Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 143
Número 143 - Abril 2010

Cerdanya: els cerdans ens guien pels tresors del seu país

En aquest número

48 hores a Montblanc

L'essència d'una vila medieval

A l'abril, la ciutat torna a l'edat mitjana per reviure la llegenda de Sant Jordi, però hi ha moltes més coses a veure entre muralles i baluards. Gemma Casalé (text)

Reportatges

Aigües mesclades

Un tomb per l'aiguabarreig Vidal Vidal (text), Jordi Bas (fotografia)

Dossier central

La comarca amable

Amb un clima singular i una orientació única als Pirineus, La Cerdanya és una vall amb uns paisatges increïbles i una natura que s'imposa. Però el més important de tot: és una vall estimada, que sap mantenir-se amb una identitat pròpia. Tomàs Torrent (text), Paul Palau (fotografia)

Dossier central

La Cerdanya, punt i a part

Racons i secrets de cinc paratges de gran valor natural Orquídies d'alta muntanya, llops, pics escarpats, prats i boscos de ribera. La diversitat de paratges i hàbitats de la Cerdanya és única. Manel Figuera, autor de nombroses guies d'excursions per la comarca, ens fa una tria del millor que hi podem trobar. Enric Quílez (text)

Dossier central

Històries de la frontera

La vida a banda i banda del 'pont internacional' de Puigcerdà Puigcerdà-la Guingueta d'Ix, la Guingueta d'Ix-Puigcerdà. Tant se val el recorregut, el camí és igual d'anada que de tornada. La frontera és una ratlla que els habitants dels pobles propers trepitgen cada dia sense parar-hi esment. Com si, de fet, no existís. Andreu Balent (text)

Dossier central

Cada dia una descoberta

La cerdanya acull un conjunt extraordinari de vestigis històrics Com a arqueòleg, Pere Campmajó es dedica a estudiar patrimoni que havia quedat soterrat. Com a cerdà, es dedica a gaudir de dòlmens, jaciments ibèrics i temples romànics que embelleixen el paisatge i permeten reconstruir-ne la història. Ell és el nostre guia pels tresors de pedra de la Cerdanya. Miquel Spa (text)

Dossier central

Tranquil.litat i bons aliments

Els productes artesans són el millor aparador de la comarca De les necessitats, virtuts. Així es podria definir una cuina, la cerdana, que té en el trinxat de col i patata un bon ambaixador. Però no és l'únic. Ho podreu comprovar en aquest itinerari per formatgeries, carnisseries i obradors de confitures. Carles Pont (text)

Dossier central

Rere el rastre de Kílian Jornet

Propostes de turisme actiu per recórrer la comarca de cap a peus El campió mundial de curses i d'esquí de muntanya ens porta per la Cerdanya que l'ha vist créixer com a persona i com a esportista. No en va, aquesta vall pirinenca ofereix a qui en vol gaudir intensament tot el reguitzell possible d'opcions d'aventura. Guillem Lluch (text)

Dossier central

El país del trinxat

No és de menjar, que parla Narcí Comadira, malgrat el títol. El poeta parla de valls assolellades, de tempestes, d'estiu i de països esquarterats Narcís Comadira (text)

Reportatges

Artistes de la festa

L'existència d'escultors que creen i restauren els gegants manté vives les nostres festes populars. Entrem al taller dels grans mestres i assistim al naixament d'una criatura. Jordi Castañeda (text), Marcelo Isarrualde (fotografia)

Reportatges

Ares. La talaia de l'Alt Maestrat

Petjades d'història entre cingles imponents Als peus d'un altar majestuós, el poble d'Ares del Maestrat viu dels camps i del bestiar i contempla amb orgull la seua vasta història. Santi Valldepérez (text), Guillermo Barberà (fotografia)

Rutes

Passejades

El Segre acaronant Sallagosa

Punt de partida d'interessants excursions i ben proper als banys termals de Llo, el nucli urbà de Sallagosa, a l'Alta Cerdanya, està marcat pel pas tímid del riu i per les formatgeries. Xavier Amat (text)

Passejades

Bellver medieval

Dalt d'un turó s'assenta el barri antic de Bellver. I és que aquí primer hi va haver un castell per defensar el camí ral que unia el comtat de Conflent amb el d'Urgell. El castell es convertí en vila el 1225 i avui encara hi roman l'aire d'aquells segles. Xavier Amat (text)

Passejades

Sant Jaume de Rigolisa

Des de l'entranyable estany de Puigcerdà, ens arribem a través d'una senzilla caminada a la capella de Sant Jaume de Rigolisa. Per fer-ho, seguim la pista de la séquia que omple d'aigua l'estany i ens embadalim pel passeig dels Enamorats. Xavier Amat (text)

A peu

Camins vells de la serra de Rodes

Els veïns de Pau se servien dels camins de la Creu Blanca o de Mas Margall per apropar-se al convent o monestir de Sant Pere de Rodes. El de la Creu Blanca s'abandonà quan la fil.loxera destruí les vinyes, però modernament s'ha recuperat. La ruta d'avui segueix els dos vials, per indrets d'un interès històric i paisatgístic enorme. Ernest Costa (text i fotografia)

Amb bici

Per les muntanyes de Sant Pau de Segúries

A cavall de les comarques del Ripollès i la Garrotxa, anirem descobrint bonics paisatges entre fagedes, rouredes i prats de pastura. Un itinerari de muntanya amb unes vistes del Canigó i l'alta Garrotxa molt agraïdes. Marta Montmany (text i fotografia)

Amb nens

El Parc de les Olors de la Vall de Ros

Tenir un bon olfacte és indispensable per gaudir de la visita. En aquest gran jardí aromàtic, ubicat sota els imponents cingles de Bertí, s'hi poden fer passejades guiades per conèixer de ben a prop l'apassionant món de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals. Cecília Lorenzo (text i fotografia)

Altres

Passat i present de la Garrotxa

Entre volcans i una fageda mítica, pedalarem per la comarca per conèixer els seus emblemes, la seva gent i els productes que s'hi elaboren. Tot plegat, ens endinsarem en el paisatge natural i humà d'aquest territori, que es pot visitar tot l'any. Rafael Vallbona (text)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació