Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

De fonda en fonda al número d’abril

‘Parada i fonda’, una revista que et portarà al millors llocs on gaudir de la tradició gastronòmica catalana

S’escauen cinc-cents anys de la fundació de l’Hostal de Pinós. Mig mil·leni de tasca ininterrompuda. Una autèntica proesa amb pocs precedents al món. Al Descobrir hem investigat la història de l’establiment i hem localitzat a l’Arxiu Diocesà de Solsona el document original que acredita aquesta gran fita.
 
A partir d’aquesta efemèride neix la revista d’abril: un recorregut per cinc fondes històriques del país que vol ser un petit homenatge a la tradició culinària catalana, indubtablement una de les més riques i destacables que podem trobar, i que mereix tots els reconeixements
 
 

5 fondes que heu de visitar

Parada i fonda Uns senderistes van cap a la Fonda Domingo, a Lles de CerdanyaOriol Clavera Riera
El dossier central fa un viatge per cinc fondes del país que cal conèixer. Després que el periodista i escriptor Salvador Garcia-Arbós repassi la història d’uns establiments que han marcat la tradició gastronòmica al nostre país, viatgem fins a cinc fondes emblemàtiques. En Narcís Clotet Villaró, editor de GrataLectura, ens porta a descobrir els 500 anys d’història de l’Hostal de Pinós. En Toni Orensanz, periodista, escriptors i guionista, ens parla de la veneració pel xup-xup de la Fonda El Recó, a Cornudella de Montsant. La Judit Pujadó Puigdomènech, escriptora i editora d’Edicions Sidillà, ens acompanya fins a la Fonda Mitjà de Torroella de Mongrí, on quatre generacions han donat continuïtat al projecte, les mateixes que han estat al capdavant de Ca l’Amagat, a Bagà, i del qual ens parla Maria Dolors Clotet, apassionada del periodisme. La Fonda Domingo, de Lles de Cerdanya, completa aquest recull, de la ma de Guillem Lluch Torres, periodista dedicat a la comunicació corporativa. El dossier central també va acompanyat de les paraules d’Ada Parellada, cuinera i descendent d’una de les sagues de fondistes més polífica del país, que fa un repàs a la història de les fondes i la dedicació que tenen al darrera; i de les imatges del fotògraf Oriol Clavera. 

El singular romànic d’Andorra

Romànic Andorra L'església de Sant Cristòfol d’Anyós, a la MassanaDavide Camesasca
Les esglésies romàniques d’Andorra tenen algunes característiques particulars: un cert conservadorisme formal, cobertes de fusta, la contenció en l’ornamentació exterior, la inserció dels campanars en el paisatge i un marcat caràcter dual: eren centres religiosos, però també espais comunitaris, llocs de reunió. Això i molt més és el que ens explica aquest reportatge, amb text d’Albert Villaró i fotografies de Davide Camesasca
 

Les plantes oblidades

Fonoll Potser no ens hi fixem, però, de fonoll, en podem trobar en molts marges. El seu gust anisat fa que sigui un bon aliat a la cuinaAdriana Olsina
L’altre reportatge del número el dediquem la memòria de les plantes oblidades. Testimonis d’un temps en què la vegetació era aliment, medecina, espiritualitat, decoració, ritual i eina constructiva, sota el nom de plantes oblidades hi reposen plàcidament tant varietats d’horta locals i tradicionals com plantes silvestres que temps enllà ens havien nodrit i enriquit gràcies al seu valor culinari, medicinal o cultural. Repassem amb les paraules del naturalista i divulgador Marc Casabosch i les imatges de la fotògrafa d’Adriana Olsina, com rescatar les bones herbes menystingudes que entapissen vores de camins i de camps, erms, parcs, escletxes, horts regeneratius i, també, escocells urbans.
 

El pèsol del Maresme i les platges sense sorra

Via del tren entre canet i sant pol La via del tren entre Canet de Mar i Sant Pol, castigada per les onades embravidesSergi Coniesa
Al Món Descobrir desvela tot el que s’amaga darrera del pèsol de Maresme, des de quan hi ha cultiu fins a com s’ha de de cultivar. El reportatge del Manifest Descobrir d’aquest mes està dedicat al litoral i el mal que fan els temporals a urbanitzacions, ports, passeigs, carreteres, dics, espigons i vies de tren. El director de la revista, Joan Morales, para de la barrera de formigó que hi ha la nostra costa i com el mar l’ataca cada cop amb més violència. La solució, diu, “passa per tornar a la natura i a les seves dinàmiques dunars”. 

Escapades a Llíria i el Baix Montseny

Montseny El campanar del Montseny està lleugerament inclinatCristina Torra
Al Viure i veure, trobareu les millor propostes per gaudir del mes d’abril amb idees com la Setmana Medieval de Montblanc o el Circ Cric a Santa Maria de Palautordera. La periodista Josema de Miguel ens porta a descobrir Llíria al llarg de 48 hores, i la responsable digital del Descobrir, Cristina Torra, us explica com passar un cap de setmana amb família al Baix Montseny a la secció Territori menut. A les Rutes us portem a la Garrotxa de Santa Pau a Mieres; per la plana alt-empordanesa amb bici, i entre Castellterçol i Castellcir al Moianès. 
 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació