Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Capturant la nidificació de l’àliga cuabarrada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

El projecte internacional Tech4Nature instal·la una càmera d’alta resolució per preservar aquesta espècie en perill d’extinció

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac té el privilegi d’hostatjar una càmera d’alta resolució entre els seus terrenys per poder immortalitzar la nidificació de l’àliga cuabarrada. La instal·lació de la càmera forma part del projecte internacional Tech4Nature, un programa de preservació natural a través de la innovació tecnològica. 

El material que recopili la càmera es destinarà a l’estudi del comportament d’aquesta espècie de rapinyaires en perill d’extinció i permetrà comprendre exactament com reaccionen aquesta parella d’aus als canvis i les alteracions del medi on viuen. L’estudi es basarà també en informació recollida per un dispositiu GPS a l’àliga mascle. És l’àliga que substitueix la seva predecessora, que va morir l’any passat en un incident en una torre elèctrica.
La primera fase del projecte es va desenvolupar al llarg del 2023 i ara ha començat la segona, que està prevista que acabi el 2026. En aquests dos anys la missió és col·laborar amb altres espais naturals per fer més seguiment dels visitants en hàbitats clau, com la flora d’alta muntanya. L’objectiu final és dissenyar un sistema d’alertes que utilitzi la bioacústica i imatges analitzades amb intel·ligència artificial per preveure problemes, tot amb el suport d’un centre tecnològic i els resultats obtinguts d’aparells com aquesta càmera.
Els que ho fan possible
Al projecte Tech4Nature, hi col·laboren la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i l’empresa Huawei. La instal·lació de l’aparell s’ha portat a terme de manera calculada, just abans del període de nidificació. Ho ha gestionat Miranatura i l’han col·locada els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya mentre ho enregistraven tot en vídeo. Podeu seguir la instal·lació de la càmera al niu aquí.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació