Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 130
Número 130 - Març 2009

Montseny: una reserva de la biosfera per a tots els públics

En aquest número

48 hores a Mora d'Ebre

Una ciutat d'artistes a la vora del riu

La capital de la Ribera d'Ebre conserva la talaia d'època àrab, els carrers antics i l'orgull de ser bressol de nissagues d'escultors de renom. Sílvia Berbís (text), Artur Gaya (fotografia)

Reportatges

Els tresors d'Iluro

Recorregut per la Mataró pròspera del temps dels romans Entre els anys 80 i 70 aC s'aixecaren els fonaments d''Iluro', que durant dos segles va ser un dels centres de producció i comercialització més importants d'Espanya. Perquè no us perdeu cap testimoni dels romans a la capital del Maresme, en aquest article us farem de guies. Elena Cuesta (text), Ramon Manent (fotografia)

Dossier central

Qui no coneix el Montseny?

Testimoni de la transformació del massís en tot un parc natural i en Reserva de la Biosfera, el catedràtic de Geografia Física Josep Maria Panareda ens anima a endinsar-nos al Montseny de la seva infantesa amb calma i respecte. Josep Maria Panareda (text)

Dossier central

Un ric mosaic de climes

Els secrets del santuari botànic d'Europa Al massís del Montseny trobem un resum d'alguns dels principals paisatges vegetals d'Europa, des de la Mediterrània fins a les terres d'Europa central, tot passant pels cims alpins. Un 'collage' de climes que condicionen una rica vegetació. Lluís Calvo (text), Artur Gaya (fotografia)

Dossier central

El batec diari del Montseny

Els veïns fan pinya i reivindiquen la seva pertinença al massís Els habitants dels divuit municipis que comparteixen el massís fan la seva vida en un indret desitjat ple de visitants que van i vénen. És un orgull viure-hi, tot i que la dispersió administrativa dificulta una realitat associativa molt intensa. Emma Aixalà (text), Artur Gaya (fotografia)

Dossier central

Testimonis de bona salut

Vuit animals i plantes que només viuen en paratges privilegiats El Montseny és generós en paratges de gran bellesa. Però les espècies bioindicadores, més enllà d'apreciacions estètiques, ens assenyalen l'estat de salut dels indrets on viuen i ens diuen quins són els paisatges de més qualitat ecològica. David Carrera (text), Artur Gaya (fotografia)

Dossier central

La pàtria dels excursionistes

Quatre rutes per endinsar-vos al massís El Montseny s'ha erigit com a bressol i santuari dels excursionistes catalans. Per continuar amb la tradició, us proposem quatre itineraris a peu del massís. N'hi ha per a tots els gustos, trieu el que més us agradi i... a caminar! Xavier Amat (text), Artur Gaya (fotografia)

Dossier central

L'hora del canvi global

L'abandó de masos i conreus amenaça l'equilibri ecològic de la muntanya Per la seva situació i l'explotació racional que se n'ha fet al llarg dels segles, el massís és un bon indicador de les transformacions que s'han produit arreu del planeta en els propers anys. D'això se'n diu 'canvi global', un concepte que va més enllà del canvi climàtic i que posa en perill l'equilibri ecològic tan admirat fins ara. Bartomeu Borràs (text), Artur Gaya (fotografia)

Dossier central

5 escapades de diumenge

Propostes per viure cinc caps de setmana apassionants al Montseny Cada vegada anem més lluny a la recerca d'exotisme i aventura. Però ben a prop de casa, a l'abast de tothom, el Parc Natural del Montseny reserva experiències estimulants i descobriments que us faran somiar. Us cal una excusa per anar-hi? Aquí en teniu cinc de fetes a mida. Lídia Hervàs (text), Artur Gaya (fotografia)

Reportatges

Els dos campanars del Canigó

A redós del Canigó, les veus dels campanars dialoguen. Enguany, Sant Martí compleix mil anys de la consagració. Més antic és el monestir de Cuixà. Què queda de l'esperit medieval que anhelava Verdaguer? Roser Vernet (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Reportatges

El Carxe, en terra de ningú

El mig miler d'habitants del Carxe, al nord-est de Múrcia, parlen català des que el territori fou colonitzat per alacantins al segle XIX. Viuen en aldees que ocupen una llenca ampla i eixuta, entapissada de vinya, d'una bellesa corprenedora. Joaquim M. Pujals (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Entre la plana i el massís

Passejada per fer gana Arraulit entre els revolts que s'endinsen cap a les muntanyes més altes del Montseny, el nucli del Brull reposa als peus d'un turó coronat per les ruïnes de l'antic castell medieval. Oriol Gracià (text)

Dossier central

Aigües juganeres

Passejada de patrimoni Riells de Montseny és un petit nucli de masies disperses al voltant de l'església de Sant Martí. Ens calcem les xiruques per resseguir la riera que voreja i dóna nom a aquest racó del massís. Oriol Gracià (text)

Dossier central

El tercer cim en discòrdia

Passejada de natura El Matagalls és el tercer punt més alt del Montseny. Només el superen -per pocs metres- el turó de l'Home i les Agudes. Però les vistes que s'abracen des del cim no desmereixen aquest mirador de bona part de la Catalunya Central. Oriol Gracià (text)

La línea més dolça entre dos punts

Rutes

A peu

Escampar la boira al santuari de Puig-agut

Si aquesta passejada es fa de bon matí, el caminant veurà com la boira que l'envolta de camí cap al santuari de Puiga-agut de Manlleu es va escampant per deixar a la vista una magnífica panoràmica de la plana de Vic i dels cims nevats del Pirineu. Valentí Zapater (text i fotografia)

Amb bici

Ruta pel cor de la Cerdanya

Pedalant per antics camins veïnals i envoltats de muntanyes encara blanques per la neu, anirem descobrint els paisatges i pobles de la gran plana ceretana, des de Talló fins a Bellver de Cerdanya. Enrique Marco (text i fotografia)

Amb nens

El pantà d'Utxesa: un oasi natural al Segrià

A les terres aspres del Segrià trobem el llenç inesperat del pantà d'Utxesa preparat per als caminants curiosos que el vulguin descobrir, amb observatoris i punts d'aguait situats estratègicament. Joan Raventós (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació