA
Les tonalitats dels paisatges terraltencs varien amb les estacions. La feina dels vinyaters acompanya aquestes mudes per aconseguir un raïm de qualitat. Quatre cellers narren les pràctiques que desenvolupen en aquesta regió caracteritzada per la tenacitat. Text: Ruth Troyano i Puig

DOSSIER CENTRAL / TERRA ALTA AUTÈNTICA

Per un país de campanars

Entre esglésies medievals i catedrals del vi modernistes, recorrem aquestes contrades de paisatges pelats i a estones abruptes, on encara ressona la memòria de la batalla de l’Ebre. Text: Oriol Gracià Carles

DOSSIER CENTRAL / TERRA ALTA AUTÈNTICA

Set paisatges i retalls que sempre lliguen

LA TERRA ALTA S’ASSIMILA A UN TRENCADÍS DE COLORS EXQUISIDAMENT COMBINATS
El misteri que envolta serres i muntanyes esperona l’imaginari d’escriptors i artistes, i per la seva majestuositat i simbolisme, el Port que arrecera i enlaira el flanc sud de la Terra Alta és un dels àmbits més glossats d’aquesta comarca, que presenta uns paisatges ben diversos. Text: Sílvia Berbís Morelló

DOSSIER CENTRAL / TERRA ALTA AUTÈNTICA

Parada i fonda a la Terra Alta

VINS, PUNXADES, CRESTÓ, OLI D’OLIVA EMPELTRE I LES MILLORS FESTES GASTRONÒMIQUES DE LA PRIMAVERA
La Terra Alta és terra de vins, i també de parada i fonda. Tradicions locals com les punxades, el crestó o l’oli d’oliva empeltre conviuen amb flamants iniciatives gastronòmiques que celebren els solsticis entre vinyes. Text: Anna Zaera

DOSSIER CENTRAL / TERRA ALTA AUTÈNTICA

Un futur engrescador per a la vinya

El periodista Ramon Francàs ens il·lustra sobre la dimensió vitivinícola de la DO Terra Alta, i la necessitat de respectar el territori de la comarca per preservar els beneficis d’aquesta activitat social, econòmica i cultural. Text: Ramon Francàs / Il·lustració: Marc Brocal

REPORTATGE

El secret que amaguen els pantans

UN PAISATGE OCULT QUE RESSORGEIX D’ENTRE LES AIGÜES
Pobles, campanars, ponts i camins submergits durant anys, o fins i tot dècades, tornen a veure la llum amb la sequera de l’últim any. Són històries d’un territori negat que només podem visitar en ocasions comptades. Ens acompanyeu en aquest viatges a les profunditats dels pantans? Text i fotografia: Sergi Boixader Catot

REPORTATGE

Les mines més antigues d’Europa

AMB 6.000 ANYS D’ANTIGUITAT, LES MINES DE GAVÀ ESTAVEN DEDICADES A L’EXTRACCIÓ DE VARISCITA, UNA PEDRA SEMIPRECIOSA
Al subsol de Gavà, al Baix Llobregat, s’han trobat més d’un centenar d’explotacions mineres destinades a l’explotació de la variscita, una pedra semipreciosa que va assolir un gran valor material i simbòlic fa uns quants mil·lennis, en ple neolític, quan es van excavar emprant únicament eines de pedra i os. Text: Joaquim M. Pujals / Fotografia: Marco Ansaloni

48 HORES

La Sinera d’Espriu

A Arenys de Mar, al Maresme, ens espera un paisatge marítim sorprenent amb un patrimoni històric que justifica sobradament la nostra visita. Text: Alberts Calls / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

RUTA A PEU

De Monells a Sant Sadurní de l’Heura

Els antics pobles de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura formen des del 1973 un sol terme municipal, el més extens del Baix Empordà i que s’estén pels vessants septentrionals del massís de les Gavarres. Text i fotografia: César Barba

RUTA AMB BICI

Entre la Segarra i la Conca, tot un món en miniatura

Fem ruta per un territori ple de minúsculs nuclis de població. Equidistants de Mont-blanc, capital de la Conca, i Santa Coloma de Queralt, capital de la subcomarca de la baixa Segarra, cada poblet es considera més de l’una o de l’altra. Text i fotografia: Jordi Avellaneda Guri

RUTA AMB NENS

Un castell medieval en territori de dinosaures

El castell d’Orcau s’aixeca uns 100 metres per sobre del poble del mateix nom. Ofe-reix una panoràmica excepcional de la conca Dellà, un territori inclòs al Geoparc Orí-gens on fa 66 milions d’anys van viure els últims dinosaures d’Europa. Text i fotografia: Xavi Basora

RUTA DE PATRIMONI

Domènech i Montaner, sense sortir de Reus

La capital del Baix Camp és un mostrari a l’aire lliure de l’estil modernista amb què l’arquitecte va impregnar els edificis que va dissenyar a principis del segle XX.

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació