Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -40%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

14 pobles amb encant que has de visitar un cop a la vida

Viles de postal plenes d'història i entorns naturals de somni

Semblen acabats de sortir d’una postal, tenen carrers empedrats, casetes blanques i respiren autenticitat. Són nuclis antics que conserven l’essència original amb elements decoratius i dissenys típicament locals que vetllen per mantenir la tradició arquitectònica i preserven l’entorn natural que els envolta. Us expliquem quines són les catorze viles que tenen el reconeixement de poble amb encant a Catalunya. Les voldreu visitar totes!

6 pobles encantadors dels Pirineus de Catalunya i la Val d’Aran

Castellar de n'Hug Vista aèria de Castellar de n’Hug© Sergi Boixader / Agència Catalana de Turisme
D’est a oest, als Pirineus de Catalunya teniu ni més ni menys que set pobles amb encant. Santa Pau, un poble medieval entre volcans a la Garrotxa, permet viatjar a l’edat mitjana a través de carrerons empedrats, muralles i edificis històrics. El Castell de la Baronia és el principal atractiu del nucli històric, juntament amb la plaça Major o antiga Firal dels Bous. De l’entorn natural, heu de saber que als voltants de Santa Pau teniu 13 volcans entre els quals destaca el Croscat, un dels més espectaculars. Reserveu una estona per tastar els famosos fesols de Santa Pau. 
 
Al Ripollès, Beget és un poble de postal amb dos ponts romànics i cases amb balcons de fusta. Envoltat per la bellesa paisatgística de la vall de Camprodon, semba un poble de pessebre, on en destaca el campanar romànic de l’església de Sant Cristòfol, que conserva la Majestat de Beget, una talla policromada del segle XII de gairebé dos metres d’alçada. Si teniu ganes de caminar, l’itinerari circular de 13 quilòmetres entre Beget i Rocabruna us portarà per antics camins de contrabandistes.
 
Saltem al Berguerdà i ens dirigim cap a Castellar de n’Hug, un poble amb encant, situat entre les cingleres escarpades del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Us n’enamorareu pel seu entorn: està rodejat de cims a 1.450 metres d’altitud i ofereix unes vistes espectaculars a la muntanya del Pedraforca. Són visites molt recomenables: el Museu del Pastor –el poble és conegut perquè s’hi celebra des del 1962 el Concurs Internacional de Gossos d’Atura, un esdeveniment que atrau molt públic–; les fonts del Llobregat –entre cascades neix el riu que desemboca al litoral barceloní–; i el Museu del Ciment –l’antiga fàbrica modernista Asland, situada al paratge del Clot del Moro. 
 
Seguim al Berguedà i ens n’anem a Montclar, un poble amb encant que va renéixer als anys quaranta després de quedar deshabitat. La seva autenticitat rural i medieval s’ha mantingut intacta amb una vintena de cases dels segles XVII i XVIII que rodegen la plaça on es troba l’església parroquial i una casa senyorial anomenada El Castell. Si voleu respirar natura, un bon pla és recórrer en bicicleta la ruta que el connecta amb les esglésies de Sant Quintí i Santa Creu i agafar forces amb un bon plat de pèsols negres típics del Berguedà. 
 
Ja a la Vall de Boí, trobem Taüll, un poble petit però amb un tresor únic: dues esglésies declarades Patrimoni de la Humanitat. Sant Climent és l’obra més emblemàtica del romànic català i s’hi pot veure la projecció de videomapatge a l’interior, que recrea com estava pintada l’església al segle XII. Santa Maria, ubicada al bell mig del poble, és un racó únic des d’on us podeu acostar al mirador de la Santeta i veure una panoràmica privilegiada de la vall. Si aneu a visitar aquest poble a l’estiu teniu dos moments especials: la Baixada de Falles al juliol i la Fira del Formatge a l’agost, en que`podreu tastar el producte més típic –el formatge artesanal que elabora la Formatgeria de Taüll. 
 
A l’extrem més occidental dels Pirineus de Catalunya, hi ha Arties, a la Val d’Aran. Siutat a 1.143 metres d’altitud, és un nucli on conflueixen l’aigua i la història. El centre d’aquest poble amb encant destaca per la gran quantitat de cases renaixentistes amb grans finestrals, com Casa Portolá, joia de l’arquitectura aranesa dels segles XIV i XV, que incorpora una torre de defensa. També hi trobareu l’església de Santa Maria d’Arties, un dels millors exemples de romànic de la zona. L’entorn del poble convida a viure la natura amb rutes que us portaran fins als llacs glacials de Mar, Tòrt de Rius o Restanca. I de quina manera es pot acabar millor una jornada de senderisme que remullar-se en les seves aigües termals? Gaudiu de les instal·lacions a l’aire lliure que permeten banyar-vos mentre contempleu les magnífiques muntanyes que envolten el poble.

Paisatges Barcelona, dos pobles de conte

Mura Vista de Mura per sobre de l'església de Sant Martí  Mura / Agència Catalana de Turisme
Envoltat per les muntanyes del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac es troba Mura. Aquest poble amb encant de Paisatges Barcelona, de prop de 250 habitants, conserva intacte el seu aire medieval. A part de tenir un nucli encantador, val la pena visitar-lo pel seu entorn natural, amb la gorja del Pare, un salt d’aigua situat a la riera de Nespres, com a principal atractiu. No en marxeu sense tastar les seves joies culinàries: el cigronet de Mura i el tomàquet rosa.  

Al nord d’Osona, Rupit és una vila de conte. Les façanes de pedra, els acolorits balcons de fusta, les teulades a dues aigües i els carrers empedrats conviden a fer una passejada pel passat medieval d’aquest poble amb encant. Sens dubte, un dels seus atractius principals és el pont penjant sobre la riera de Rupit. A tocar de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i la serra del Collsacabra, podeu fer diferents rutes de natura per paratges espectaculars, com el salt de Sallent, la cascada més alta de Catalunya; o el monestir romànic de Sant Pere de Casserres, ubicat en un meandre del riu Ter. 

Montsonís a les Terres de Lleida

Montsonís Vista general de Montsonís© Inmedia Solutions S.L. / Agència Catalana de Turisme
A les Terres de Lleida, hi ha Montsonís, un altre poble amb encant a dalt d’un turó amb vistes a la serra del Montsec. Coronat per un castell, construït al segle XV, encara habitat i en ús, podeu descobrir la seva història i la del poble amb una de les rutes teatralitzades que s’ofereixen. Montsonís és Destinació Turística Starlight per la gran qualitat del seu cel nocturn, sense contaminació lumínica. Així que, si voleu gaudir dels estels, reserveu-vos una nit d’observació guiada, que també organitza el castell de Montsonís.

Costa Brava, dos pobles medievals i un antic nucli de pescadors

Peratallada Una terrassa a la plaça de les Voltes de PeratalladaPeratallada / Agència Catalana de Turisme
En aquesta zona de Catalunya, trobareu tres pobles amb encant, no gaire lluny els uns dels altres. Peratallada, un dels nuclis medievals més importants i més ben conservats de Catalunya, està envoltat de muralles dels segles XII-XIII i d'un gran fossat, excavat a la roca viva. Passejant pels seus carrers empedrats, topareu amb les places porticades de les Voltes i del Castell i veureu la gran torre de vuit metres, la de l’Homenatge, que presideix la població. Sabíeu que aquí s’hi fan gelats artesans d’allò més originals? Hi trobareu gustos tan peculiars com el d’anxoves de l’Escala. 
 
No gaire lluny, es troba Pals, un recinte emmurallat ple d’edificis romànics, gòtics i barrocs, i envoltat d’aiguamolls i d'arrossars. Podeu començar amb una passejada pel nucli antic, que us portarà inevitablement fins al mirador Josep Pla, on contemplareu la plana empordanesa presidida pel massís del Montgrí amb les illes Medes al fons. Al nucli, no us perdeu el Museu Casa de Cultura Ca la Pruna, una imponent casa fortificada del segle XVI, ni la Torre de les Hores, l’única que queda de l’antic castell medieval de Pals. Als afores teniu dues propostes: una passejada pels aiguamolls i els camps d’arròs –amb denominació d’origen protegida i que hauríeu de tastar–, i una visita a la platja –una llarga extensió sorrenca, ideal per a la pràctica d’esports aquàtics. 
 
Per acabar, ja a tocar de la costa, el tercer poble amb encant de la Costa Brava és Calella de Palafrugell, un nucli de casetes blanques arran de mar que manté l’encant d’un antic poble de pescadors. Us hi esperen façanes blanques amb porticons de colors, carrers estrets entre les cases i petites cales rocoses. Descobriu-les fent un tros del Camí de Ronda i apropeu-vos fins al jardí botànic de Cap Roig, on trobareu miradors amb unes vistes espectaculars del litoral, el mar i el petit arxipèlag de les Formigues.

Costa Daurada, dos pobles amb entorns de pel·lícula

Siurana Vista d'un carrer del poble medieval de Siurana
Siurana / Agència Catalana de Turisme
Siurana, l’últim bastió musulmà conquistat pels cristians a Catalunya el 1153, és un dels dos pobles amb encant que hi ha a la Costa Daurada. Situat sobre una cinglera de roca calcària, té unes impressionants vistes sobre les muntanyes de Prades i les vinyes del Priorat. Per descobrir-ne la llegenda del Salt de la Reina Mora, apunteu-vos a una de les vistes guiades que ofereix l’Oficina de Turisme, on també us explicaran el llegat musulmà  d’aquest poble medieval que sembla tret d’un conte. 
 
Al bell mig de les muntanyes de Prades, que es veuen des de Siurana, tenim la magnífica vila vermella. Així és com es coneix el poble amb encant de Prades, un recinte emmurallat que enamora per les seves cases construïdes amb la pedra vermella característica de la zona. A més de l’arquitectura, un dels seus grans atractius són els seus cels foscos, ideals per a l’observació astronòmica, gràcies a l’escassa contaminació lumínica. Al Parc Astronòmic de Muntanyes de Prades podreu gaudir d’espectacles sobre les constel·lacions i l’univers. De dia, descobriu també els seus entorns: entre miradors, ermites com la de l’Abellera, penya-segats i cingles, no tindreu temps d’avorrir-vos. 
 
Més informació


Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació