Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI AQUEST ESTIU I GAUDEIX D'UN DESCOMPTE ESPECIAL

La cultura de l’oli: 5 plans per fer oleoturisme

Assaborim i aprofundim en les arrels de la gastronomia catalana amb un producte purament mediterrani

Molins i productors us obren les portes de casa seva per viure una experiència única mentre descobriu l’oli català. A Catalunya existeixen cinc denominacions d’origen protegides (DOP) d’olis d’oliva verge extra que són el reflex de la diversitat i la riquesa dels olis catalans: les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Cadascuna produeix un oli amb una aroma i un cos ben diferenciats. Us proposem cinc plans per fer oleoturisme i descobrir-les totes.

Oliveres mil·lenàries - DOP Baix Ebre-Montsià

Oliveres ulldecona Visita al Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arión a Ulldecona, Terres de l’EbreDani Codina - Agència Catalana de Turisme
Les Fargues de l’Arion són un conjunt d’oliveres mil·lenàries, situat a Ulldecona, que compta amb l’olivera més antiga del món, de més de 1.700 anys. Un patrimoni agrícola, gastronòmic i cultural imperdible i tot un museu natural a l’aire lliure per contemplar. A més, podeu visitar el Molí de la Creu i tastar i comprar l’oli d’oliva verge de collita pròpia, únic al món. Us endureu un tresor culinari a casa!

Oli, vi i gastronomia al Priorat - DOP Siurana

Esmorzar típic a la Festa de la Truita amb suc a Ulldemolins Esmorzar típic a la Festa de la Truita amb suc a Ulldemolins, amb oli d’oliva extra verge  Rafael López-Monné - Agència Catalana de Turisme
Si voleu combinar l’oleoturisme amb l’enoturisme, molts cellers de Catalunya també tenen molí propi i elaboren el seu oli d’oliva. Al Priorat, el celler Masroig ofereix tasts d’olis dels que produeixen al seu molí de la DOP Siurana. Una combinació ideal per tastar diferents productes de la terra. Si voleu arrodonir l’experiència, allotjeu-vos a Escaladei a l’Hotel enogastronòmic Terra Dominicata. Un antiga granja de la cartoixa rehabilitada i convertida en un exclusiu hotel envoltat de vinyes. L’establiment compta amb l’Spa Les Oliveres amb tractaments termals i ofereix tasts d’olis en un molí de la zona. A Torroja del Priorat, al Gran Hotel Mas d’en Bruno utilitzen oli d’oliva verge extra al seu servei de restaurant i també ofereixen quatre tasts diferents d'oli d'oliva i una explicació de la comarca, les olives i la seva història, a càrrec d’un sommelier expert.

Cultura de l’oli - DOP Terra Alta

Oliveres a Horta de Sant Joan Oliveres a Horta de Sant Joan, de la DOP Terra Alta, a les Terres de l’EbreInmedia Solutions SL - Agència Catalana de Turisme
L’experiència de combinar un tast de vins amb un altre d’olis verges també es pot fer a una de les catedrals del vi de Catalunya. El celler modernista del Pinell de Brai, dissenyat per Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, elabora també oli verge extra. A la zona, diferents empreses com Identitat Extra Virgin Olive Oil ofereixen altres activitats per acostar-nos a la cultura del vi. Tallers per aprendre a tastar oli d’oliva o fer el nostre propi oli, degustacions de productes de quilòmetre zero o àpats enmig de les oliveres. A Bot es troba la Cooperativa Agrícola Sant Josep que ofereix tast de vins i d’olis com el Massís del Port 1898, un oli d’oliva procedent d’oliveres centenàries. Si us ve de gust, a la tardor també podeu anar a pentinar oliveres, o sigui, a collir olives de manera tradicional. Una immersió completa per descobrir aquest or líquid.

Museus de l’oli - DOP les Garrigues

Olis produïts per Cuadrat Valley a l'Albagés Olis produïts per Cuadrat Valley a l’Albagés  Cuadrat Valley
A les Borges Blanques se celebra la Fira de l’Oli des del 1997 cada mes de gener, una cita anual en què es pot tastar l’oli de les Garrigues i gaudir d’altres activitats relacionades amb la cultura de l’oli. Si visiteu la comarca en qualsevol altre moment de l'any, a la Granadella trobareu el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya, que acull un museu on es pot veure tot el procés de l’elaboració de l’oli. Aquest compta amb un molí i una sala de piques. Cuadrat Valley, a l’Albagés, és una altra finca productora d’oli que organitza visites i tastos. Al seu molí —un dels més innovadors del món— elaboren un oli verge extra únic que i us descobreixen les modernes tècniques d'extracció que utilitzen. Quan visiteu les Garrigues, aprofiteu per dinar en un restaurant de la zona. Molts d’ells compten amb el distintiu extra verge. Són establiments que aposten per l’oli d’oliva verge extra i pel producte local, a més tenen un clar compromís amb el territori.

Bici i oli - DOP Empordà

Ruta en bicicleta entre oliveres de la DOP Oli de l'Empordà Ruta en bicicleta entre oliveres de la DOP Oli de l’Empordà    Christopher Willan - Agència Catalana de Turisme
Damunt d’una bicicleta elèctrica descobrireu els paisatges on creixen les olives que s’utilitzen per fer l’oli de l’Empordà. És una proposta d’Empordàlia, que us portarà a recórrer els Aiguamolls de l’Empordà per obrir boca i, després, a tastar vins, el seu oli i altres productes d’aquesta terra. Natura, esport i gastronomia en una sola activitat.

A Catalunya també podeu practicar l’oleoturisme fora de les zones DOP. L’empresa gourmet Hola Olive ofereix l’activitat oleoturística “degustació d’oli i tapes” a Barcelona. Tota una experiència immersiva és el que ofereix Mas de Colom – Casa Borges. La visita a aquesta antiga masia reconvertida en espai didàctic, comença amb un recorregut per un espai immersiu. La multiprojecció envolta al visitant i mostra com la terra i el pas de les estacions aporten els millors fruits al territori. L’experiència culmina amb un tast d’oli d’oliva i de fruita seca de la mà d’un guia de la Casa Borges. A la Bisbal del Penedès, l’espai Torclum ofereix un relaxant passeig entre oliveres, on t’expliquen el procés productiu de l’oli, que finalitza amb un tast.
 
Més informació
Pur mediterrani
Catalunya ve de gust

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació