Anuncia't al Descobrir
FES-TE DEL DESCOBRIR I EMPORTA'T UN TUBULAR BUFF DE REGAL
Un any de revista + BUFF MULTI BLOK3 DE REGAL PER MENYS DE 4€ AL MES
Portada Descobrir 147
Número 147 - Agost 2010

Menorca. Els paisatges més seductors de la reserva de la biosfera

En aquest número

48 hores a Banyoles

El tresor de l'Estany

A mig camí de la Garrotxa i de Girona hi ha una de les joies històriques i naturals més importants del país, una vila per gaudir-ne amb tranquil·litat. Xavi Teixidor (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

L'abadia dels ratpenats

Éssers nocturns entre els murs de Sant Pere de Rodes La joia del romànic empordanès, el monestir de Sant Pere de Rodes, allotja una de les colònies de ratpenats més nombroses del país. Per què l'únic mamífer volador s'ha fixat en aquest edifici extraordinari? Hem anat a passar una nit a l'abadia per resoldre tots els perquès d'aquest maridatge entre art i natura. Cristina Masanés (text), Jordi Bas (fotografia)

Dossier central / Presentació

L'ànima de les pedres

Menorca és de pedra. Però és un ésser viu, amb ànima. I que ningú no abaixi la guàrdia: l'illa és un ecosistema fràgil que necessita atencions. Sempre ha estat així. I, si no, què hi fan arreu tants fars i tantes talaies? L'escriptora Esperança Camps ens hi fa pensar. Esperança Camps (text), Blauset (cartografia), Jordi Escandell (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Paisatges que inspiren

Viatge poètic pels espais de biodiversitat de l'illa Els paisatges de Menorca són una font inesgotable d'inspiració. La seva bellesa, genuïna, es copsa en cada un dels sis models de biodiversitat que hi ha a l'illa. Us ajudem a conèixer-los tot recomanant la visita a paratges que en són exemple. Joan Pons (text), Jordi Escandell (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Amb 'sa velo' entre pastures

Ruta cicloturística per la Menorca més rural La bicicleta i Menorca, o el que és el mateix, 'sa velo' i 'sa Roqueta', formen un binomi exquisit que ens aporta aires de tranquil·litat, respecta a la natura i vida encalmada. Oriol Pagès (text), Jordi Escandell (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Una història a l'aire lliure

Cerquem les restes dels pobles que han habitat l'illa El tòpic és cert: Menorca és un enorme museu a camp obert. En poc més de 700 km2 hi ha un parell de milers de jaciments arqueològics, on les pedres ens parlen de la vida i la mort en una illa que ha estat dominada per musulmans, romans, britànics... Lluís Plantalamor (text), Antoni Ferrer (text), Montserrat Anglada (text), Jordi Escandell (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Els vigilants de l'illa

Recorregut vital pels cinc fars i els feus mariners De la mà d'un faroner i d'un pescador, ens capbussem en la relació de l'illa amb la mar, una relació que comença a l'alba quan surten les barques de pesca i que continua quan es pon el sol i s'enceten els llums. Carme Melià (text), Jordi Escandell (fotografia)

Dossier central / Reportatge

Territori custodiat

Els menorquins modelen amb respecte i orgull un paisatge que els dóna la vida La paret seca que delimita les pastures i els conreus és un dels elements més singulars d'una illa modelada per l'activitat ramadera, ancestral, i també pel fenomen turístic, més modern. Que Menorca sigui Reserva de la Biosfera no és pas casualitat. Maria Coll (text), Jordi Escandell (fotografia)

Postdata

Les pedres, el vent i la maionesa

Narcís Comadira es passeja entre herències angleses i paisatges bonics. I resol certs misteris sobre l'origen, disputat, de la untuosa salsa. Narcís Comadira (text), Mariona Cabassa (il.lustració)

Reportatges

Esclat floral a la vall de Sorteny

El primer Parc Natural d'Andorra és una vall única per la seva biodiversitat i per la facilitat amb què es deixa explorar. Les 750 espècies de flora que habiten a Sorteny -cinquanta d'endèmiques del Pirineu- només són un dels seus múltiples atractius. Yvan Lara (text), Òscar Domínguez (fotografia)

Reportatges

El racó de les ermites

Santa Maria d'Oló, un poble amb l'encant dels contes Situat en una cruïlla de comarques, el municipi de Santa Maria d'Oló és una illa de pau on el romànic més auster i una natura treballada per l'home es donen la mà en harmonia. Jordi Solà Coll (text), Quim Roser (fotografia)

Rutes

Tres passejades

Als peus del Toro

Es Mercadal, poble de pas obligat per accedir al punt més alt de l'illa, el Toro, es presenta allunyat del turisme de platja i amb una bona oferta gastronòmica. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Tres passejades

Caràcter universitari

No és només que sigui la seu de l'extensió a Menorca de la Universitat de les Illes Balears, Alaior representa també l'empenta, la iniciativa, la creativitat. Hi va néixer una coneguda marca de gelats i és el bressol del reconegut formatge menorquí. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Tres passejades

Per la costa d'Alcafar

Una ruta planera per primera línia de mar ens portarà des de la bonica cala d'Alcafar fins a la turística zona de Punta Prima. Passarem per una torre de guaita i unes salines que mai no es van arribar a usar, i tindrem a tocar l'illa de l'Aire i el seu far. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

A peu

Els paratges aranesos de la vall del riu Unhòla

Setau Sagèth és una travessa que recorre la Vall d'Aran i que dóna a conèixer els pobles, les riberes i els colls que han vist passar miners, pastors i traginers que transportaven mercaderies amb mules. En aquesta ruta us oferim un tastet d'aquesta travessa pel riu Unhòla. Jaume Barrull (text)

Amb bici

De Sant Carles de la Ràpita fins a la fi del món

El món s'acaba a la punta de la Banya. Aquesta és la sensació que podreu tenir si hi arribeu després de pedalar 28 km pel delta de l'Ebre, una gran planúria on l'aigua dolça del riu es fon amb la mar. Joan Carles Rueda (text i fotografia)

Amb nens

Els secrets de la cova dels Calaixos

Pujant pel paratge sec i feréstec de la serra de la Llena, a Vilanova de Prades, anirem a buscar un gran bloc de roca conglomerada ple de petits avencs i galeries, que ens conduiran fins a la cova dels Calaixos, on podrem iniciar-nos en el món de l'espeleologia. Barbara Vastenavond (text)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació