Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 189
Número 189 - Desembre 2013

Masies d'Osona. 21 propostes amb encant en el paradís del turisme rural

En aquest número

48 HORES A la SERRA DEL CORREDOR

Entre la natura i la màgia

Un cap de setmana per descobrir aquest racó de la serralada Litoral El Maresme i el Vallès Oriental es disputen els boscos d'aquesta serra que es dóna la mà amb el Montnegre a Arenys de Munt. Vigileu, que quan plou i fa sol, les bruixes s'hi pentinen. Judith Vives (text), Nik Neves (il·lustració)

REPORTATGES

Terres de cava

El vi escumós fa bategar el Penedès Per Nadal ningú no s’està, malgrat les estretors, de celebrar l’amor i l’amistat destapant una ampolla de cava. L’epicentre que ho fa possible està enclavat al nord de la plana del Penedès, un territori amable on la vista es perd entre vinyes, espurnejat per oliveres i pinedes. Ens endinsem en els camins i els cellers que envolten Sant Sadurní i Subirats. Laia Altarriba (text), Jordi Play (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / PRESENTACIÓ

Pagesia i senyorial

Vic presideix una plana extensa i farcida de masos. I és una capital alhora noble i pagesa, dos conceptes gens incompatibles. Ho sap bé el mossèn i historiador Antoni Pladevall. Antoni Pladevall (text), David Datzira (fotografia), Blauset (cartografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Mil i una masies

La història del país a través de les cases de pagès Osona certament és el paradís de la masia. Sortiu a copsar-ho! Circuleu-hi per qualsevol carretera i deixeu-vos embadalir pel gran nombre de masos que omplen o, millor dit, que configuren el paisatge a banda i banda. És com si comptéssiu estrelles: sereu incapaços de fer-ne un recompte acurat... Aurora Montserrat (text), David Datzira (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Renaixement als masos

El Turisme Rural manté viu un patrimoni agrari imprescindible Gràcies al turisme rural, moltes cases han trobat una sortida que ha permès la conservació i el manteniment d’un bocí de la història agrària del país. Aquest és el relat de les cases que van renéixer de les cendres gràcies a la convicció dels seus propietaris. Una crònica de reformes i adaptacions que recuperen amb orgull l’ànima dels masos. Guillem Rico (text), David Datzira (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

A la recerca del sol

El paisatge i l'entorn modelen els masos i la seva idiosincràsia “En els treballs del camp no hi ha res gratuït, res postís, res innecessari. Tots els moviments, fins els més arcaics, obeeixen a un funcionalisme exigit per la matèria”, va deixar escrit Josep Pla. I els masos d’Osona són un exemple de la lògica pràctica de pagès: la façana principal s’encara a migdia, a la plana tenen grans eres per batre el gra i a la muntanya, corrals per als animals. Griselda Guiteras (text), David Datzira (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

La història interminable

No hi ha dues masies iguals i no n'hi ha cap que es pugui donar per acabada Per què els masos són com són? Per què tenen el paller separat de la casa principal? Per a què servien les golfes? De masies, n’hi ha de molts tipus, però gairebé totes responen a una manera de vida, l’autosuficiència. Un mas era alhora habitatge, magatzem, corral i celler. Passeu, passeu, que veureu el piset. Joaquim M. Pujals (text), David Datzira (fotografia)

REPORTATGES

La Barcelona del 1714

Les ruïnes del setge i els tresors amagats al Born La ciutat del 1714 ha sobreviscut per fer-se més gran, però en el seu cor conserva les ferides d'un temps en què tot va canviar. Trepitjant els carrers del Born trobem restes sorprenents d'aquella Barcelona de fa tres segles. Begoña Garcia (text), Alfons Rodríguez (fotografia)

Rutes

RUTA A PEU

De Sant Feliu a Sant Pol, amb el perfum del mar

La proposta que us fem recorre un camí de ronda que voreja penya-segats que s’alcen sobre la mar i que estan interromputs per petites cales i pinedes. És el paratge ideal per a un anunci estiuenc de cervesa, però sense càmeres ni massificació. Laia Altarriba (text i fotografia)

RUTA AMB BICI

El paisatge típicament rural de les Alcusses de Moixent

El vi, l’oli i el cereal despleguen a les Alcusses, a la Costera, un paisatge amable i escassament transformat per les noves tecnologies agràries. Passejarem entre camps de conreu i cases de les heretats, fetes amb materials tradicionals. Paco Tortosa (text), David Campos (fotografia)

RUTA AMB NENS

Un tastet de Collserola: del monestir de Sant Cugat a Can Borrell

Des del centre de Sant Cugat del Vallès s’arriba fàcilment a les portes del vessant nord del Parc Natural de la Serra de Collserola. El nostre itinerari té força sorpreses: un pi de 23 metres, una riera frondosa, petjades de porcs senglars i bonics ocellets com el pit-roig o el rossinyol. Cecília Lorenzo (text), Charuca (il·lustració)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació