Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

7 pobles ocults entre les muntanyes del Pirineu

Ruralitat i autenticitat al voltant de casetes de pedra

Els Pirineus, amb les seves majestuoses muntanyes i uns paisatges impressionants, amaguen petits tresors en forma de pobles pintorescos i plens de tradició. Mentre molta gent coneix les destinacions turístiques més populars de la regió, hi ha diversos pobles que romanen en l’ombra, tot i que ofereixen autenticitat i un encant únic. Aquí explorareu set d’aquestes joies ocultes del Pirineu que val la pena descobrir.

Canejan, a la Vall d’Aran

Canejan Per arribar a l'església de Sant Serni cal serpentejar els carrers amb pendent del poble, que creen una visió de cases penjades.Jordi Bas
Envoltades d’imponents muntanyes, les cases penjades de Canejan dominen la vall de la Garona, des d’on es veuen les anomenades muntanyes maleïdes. Passegeu sense rumb pels seus carrers estrets i amb pendent. De ben segur que, tard o d’hora, acabareu a l’església de Sant Serni, un dels elements que fan el poble inconfusible des de la distància. A banda de Canejan, el terme està format per altres nuclis agregats. Destaca Sant Joan de Toran, un lloc molt pintoresc ple de cases i bordes reconstruïdes amb molt d’encert. Des del petit poble es pot fer una excursió fins al refugi d’Era Honeria, al peu de llacs, cascades i muntanyes de pel·lícula.

Estaon, al Pallars Sobirà

Estaon Les teulades de pissarra d'Estaon són un clar exemple de la conservació històrica del nucli del poble.Wikicommons
On acaba la carretera i comencen els camins de muntanya, en un racó recòndit de la vall de Cardós, hi trobareu Estaon, un petit poble enlairat, a 1.237 metres d’altitud, sota els contraforts del Campirme. El nucli conserva molt bé l’empremta de les diferents etapes de la seva història: el pas del romànic, l’arribada de la llum i les centrals hidroelèctriques del Pallars, o la Guerra Civil. Passegeu entre els carrers i fixeu-vos en els detalls de cada casa: feixes, bordes, teulades de pissarra, cabanes…, i en les esglésies de Sant Jaume i de Santa Eulàlia d’Estaon. Fa uns quants anys, aquesta darrera havia estat la seu de valuoses pintures romàniques, algunes de les quals es poden contemplar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), a Barcelona, i al Museu Diocesà de la Seu d’Urgell. Per endur-vos un record ben autèntic del poble, compreu melmelades casolanes a Casa Pau.

Durro, a l'Alta Ribagorça

Durro L'Ermita de Sant Quirc de Durro és patrimoni de la UNESCO i les seves peces les conserva el MNAC.Getty Images
Situat a la Vall de Boí, Durro és un petit poble de poc més de 100 habitants amb un ric patrimoni arquitectònic i cultural. El poble forma part del conjunt del Patrimoni Mundial de la UNESCO de les esglésies romàniques de la Vall de Boí. L'ermita de Sant Quirc de Durro, sobre un turonet a dos quilòmetres de la vila, destaca amb els seus frescos ben conservats i les escultures que narren històries bíbliques; a més, en el seu moment hi havia peces artístiques religioses que ara es conserven al MNAC.

Covet, al Pallars Jussà

Covet El temple romànic de Covet també té peces conservades pel MNAC.Rafael López Monné
Al terme municipal d’Isona i Conca Dellà, aquest poble guarda una petita joia del romànic. És un temple del segle XII, amb tres absis i una portalada principal amb un increïble treball escultòric als arcs, on es poden veure representats episodis històrics protagonitzats per saltimbanquis, músics i diferents animals. A l’interior destaca una galeria de quatre arcs a sota de la rosassa i la talla de santa Maria de Covet, datada del 1989 però idèntica a l’original, que és al MNAC, a Barcelona.

Castellar de n’Hug, al Berguedà

Castellar de n'Hug Castellar de n'Hug és el lloc de naixement del riu Llobregat i destaca per les seves antigues fàbriques de cimentSergi Boixader
Situat a la comarca del Berguedà, Castellar de n’Hug és un petit poble que destaca per la seva arquitectura de muntanya i la seva riquesa històrica. Conegut per ser el lloc d’origen del riu Llobregat, aquesta localitat ofereix als visitants una oportunitat d’explorar les antigues fàbriques de ciment i la impressionant església romànica de Santa Maria. Amb les muntanyes que l’envolten i les seves respectives vistes panoràmiques, Castellar de n’Hug és un destí encantador per als amants de la natura i de la història.

Llimiana, a la Noguera

Llimiana El nucli històric de Llimiana evoca a l'arquitectura rural de fa dos segles.Maria Rosa Vila
Envoltat per camps verds i boscos frondosos, a Llimiana trobareu tranquil·litat i autenticitat. Ubicat a la comarca de la Noguera, està envoltat de camps verds i de boscos frondosos i ofereix una paleta de colors que canvia amb les estacions. El seu nucli històric està presidit per l’església parroquial de Santa Maria, una estructura que es remunta al segle XVIII i que és testimoni del ric passat de Llimiana. Amb les cases de pedra i les estretes rambles, podreu deambular pels carrers i descobrir les petites delícies d’aquesta joia pirinenca. La proximitat amb la serra del Montsec i amb el riu Noguera Pallaresa converteix Llimiana en un lloc ideal per als amants de la natura i els entusiastes de l’arquitectura rural.

Éller, a la Cerdanya

Éller L'ermita romànica i els voltants poc visitats de bosc i muntanya son el que dona valor al poble d'Éller.Wikicommons
A la Baixa Cerdanya, Éller és un petit poble pintoresc i estranyament poc freqüentat per turistes. Està format per un conjunt de cases de pedra d’estil rústic i presidit per una petita ermita romànica dedicada a santa Eulàlia, amb un absis quadrat. S’hi arriba a peu o amb cotxe des de Meranges. Un cop al poble, val la pena passejar-hi i també arribar fins al bosc d’Arcalís, el pla de Matons i la muntanya de la Carabassa, des d’on s’albira una vista espectacular de tota la vall de la Cerdanya.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació