Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Catalunya ja té Museu del Barroc

El nou equipament, ubicat a Manresa, vol posar en valor les manifestacions artístiques d’aquest període

Manresa ha inaugurat el Museu del Barroc de Catalunya coincidint amb la Festa de la Llum. L’acte s’ha iniciat a la plaça Sant Ignasi, amb un espectacle de dansa vertical a càrrec de la Companyia Berta Baliu. A continuació, s’han obert les portes del nou museu a la ciutadania, amb acompanyament de dansa i música a càrrec de Xuriach i d’alumnes del Conservatori de Música de Manresa.
 
Aquest nou museu s’emmarca en el projecte del Territori Barroc, que vol ordenar, posar en valor i impulsar el conjunt de manifestacions artístiques per dinamitzar culturalment, i també turísticament, el conjunt del país i oferir noves oportunitats al territori. 
 
El Museu del Barroc de Catalunya està ubicat a l’antic Col·legi Sant Ignasi, que l’Ajuntament de Manresa ha rehabilitat completament. En la seva primera fase, ocupa les ales oest i sud de la primera planta de l’edifici, amb un espai expositiu de 675 metres quadrats que es doblarà quan s’afronti la segona fase. El museu acull les obres més representatives del barroc català, provinents majoritàriament del Museu de Manresa i d’altres museus del país, amb un total de 182 peces. Inclou també dotze recursos audiovisuals i cinc recursos sonors.
 
Territori Barroc
El Museu del Barroc de Catalunya posa en valor el patrimoni d’aquest període al nostre país i n’afavoreix el coneixement i la divulgació, aportant una lectura i una interpretació que vincula la societat i el pensament del present. 
 
Una exposició completa
A mesura que es recorre l’exposició, els àmbits d’interpretació es presenten amb finestres al passat que revelen la complexitat del període barroc i construeixen narratives evocadores. La visita culmina en una sala única, que es presenta com el punt àlgid de l’experiència. Aquest últim espai es transforma en una immersió audiovisual, que ofereix una experiència multisensorial per aprofundir en la riquesa cultural i artística del barroc a Catalunya.
 
L’exposició del Museu del Barroc de Catalunya es forma a partir dels fons del Museu de Manresa (96 peces), de l’aportació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) (27) i de la Col·lecció Nacional d’Art de la Generalitat de Catalunya (7), així com de l’aportació de diversos museus del país amb els quals manifesta la voluntat de coordinar-se en programes de treball per a la difusió d’aquest patrimoni (51). 
 
Els més representatius
Al museu hi ha els autors més representatius del barroc català, com Antoni Viladomat Manalt, Joaquim Juncosa o Francesc Tramulles i Roig —un dels noms més importants de la pintura catalana del segle XVIII—, entre d’altres.
Antoni Viladomat Manalt. El pintor més rellevant de la primera meitat del segle XVIII a Catalunya, del qual es podran admirar tres de les pintures de la sèrie de quadres dedicats a sant Francesc d’Assís que decoraven, fins a l’època de la invasió napoleònica, el claustre major del convent gran de Sant Francesc a Barcelona.
 
Joaquim Juncosa. Amb Flagel·lació de Crist, que forma part de la Col·lecció Nacional d’Art de la Generalitat de Catalunya.
Francesc Tramulles i Roig. Un dels noms més importants de la pintura catalana del segle XVIII, amb el gravat La màscara reial de Carles III, procedent del MNAC.
Francesc Pla Duran. Conegut com El Vigatà, amb la pintura Moisès destruint els exèrcits del faraó.
Pere Cuquet. Pintor d’estil tenebrista, amb l’escena de la Nativitat que formava part del conjunt de sis teles del Retaule Major de l’església del Carme de Manresa, salvades de les ràtzies destructives vers el patrimoni religiós durant la Guerra Civil.
Josep Bernat Flaugier. Amb Seguici nupcial amb l’estàtua d’Himeneu, del MNAC.
Andreu Sala i Ramon Amadeu Grau. Dos dels escultors del barroc català, amb l’imponent Sant guerrer o la delicada Santa Anna i la Mare de Déu nena, del fons del MNAC.
Joan Grau, Josep Sunyer i Jaume Padró. De l’escola d’escultura barroca manresana del segle XVII, dels quals es poden veure diverses obres del fons del Museu de Manresa, del Museu de la Seu de Manresa i del Museu de Cervera.
Agustí Pujol. Amb dos busts provinents del Museu de Reus.
Pere Costa. Amb dos fragments de retaule procedents del Museu de Reus.
 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació