Anuncia't al Descobrir
FES-TE DEL DESCOBRIR I EMPORTA'T UN TUBULAR BUFF DE REGAL
Un any de revista + BUFF MULTI BLOK3 DE REGAL PER MENYS DE 4€ AL MES

10 idees per observar la superlluna

Propostes i consells per gaudir de la lluna plena més especial

La nit del 20 al 21 de gener arriba la primera superlluna de l’any, un fenomen que es produeix quan hi ha lluna plena en el moment que el satèl·lit es troba més a prop de la Terra. Aquesta superlluna coincideix amb un altre fenomen més: un eclipsi lunar total que conduirà a veure un espectacle visual, una 'lluna de sang'. Et proposem diversos consells, activitats i escapades nocturnes perquè puguis gaudir d’aquesta lluna immensa.

Sota un cel Starlight a la serra del Montsec

Observatori del Montsec Centre d'Observació de l’Univers del Montsec
La superlluna de la nit del 20 al 21 de gener coincideix amb un eclipsi lunar total que es podrà veure des del nostre país. Això sí, haurem d'anar a dormir molt tard o llevarn-nos ben d'hora, perquè el fenomen començarà al voltant de les 3.30 h i s'allargarà fins les 8.45 h, encara que a partir de les 6.15 h del matí despuntaran els primers raigs de sol. S'anomena lluna de sang al fet que el satèl·lit adquirirà un to vermellós espectacular per culpa de l'eclipsi. La Terra es situarà entre el Sol i la Lluna i en filtrarà els raigs, deixant passar només els que donen llum rogenca. Un bon lloc per no perdre’s la superlluna és la serra del Montsec, un espai amb unes condicions excepcionals per observar el cel nocturn i les estrelles, declarat Reserva Starlight per la Unesco. Això avala que al Montsec hi ha un cel net i fosc com pocs. Tot i que el Centre d'Observació de l'Univers del Montsec estigui tancat fins l'1 de març del 2019, pots aventurar-te a fer una excursió pels voltants i gaudir d’una nit estel·lar.

Caminant amb raquetes de neu

Raquetes de neu a la nit De nit amb raquetes de neuThinkstock
Amb l’única llum de la lluna plena i les estrelles reflectint-se en el blanc més pur de la neu al cor dels Pirineus, t’endinses al bell mig de la muntanya, ben lluny de l’enrenou de la ciutat i de les pistes d’esquí. Hi ha experiències inoblidables, i una d’aquestes és caminar amb raquetes de neu sota la majestuosa lluna en una freda nit d’hivern. L'estació de Vallter 2000 ofereix sortides sota la lluna amb raquetes de neu, realitzant un circuit circular des de l'estació amb un desnivell i distància moderada. Es necessita ser un grup de 8 persones.

Amb trineu de gossos als Pirineus

Múixing nocturn Travessant els boscos nevats amb trineu de gossosThinkstock
Una altra manera màgica de gaudir dels paisatges sota la gran lluna plena és lliscant per la neu amb un trineu de gossos. RocRoi t’ofereix un passeig de múixing nocturn per a tota la família: nou gossos us guiaran pels espectaculars boscos nevats de GrandValira (Andorra) en una experiència fascinant que us permetrà conèixer els món dels gossos i els paisatges andorrans. El passeig, de 10 km, té diverses parades pensades per poder relaxar-se, gaudir del cel a l’alta muntanya i resoldre tots els dubtes que tingueu. L’experiència culmina amb un sopar als Pirineus.

Dormint a Albanyà sota el cel més net

Observatori d'Albanyà Observatori d’AlbanyàDaucat
El terme d’Albanyà, a l’Alta Garrotxa, gaudeix d’un dels cels més estrellats i lliures de contaminació lumínica de Catalunya. De fet, el juny del 2017 va ser considerat el primer parc internacional de cel fosc del país en rebre el reconeixement de la International Dark Sky Association. Una bona proposta per gaudir de la superlluna en un dels cels més nets de Catalunya és anar a dormir al Bassegoda Park, el càmping familiar on es troba situat l’Observatori d’Albanyà, que podreu llogar per fer observacions astronòmiques. Amb aquests cels tan il·luminats voldreu passar ben poca estona dins el bungalou.

Esquiant sota la lluna plena

Esquí nocturn a Masella Esquí nocturn a Masella
L’estació d’esquí de Masella, a la Baixa Cerdanya, disposa del domini esquiable nocturn amb més quilòmetres il·luminats de tots els Pirineus. Si esquiar de nit ja és de per si una proposta curiosa i interessant, ho és encara més sota la superlluna. Masella, considerada la capital de l’esquí nocturn dels Pirineus, posa a disposició dels esquiadors fins a 13 pistes absolutament il·luminades i de totes les dificultats. Aquesta temporada obre les nits de dijous i dissabtes i es pot aprofitar per sopar i fer nit als restaurants i hotels situats al peu de l’estació.

Observant el cel al cor del Garraf

Observatori Astronòmic del Garraf Observatori Astronòmic del Garraf
Reconèixer els astres del firmament no és una tasca fàcil. És per això que l’Observatori Astronòmic del Garraf, a Olivella, ofereix unes sessions introductòries per aprendre a orientar-se quan observem l’univers, i per descobrir les principals constel·lacions i astres. El dissabte 3 de febrer, de 18.15 a 20.15 h, pots participar a “El cel d’hivern”, una activitat dividida en tres parts: una sessió de planetari en la qual s’identifiquen estrelles i es reconeixen planetes; una petita xerrada per aprendre a utilitzar una carta celeste i una sessió d’observació, pujant a la cúpula de l’observatori per mirar algun astre visible i la lluna plena.

Aprenent sobre la lluna a Sabadell

Telescopi de l'Observatori de Sabadell Telescopi de l’Observatori de SabadellWikimedia Commons
L’Observatori de Sabadell organitza una sessió astronòmica el 15 de febrer. L’activitat comença a l’auditori amb una explicació sobre la Lluna, els seus cràters i mars, i segueix amb una visita guiada per l’edifici durant la qual els monitors expliquen com funciona un observatori astronòmic modern, un telescopi i com és l’ofici de l’astrònom. La sessió culmina amb una observació del satèl·lit a través dels telescopis de l'Observatori.

Llogant un observatori per a tota la família

Observatori Astronòmic de Castelltallat Observatori Astronòmic de Castelltallat
Si no en tens prou amb sortides o observacions a ull nu, també tens la possibilitat de llogar un observatori sencer per a tota la família o un grup d’amics. L’Observatori Astronòmic de Castelltallat, a Sant Mateu de Bages, ofereix sessions de dues hores de durada per a grups reduïts que inclou una visita guiada a l’exposició "Proporcions del Sistema Solar", una xerrada introductòria amb suport visual d’alta qualitat, i una explicació de les constel·acions i els astres més brillants de la nit amb l’ajut d’un raig làser. L’activitat finalitza amb una observació, a través de diversos telescopis, dels elements que podem trobar a la volta celeste.

Descobrint efectes òptics a la platja

Lluna plena sobre el mar Lluna plena sobre el mar
Segur que algun cop t’hauràs preguntat per què, quan la lluna treu el cap per l’horitzó, sembla més gran que no pas quan es troba dalt del cel: es tracta d’un efecte òptic que ens porta a percebre la lluna molt més gran del que realment és, perquè la podem comparar amb altres objectes que es troben al seu voltant; és l’anomenada “il·lusió lunar”. Sigui com sigui, una bona manera d’observar una lluna immensa és aprofitant el binomi format per la il·lusió òptica i la superlluna. És per això que et proposem acostar-te a la platja més propera per gaudir de la sortida del satèl·lit des de l’horitzó, observant així la primera superlluna del 2019 i comprovant, si la fotografies a diverses alçades, com la càmera no capta aquest efecte òptic.

Meditant a la Casa del Tibet

Buda amb la lluna plena darrere Figura de buda sota la lluna plenaThinkstock
En la tradició budista, les llunes plenes són sempre especials, ja que el naixement, la il·luminació i la mort de Buda van esdevenir-se en pleniluni. La Casa del Tibet de Barcelona celebra totes aquestes nits duent a terme una ‘puja’, terme d’origen sànscrit que significa 'ofrena i adoració'. Aquest ritual, que se celebra el 21 de gener, a les 20 h, consisteix en una recitació de mantres i oracions acompanyades d’ofrenes (‘tsoks’) com ara flors, encens, espelmes i aliments.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació