Anuncia't al Descobrir
Portada 199
Número 199 - Setembre 2014

Alt Berguedà. El vessant pirinenc d'una comarca plena de sorpreses

En aquest número

48 hores al Delta del Llobregat

Oasi de natura

Descobrim aquest espai natural del Baix Llobregat en un cap de setmana Més enllà de l’aeroport, allà on el Llobregat mor a la mar, hi ha una biodiversitat impressionant. Us animem a descobrir-la a lloms d’una bicicleta. Clara Arnedo (text) i Nik Neves (il·lustració)

REPORTATGES

Castelló d’Empúries

Nobles, palaus i trobadors De l’antic comtat d’Empúries no n’han arribat gaires llegendes. Ningú no n’ha escrit encara un llibre per al gran públic. Com eren els comtes i les comtesses que es van succeir des del segle IX fins que va arribar la decadència, al segle xiv? Com es vivia a la cort? Ho podem imaginar en un passeig pel patrimoni esplendorós de la ciutat, per cases i palaus, places i carrers que ens parlen d’un passat ple de prosperitat. Cristina Masanés (text) i Òscar Rodbag (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / PRESENTACIÓ

Muntanyes acollidores

De l’alt Berguedà, se’n pot gaudir tot l’any. Una xarxa de camins i senders acosten els visitants a una orografia esquerpa i alhora acollidora, amb fons marins plens de fòssils i muntanyes que es pleguen. Ens ho explica Jordi Garcia Petit, director del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Jordi Garcia Petit (text) i Blauset (cartografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Un país per mirar-lo

Us portem a disset miradors de l'alt Berguedà Espadats, tossals, embassaments, santuaris, valls, cingleres... Hi ha tots els ingredients per gaudir d’uns paisatges prepirinencs magnífics, que no us deixaran indiferents. Gràcies a la feina feta al territori, avui podem gaudir de disset miradors, estratègicament col·locats a cada un dels disset municipis de l’alt Berguedà per deixar-nos amb la boca oberta. Xavi Rosiñol (text)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Un cistell ple de delícies

Som al paradís dels pèsols negres, els bolets, els formatges, el blat de moro escairat i els embotits Podem desitjar que les pluges d’agost hagin estat generoses perquè els boscos s’omplin de bolets per anar-los a buscar. O podem donar un cop d’ull a l’agenda de fires i mercats, que a més de proveir-nos d’aquests fruits del bosc, són un excel·lent i temptador aparador de la producció agroalimentària artesanal. Noemí Vilaseca (text)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Petjades de dinosaures

Visitem el jaciment de Fumanya, on hi ha milers d'emprentes de rèptils gegants Podria ser una paret vertical calcària normal, però no ho és, perquè hi ha milers de petjades de dinosaures. Us les ensenyaran a la visita guiada al jaciment de Fumanya, on us explicaran que les muntanyes que veieu al vostre voltant no existien, sinó que hi havia mar, palmeres, clima tropical i... titanosaures. Narcís Clotet (text)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Les vies del progrés

Trens, mines museïtzades i antigues fàbriques ens mostren el passat industrial del territori Avui és un trenet turístic que fa un recorregut planer i agradable. Ahir, el carrilet transportava ciment des
de la fàbrica Asland fins a la Pobla de Lillet. El Tren del Ciment és actualment un dels atractius que exploten un filó: el de l’interès per l’empremta industrial a casa nostra. El periple per aquesta història es completa amb les mines de Cercs i Riutort, tota una descoberta. Susana València (text)

REPORTATGES

5 motius per tornar a Olot

Art, gastronomia, natura, festes i esport Viatgem a la Garrotxa amb la determinació de recórrer els carrers de la seva capital i descobrir-ne alguns secrets. L'art, la gastronomia, les festes, la natura i l'esport ens regalen motius de sobres per gaudir d'una ciutat singular, que s'assenta entremig de cràters volcànics. Andreu Oliveras (text) i Mikel Aristregi (fotografia)

Rutes

Ruta a peu

Anem a la Mola de Formentera pel camí de sa Pujada

És una ruta senzilla i apta per a tots els públics que ens permetrà copsar l’essència de Formentera. En només dos quilòmetres, anirem del pla fins a la muntanya boscosa de l’illa. El camí, empedrat, és de visita obligada i regala una vista impressionant amb rerefons d’aigües de color turquesa. Isidor Torres (text i fotografia)

Ruta amb bici

Des d’Ulldecona fins a la serra de Montsià sobre dues rodes

Us proposem pedalar per la serra de Montsià i albirar una vista magnífica de l’entorn des del Mas de Comú. Però abans, ens haurem endinsat en els carrers i la història d’Ulldecona, amb un castell medieval envejable. Joan Carles Rueda (text i fotografia)

Ruta amb nens

Un passeig a la vora de l’embassament de Terradets

Aquesta és una ruta curta, planera, fàcil, ben arranjada i protegida que ens permet vorejar el pantà de Terradets, al Pallars Jussà, i descobrir-ne alguns dels racons més atractius. L’itinerari recorre tres quilòmetres entre l’àrea de servei de la Pineda i el pont nou de Monares. Cecília Lorenzo (text i fotografia) i Charuca (Il·lustració)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació