Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

10 carnavals singulars dels Països Catalans

De Solsona a Alaior, descobrim els carnavals més espectaculars i originals del territori

El Carnaval és una data que marca el calendari festiu de moltes poblacions, com Sitges, Platja d’Aro, Godall o Pego. De Dijous Gras a Dimecres de Cendra, els carrers i les avingudes de múltiples municipis s’omplen de música, de colors, de balls i, sobretot, de molta diversió!

Una festivitat que es mostra de maneres molt diverses, des de les tradicionals rues amb disfresses fins a balls tradicionals, grans àpats populars, gegants, batalles de farina o enterraments de la sardina. Prepareu la vostra millor disfressa i veniu a gaudir dels millors carnavals dels Països Catalans!

Vilanova i la Geltrú

Arrivo Vilanova Arribada de Sa Majestat el Rei Carnestoltes a Vilanova el divendres d'Arrivo Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Amb la sàtira sobre la vida social i política com a eix principal, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú és un dels més antics i populars de Catalunya; fins i tot, ha estat declarat Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Enguany, del 8 al 14 de febrer, la gresca i la música prendran els carrers d’aquesta localitat.

Vilanova es vestirà de gala el dissabte abans del Dijous Gras per donar la benvinguda al Carnaval amb el tradicional Ball de Mantons, en què els homes es vesteixen amb americana i les dones amb el mantó de Manila. Per Dijous Gras, els vilanovins s’empastifen amb la festa infantil de la Merengada i el divendres celebren l’Arrivo, una cercavila formada per centenars de màscares agrupades per societats per rebre el rei Carnestoltes, i en què es fa un sermó crític i humorístic sobre l’actualitat dels darrers mesos. Un dels actes més populars i llaminers és la desfilada de les Comparses, en què es llancen grans quantitats de caramels.

Més informació:
Carnaval de Vilanova i la Geltrú

Torelló

Carnaval de Torelló Multitudinària rua de Carnaval pels carrers de TorellóCarnaval de Torelló
El Carnaval de Terra Endins és un dels més singulars i bojos del territori, una festa que cada any aconsegueix reunir milers de persones. Aquest any arriba a la seva 45a edició i tindrà lloc del 8 al 14 de febrer.

Un dels elements més distintius d’aquesta celebració és la nit de Senyoretes i Homenots, que se celebrarà el divendres 9 de febrer. Una original cercavila en què els homes desfilen vestits de dones i les dones vestides d’homes, amb la roba de familiars, amics o coneguts; tota una icona de la festa de Torelló. L’endemà, el dia 10 de febrer, arriba l’esperada rua de Carnaval, on tant les comparses com tots aquells que es vulguin disfressar desfilen pels carrers del poble. I és que el que fa tan diferent el Carnaval de Torelló de la resta de carnavals és que no té tanques; tothom pot passar pel centre dels carrers i lluir les seves disfresses encara que no siguin de colles de cap carrossa, per la qual cosa, a vista d’ocell, la nit de la rua es pot veure una massa humana de colors llampants que travessa el municipi de punta a punta.

Més informació: Carnaval de Torelló

Solsona

Gegants Solsona Gegants Bojos ballant al Carnaval de SolsonaCarnaval de Solsona
A Solsona se celebra un dels carnavals amb més personalitat, caràcter i tradició del país. De fet, aquest municipi va ser el primer de l’Estat que, l’any 1971, va recuperar el Carnaval després de la prohibició franquista.

Durant tot aquest temps, els solsonins han anat modelant la festa fins a obtenir un conjunt d’actes característics basats en la mofa, l’humor, la burla o l’exageració. Alguns dels esdeveniments més singulars i emblemàtics de la ciutat són els Gegants Bojos, una versió grotesca d’aquests personatges; la Penjada del Ruc —fet de cartó pedra i de peluix— al campanar, on també es nomena el mata-rucs, que pronuncia el tradicional pregó; les Contradanses; l’Arribada de Sa Majestat el Carnestoltes o el Carnaval Infantil. Del 8 al 14 de febrer, aquestes i moltes altres activitats convertiran els carrers de Solsona en una gran festa!

Més informació: Carnaval de Solsona

Platja d’Aro

Gran Rua de Comparses i Carrosses de Platja d'Aro Colles disfressades a la Gran Rua de Comparses i Carrosses de Platja d'AroLluís Català
El Carnaval de Platja d’Aro és un referent arreu del país i un dels més emblemàtics de la Costa Brava. Enguany, el punt àlgid d’aquesta celebració arribarà el dia 10 de febrer amb la Gran Rua de Comparses i Carrosses, en què més de 65 colles ompliran els carrers de Platja d’Aro de música i gresca amb els seus balls, carrosses... A més, per als més petits de la casa, les colles també han preparat diferents cercaviles infantils els dies 6 i 7 de febrer.

Els qui vulguin gaudir d’aquestes dates des del paladar també ho poden fer el dimecres 7 de febrer, amb la botifarrada popular, o el Dijous Gras, amb la tradicional arrossada. El Sopar de Colles i el Canvi d’Atributs són també dues de les activitats que fan que el Carnaval sigui una festa ideal per passar-la ben acompanyats amb la família i els amics.

Més informació: Carnaval de Platja d’Aro

Sitges

Carrosses del Carnaval de Sitges Desfilada d'una de les carrosses del Carnaval de SitgesWikimedia Commons
Sitges presenta, del 8 al 14 de febrer, un dels carnavals més espectaculars i imprescindibles del país, amb un programa farcit d’activitats. Una celebració que té més de cent anys d’història.

Dos dels actes més populars d’aquest Carnaval són la Rua de l’Extermini, que se celebra el dimarts 13 de febrer a la nit i expulsa tota pena, i la Rua de la Disbauxa, que té lloc el diumenge 11 de febrer a la nit. Amb més de 2.000 participants i més de 50 carrosses, a la desfilada es poden veure coreografies, maquillatges i vestits molt ben elaborats, en què les plomes i els colors vius són essencials. A més, heu de venir amb gana, perquè el programa inclou diverses xatonades, berenars i dinars populars que delectaran el vostre paladar.

Més informació: Visit Sitges

Vinaròs

Carnaval de Vinaròs Gran desfilada del Carnaval de VinaròsComissió Organitzadora del Carnaval de Vinaròs
Sota la temàtica ‘Els déus de l’Olimp’, la capital del Baix Maestrat celebra enguany, del 27 de gener al 12 de febrer, un dels carnavals més importants de la costa mediterrània.

El dissabte 10 de febrer tindrà lloc la primera gran desfilada del Carnaval de Vinaròs, que culminarà amb una nit de festa. L’endemà, se celebrarà la segona gran desfilada, que resseguirà el mateix recorregut que el dia anterior. També s’organitzen altres actes destacats, com la gala de drag-queens, un dels espectacles més esperats d’aquesta festivitat. A més, podreu gaudir de la batalla de confeti, d’una festa de pijames i de cercaviles infantils. Descobriu el Carnaval de Vinaròs al ritme del mediterrani!

Més informació: Carnaval de Vinaròs

Banys d’Arles

Carnaval d'Arles Cercavila al poble d'Arles per celebrar CarnavalAgence d'Attractivité Amélie Haut-Vallespir
El Carnaval de la vila termal dels Banys d’Arles és un dels més especials del territori. Es caracteritza pels Gregoris, una tradició única i misteriosa que barreja la paròdia a l’Església amb el ritu d’enterrament del Carnestoltes i que, enguany, tindrà lloc el 14 de febrer. Es tracta d’una comitiva festiva i burlesca formada per un llarg grup de persones que desfilen amb túniques blanques i amb les cares cobertes amb una cucurulla blanca. El mateix dia se celebra també el tio-tio, un ball rodó, alegre i divertit amb què tradicionalment acaben les festes de Carnaval.

Més informació: Oficina de Turisme d’Arles | + 33 (0) 468 391 199

Godall

Batalla de la farina Godall Popular batalla de farina pels carrers de GodallTerres de l'Ebre
El Carnaval de Godall és un dels més populars i amb més participació de les Terres de l’Ebre. Se’n té coneixement des de finals del segle XIX, tot i que es creu que anteriorment ja se celebrava.

Les mascarulles són un element fonamental del Carnaval a Godall, disfresses de màscara que tapen la cara de la persona per fer-la irreconeixible. Les mascarulles surten sobretot al ball de disfresses, on fan comèdia, animen el ball i empipen els que no van disfressats. Però, aneu amb compte, perquè també us les podeu trobar anant per les cases, esperant l’autobús, etc.

Un dels actes més esperats d’aquest carnaval és també la batalla de farina, en què, al ritme de la xaranga Sarabastall, els habitants del poble llencen farina a tothom que hi ha al carrer. En acabar, es reparteix el tradicional coc amb sal, un deliciós plat típic de Godall elaborat amb pasta de pa, oli i sal.

Més informació: Ajuntament de Godall

Alaior

Carnaval Alaior Celebració d'activitats per Carnaval al pavelló municipal d'Alaior Ajuntament Alaior
Alaior és un dels pobles de Menorca amb més tradició carnavalera. Aquesta festivitat s’articula al voltant de la figura d’en Bernat Figuerola, un sabater que va marxar de la ciutat per buscar fortuna a Amèrica. Cada any, en Bernat torna a Alaior i, tot i patir una greu malaltia, presideix tots els actes de les festes.

La gran rua de Carnaval se celebrarà el dissabte 10 de febrer, acompanyada de batucades. Un dels esdeveniments més destacats arriba el dimarts de Carnaval, quan en Bernat, després d’una cercavila pels carrers de la vila, dicta a la plaça del poble un satíric testament. Finalment, en Bernat mor i desapareix entre les flames d’una gran foguera.

Més informació: Ajuntament d’Alaior

Pego

Carnaval Pego Pregó del Carnaval a la plaça de PegoPego Turisme
A Pego se celebra un dels carnavals més multitudinaris del País Valencià. Milers de persones s’apropen a aquesta localitat alacantina per viure-hi l’espectacular ambient de festa i diversió que envaeix Pego, del 3 al 17 de febrer.

El plat fort és el 10 de febrer, amb el gran dia de Carnaval, en què s’organitzen múltiples actes, com el Carnestoltes infantil al matí; un festival d’arts escèniques al vespre, i la gran rua de Carnaval a la nit, on tothom va disfressat. Per acabar, el 17 de febrer té lloc l’enterrament de la Pinyata, en què es fa una gran desfilada, s’encén una gran foguera i la nit es culmina amb un correfoc i música.

Més informació: Carnaval de Pego
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació