Anuncia't al Descobrir
Portada Descobrir 182
Número 182 - Juny 2013

Camins de ronda. Les millors rutes per gaudir dels paisatges del mar a poc a poc

En aquest número

48 hores a la vall de Llors

Mar i muntanya al Baix Camp

Ens endinsem en una vall sorprenent, amb més de quatre quilòmetres de platja de sorra fina on fins i tot les muntanyes sembla que vulguin mullar-s'hi els peus. Isaac Albesa (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

Terra de foc

Festes que cremen als Països Catalans Amb l'arribada de l'estiu, entre juny i setembre, la fal·lera pirotècnica arriba a l'èxtasi, si bé el foc és present a les nostres festes durant tot l'any. Jordi Castañeda (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Presentació

Camins de ronda

Caminant per la història Per conèixer el litoral i viure'l en primera persona, cal recórrer algun tram del camí de ronda, on el patrimoni cultural i el paisatge tenen un paper molt important. Ens ho explica Roger Marcet, director del Museu Marítim de Barcelona. Roger Marcet (text), Blauset (cartografia), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Reportatges

De cara al mar

Què són els camins de ronda i quins usos històrics han tingut? Passejar avui per un camí de ronda és un plaer. I un dret, perquè és un patrimoni públic. En aquest article passegem per aquests senders per conèixer-ne els usos que històricament s'hi han donat fins a arribar a avui: un recorregut ple de curiositats. Rafael López-Monné (text i fotografia)

Dossier central / Reportatges

La forja del treball

Recorrem els camins dels pescadors, els carboners i els pastors És molta la feina que hi ha rere els passos de les persones que han obert i aplanat els camins al llarg dels segles: des de pescadors fins a carboners, cosidores de xarxes, pastors i caçadors. Tenim testimonis excepcionals de gent que utilitzava els camins de ronda per treballar i guanyar-se la vida. Rafael López-Monné (text i fotografia)

Dossier central / Reportatges

Que vénen els pirates! Caminem per escenaris d'assalts, robatoris, invasions i raptes

Els camins de ronda unien en molts trams de la costa les torres de guaita que servien per vigilar si arribaven pirates i corsaris. Des dels camins també es controlava que no hi atraquessin vaixells sospitosos de venir carregats amb malalties infeccioses: les epidèmies també viatjaven per mar. Rafael López-Monné (text i fotografia)

Dossier central / Reportatges

L'adoració dels paisatges

Els camins de ronda són avui espais d'oci i plaer per a gaudi de tothom Una imatge val més que mil paraules. I té un poder transformador. Els artistes del segle XIX van canviar la mirada que es tenia sobre els camins de ronda, menystinguts i associats als perills. Passaren a ser espais contemplatius, per fer-hi agradables passejades i gaudir dels formidables paisatges del litoral. És així com els vivim actualment. Rafael López-Monné (text i fotografia)

Reportatges

L'encant de Calaceit

Dins un plàcid entramat de carrers de pedra, Calaceit oculta el rastre d'escriptors i artistes, molts vinculats al 'boom' llatinoamericà. Toni Orensanz (text), Rafa Pérez (fotografia)

Rutes

Ruta a peu

Un oasi enmig de la calor de les comarques de Ponent

El caminet que discorre paral·lel a la séquia quarta del Canal d'Urgell és un dels més frondosos i ben conservats de tota aquesta infraestructura hidràulica que travessa cinc comarques de Lleida. L'ombra, l'aigua, la fauna i la flora de ribera el converteixen en un autèntic refugi a l'estiu. Miquel Andreu (text i fotografia)

Ruta amb bici

Els paisatges rurals de l'alta Anoia

Grans camps de cereals, prats, boscos de pi, poblets i esglesioles romàniques ens escorten en aquesta ruta de Sant Guim de Freixenet a Igualada, passant per la mítica Panadella. Xavier Oller (text i fotografia)

Ruta amb nens

Les muntanyes de Tivissa pels camins de Sant Blai

La font, l'ermita i la creu de Sant Blai: són els tres objectius d'aquesta ruta per la Ribera d'Ebre. És un itinerari curt i agraït per descobrir les llegendes de sant Blai mentre contemplem el paisatge indòmit d'aquest racó de la comarca. Cecília Lorenzo (text i fotografia), Charuca (il·lustració)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix el 50% de descompte:
    12 exemplars de la revista Descobrir + 2 especials Experiències
    per només 35€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació