Anuncia't al Descobrir
Portada DESCOBRIR 239
Número 239 - Gener 2018

Pobles de Montserrat. Viure i gaudir a la muntanya mítica dels catalans

En aquest número

48 hores

Els verds més intensos

Travessada pel Brugent, la vall d’Hostoles està farcida de fonts i gorgues on gaudir tant del paisatge com de l’encant de l’arquitectura rural. Situada a la part més meridional de la Garrotxa, la vall d'Hostoles és un dels paratges més verds de Catalunya. Per l'abundor d'aigua -amb desenes de fonts on anar d'excursió i espectaculars gorgues que mereixen una remullada a l'estiu-, la vall esdevé un verger amb diversos escenaris, del més suau del pla al muntanyós que abraça els seus límits. Text: Marta Rodríguez Bosch | Il·lustració: Nik Neves

Reportatge

Ruta dels monestirs valencians

Velles esplendors monacals Atresoren entre els seus murs, o el que en queda, segles d’història i d’oració. Cinc grans monestirs valencians són joies del patrimoni i foren centres de poder espiritual i material, fins que la desamortització del segle XIX els abocà a la decadència i, en alguns casos, a la destrucció. Ara, una ruta recupera els vells camins que els unien del Corpus Christi de Llutxent a Sant Jeroni de Cotalba, passant per Santa Maria de la Murta, Santa Maria de la Valldigna i Santa Maria d’Aigües Vives. Text: Eva Terol | Fotografia: Román Rodríguez

Dossier central / Pobles de Montserrat

Els guardians de la corona

Casals, castells i ermites dels pobles que viuen al peu de la muntanya Viure al peu de Montserrat forja el caràcter. Ens passegem pels municipis del Bruc, Esparreguera, Monistrol, Marganell, Olesa, Castellbell i el Vilar i els Hostalets de Pierola a la recerca d’un patrimoni associat a la muntanya més capriciosa del Principat. En aquest tomb, les llegendes ens assaltaran pel camí. Text: Jordi Vallverdú | Fotografia: Sergi Boixader

Dossier central / Pobles de Montserrat

Fruits de la terra i el treball

Els productes agroalimentaris que s'aixopluguen a la falda de la muntanya La persistència dels pagesos més resistents ha mantingut l’elaboració dels vins, olis, matons, mels i coques que identifiquen la gastronomia montserratina. La història del Pere i la Mercè cus aquesta passejada per les masies, els obradors i els molins que mantenen viva l’activitat artesanal agroalimentària. Text: Josep Sucarrats | Fotografia: Sergi Boixader

Dossier central / Pobles de Montserrat

Un nus de camins

Una xarxa de senders recorre la muntanya i comunica pobles i ermites Durant segles, carboners, caçadors, pagesos i ermitans s’han mogut a peu per la muntanya de Montserrat, per anar d’un poble a un altre o per pujar al monestir a vendre. Avui, molts d’aquests camins encara es poden recórrer, encara que amb usos —i gaudis— ben diferents. Text: Joan Raventós | Fotografia: Sergi Boixader

Dossier central / Pobles de Montserrat

Les cares de la muntanya

Els miradors des d'on gaudir de les millors perspectives de Montserrat Montserrat és la muntanya de les mil cares. La podem observar des de diferents llocs i sempre hi ha alguna cosa que ens meravella. Aquestes quatre postals estan fetes des de quatre indrets diferents: us expliquem què s’hi veu i, el més important, com podeu arribar-hi per embadalir-vos amb la vista. Text: Pepa Mañé | Fotografia: Sergi Boixader

Reportatge

Els 7 turons de Barcelona

Pulmons verds i miradors magnífics sobre la ciutat Jerusalem, Roma, Istanbul, Lisboa... són només algunes de les ciutats mil·lenàries que van ser fundades entre set turons. I Barcelona, nascuda en els seus orígens en un pla, també ha crescut enfilant-se per set turons històrics. Text: Begoña Garcia Carteron | Fotografia: Jordi Play

Rutes

A peu

El delta de l’Ebre des del cim del Montsià

El camí de la Torreta recorre la serra de Montsià pel seu vessant inferior, i finalitza al seu punt més alt, la Torreta, des d'on s'obté una panoràmica precisa de la costa, la vall de l'ebre i el massís del Port. Text: Elena Navarro | Fotografia: Pere Navarro

Amb bici

Ametllers florits, terra roja i un mar turquesa

Pedalem pel pla de Corona, a Eivissa, ara que els ametllers estan florits. Per camins rurals, arribem fins a la cala Salada, on acaronem les aigües cristal·lines de la Mediterrània. Text: Marga Font | Fotografia: Enrique Ayesta

Amb nens

Una història subterrània pel túnel de Montclar

El túnel de Montclar no és com tots els altres que coneixem perquè no hi passen cotxes, camions ni trens, sinó que hi baixa aigua. El van construir a mitjan segle XIX i forma part del canal d'Urgell, una obra faraònica pensada i executada per agafar aigua del Segre i fer-la arribar fins a la plana. Text i fotografia: Jaume Barrull | Il·lustració: Charuca

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació