Què fem el cap de setmana del 22 i el 23 de novembre?

Del primer tast de calçots a l'autenticitat de l'Alt Urgell: un cap de setmana per celebrar grans tradicions

Text:
Redacció Descobrir
Organyà és un dels pobles protagonistes de l'agenda d'aquesta setmana
Organyà és un dels pobles protagonistes de l'agenda d'aquesta setmana FOTO: Santi Iglesias
17 de novembre de 2025
Guardar a favorits

Novembre avança i el calendari s'omple de sabors que ens connecten amb la terra. Aquest cap de setmana del 22 i el 23 de novembre és una autèntica festa per al paladar i per als sentits. Des de l'aroma fresca de l'oli nou a Maials fins a l'olor de fum de la primera gran calçotada musical a Valls; del sabor inconfusible del xató a Vilanova i la Geltrú fins a l'ambient tradicional de muntanya a la fira centenària d'Organyà. Prepareu-vos per a un viatge que ens porta del Pirineu a la costa, celebrant els productes més emblemàtics del nostre rebost. Agafeu forquilla i jaqueta, que sortim!

Vista de Valls, amb l'església de Sant Joan que sobresurt entre les teulades
Vista de Valls, amb l'església de Sant Joan que sobresurt entre les teuladesWikipedia Commons

1. Calçofest de Valls, primers calçots

Prepareu-vos, perquè el dissabte 22 de novembre neix a Valls una nova festa que ho té tot: el Calçofest! Aquest gran festival arrenca la temporada de calçotades combinant música, gastronomia i cultura en una jornada inoblidable. Des del matí, podreu gaudir d'espectacles de dansa, màgia i circ que ompliran de vida el centre de la ciutat. A la tarda, la festa es trasllada a l'escenari principal amb un cartell de luxe que reuneix alguns dels millors grups de l'escena catalana: Figa Flawas, The Tyets, Buhos, La Fúmiga, Els Catarres, Ginestà, Les Que Faltaband, Maria Jacobs i DJ Trapella. No us perdeu l'inici de la temporada més esperada en el bressol del calçot!

(1) Què més fer a Valls i els seus voltants?
Quan la música s'aturi, l'ànima de l'Alt Camp pren el relleu. És el moment de descobrir una capital plena de vida, de conèixer una comarca on el patrimoni reviu i d'entendre per què una humil ceba s'ha convertit en l'autèntic or d'aquesta terra.

Els entorns de Maials, al Segrià, estan envoltats d'oliveres
Els entorns de Maials, al Segrià, estan envoltats d'oliveresARA Lleida

2. Primers raigs d'oli verd a Maials

Novembre és el mes de l'or líquid. És el moment en què el paisatge del Segrià es desperta amb l'aroma fresca, intensa i afruitada de la primera premsada. Per celebrar aquesta joia de la nostra cuina, Maials es vesteix de festa els dies 22 i 23 de novembre amb la 28a edició de la seva emblemàtica Fira de l'Oli Verd, una fira destacada, ja que és el gran homenatge a la tradició oliverera i al sabor més autèntic de les Garrigues i del Baix Segrià. Durant tot un cap de setmana, tindreu l'oportunitat única de ser els primers a tastar els olis novells de la temporada, directament dels productors. Podreu passejar entre parades, aprendre a distingir els matisos d'un bon arbequí, gaudir d'esmorzars populars amb el pa sucat amb oli i conèixer de prop els secrets d'elaboració que han passat de generació en generació. És una immersió total en la cultura de l'oli, una cita imprescindible per omplir el rebost per a tot l'any i gaudir d'un ambient festiu i acollidor.

(2) Ja que sou a Maials…
Després de tastar l'oli nou, endinseu-vos en un paisatge de secà ple de caràcter, pugeu a miradors que dominen el pla de Lleida o descobriu el tresor natural de l'embassament d'Utxesa.

El xató és una amanida d'hivern a base d'escorola, bacallà, tonyina i anxoves
El xató és una amanida d'hivern a base d'escarola, bacallà, tonyina i anxovesLa Ruta del Xató

3. Anem de Festival del Xató a Vilanova i la Geltrú

Prepareu el paladar, perquè el diumenge 23 de novembre (places limitades!) Vilanova i la Geltrú ret homenatge al seu tresor gastronòmic. El Mercat de Mar es transforma en una autèntica festa del sabor per celebrar el Festival del Xató. És l'oportunitat perfecta no només per descobrir els secrets d'aquest plat icònic del Penedès, sinó també per degustar-lo en totes les seves formes: des de tapes elaborades pels paradistes fins al menú complet per 10 €, que inclou l'escarola, el peix, les truites, la seva salsa inconfusible i, com a novetat, una deliciosa coca de llardons de postres. Una cita imprescindible per tastar l'ànima de la cuina vilanovina.

(3) Com allargar l'estada a Vilanova?
Més enllà del plaer del xató, la capital del Garraf us convida a viure la seva intensa vida cultural, a recórrer les cases senyorials del segle XIX i a descobrir tot el que podeu fer-hi en 48 hores.

El poble d'Organyà es troba als peus de la muntanya de Santa Fe
El poble d'Organyà es troba als peus de la muntanya de Santa FeAjuntament d'Organyà

4. Fira de Sant Andreu d'Organyà, una de les més antigues de Catalunya

L'Alt Urgell ja fa olor d'hivern, i Organyà ho celebra a finals de novembre amb una de les fires més antigues i amb més renom de Catalunya. La Fira de Sant Andreu és el gran punt de trobada de la muntanya, un esdeveniment que marca l'inici de la temporada freda amb un orgullós caràcter ramader i rural. Prepareu-vos per descobrir races autòctones, passejar entre parades de productes artesans i omplir el cistell amb els sabors més autèntics del Pirineu: formatges artesans, embotits, mel i pa de pagès de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Una experiència tradicional per viure l'ambient de muntanya més pur.

(4) Més plans a l'Alt Urgell
Un cop hàgiu passejat per la fira, aprofiteu per descobrir per què Organyà és terra de mites i llegendes, enamoreu-vos del romànic de la comarca o planifiqueu una escapada perfecta per gaudir de la zona amb nens.