Anuncia't al Descobrir
Portada Descobrir 196
Número 196 - Juny - Setembre 2014

Catalunya 1714. Viatge als escenaris clau de la guerra de Successió

En aquest número

48 hores a Arbúcies

Combats a tocar del Montseny

Visitem els escenaris dels enfrontaments entre la resistència austriacista a la comarca de la Selva i l’Exèrcit borbònic. Judit Pujadó (text), Nik Neves (il·lustració)

Dossier central / Presentació

Uns orígens i un destí

La commemoració del Tricentenari aplega arreu del país un munt d’activitats, propostes, debats i reflexions sobre la nostra història, la nostra identitat i el nostre futur. I arreu del país hi ha monuments, persones i escenaris que ens recorden per què vam lluitar fa tres-cents anys. Ens ho explica Miquel Calçada, comissari del Tricentenari. Miquel Calçada (text), Blauset (cartografia)

Dossier central / Reportatges

La primera guerra mundial

A la plana de Vic es va gestar el pacte que va fer que els aliats s'unissin a la causa austracista Abans de l’‘Avi’ Macià, president de la Generalitat de Catalunya, va haver-hi un altre Francesc Macià. El del segle XVIII era conegut amb el sobrenom de ‘Bac de Roda’, i va ser un dels artífexs del pacte dels Vigatans, que va permetre l’entrada de les potències aliades al conflicte pel tron hispànic. La guerra de Successió es convertia així en una guerra mundial. La primera. Bac de Roda ens ho explica en aquesta crònica imaginària. Arnau Cònsul (text), Siqui Sánchez (fotografia), Àngel Casals (assessorament)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

El somni dels maulets

La lluita per defensar els llauradors, els furs i l'autogovern al regne de València La lluita dels valencians austriacistes contra Felip V va ser ferma i obstinada, especialment en ciutats com Dénia i Xàtiva. Els maulets, defensors dels pagesos i dels furs i les institucions d'autogovern, vans ser comandats per un militar brillant, amb un patriotisme de pedra picada: Joan Baptista Basset. Parlem en boca d'ell per narrar en primera persona una resistència èpica, entre el 1705 i el 1711. Eva Terol (text), Pelut i Pelat (Fotografia), Vicent Terol (assessorament)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

L'atac borbònic avança pel sud

El setge de Tortosa del 1708 va portar definitivament el conflicte de l'Ebre ençà El tinent dels miquelets Bruno Bes ens explica el setge de Tortosa del 1708. Aquesta derrota va ser determinant per permetre l'avanç de les tropes austriacistes cap a Barcelona. De la mà d'aquest personatge imaginari ens endinsem en la Tortosa del segle XVIII, una ciutat esplendorosa que encara avui podem resseguir. Andreu Carranza (text), Vicent Pellicer (fotografia), Àngel Casals (assessorament)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Una plaça molt difícil

Castellciutat vetllava per la integritat de la frontera pirinenca La plaça forta de Castellciutat, pròxima a la Seu d’Urgell i amb una vista estratègica sobre les valls del Segre i de la Valira, va tenir un paper destacat en la guerra de Successió al Pirineu. Ens ho explica el mateix general Moragues, protagonista de la defensa del bastió, que va acabar amb la capitulació davant de l’Exèrcit francès el 28 de setembre del 1713. Albert Vilaró (text), Jordi Bas (fotografia), Àngel Casals (assessorament)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Barcelona en runes

Els episodis cabdals d'un setge que va durar catorze mesos Les ‘Narraciones históricas’ són una obra monumental en què Francesc de Castellví va recollir fil per randa els fets de la guerra de Successió. En aquest article, gràcies al buidatge de les seves pàgines, és Castellví mateix qui, en primera persona, escriu imaginàriament un dietari del setge de Barcelona entre el 1713 i el 1714. Agnès Rotger (text), Jordi Play (fotografia), Àngel Casals (assessorament)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Cardona, el comiat a un baluard inexpungable

Els últims dies de la resistència del municipi del Bages abans de capitular el 18 de setembre del 1714 El governador Manuel Desvalls reviu els últims dies de resistència del castell de Cardona, fins a la capitulació —que no vol dir rendició— de la vila ducal, una setmana després de la caiguda de Barcelona. Jordi Mata (text), Francesc Muntada (fotografia), Àngel Casals (assessorament)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 19,90€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació