Anuncia't al Descobrir

10 experiències al Berguedà que t'encantaran

La comarca ofereix moltes activitats per aprofitar al màxim l’estiu

El Parc Natural del Cadí-Moixeró, les colònies tèxtils del Llobregat o els Jardins Artigas. Activitats d'ventura, patrimoni o gastronomia estan assegurades al Berguedà. Et proposem 10 experiències per gaudir per terra, aigua i aire de la comarca i conèixer-la una mica millor. A punt per descobrir els tresors amagats al Pirineu de Barcelona?

1. Serres imponents

Parc del cadí i moixeró
Les serralades del Cadí i del Moixeró mostren els racons més bells en un dels parcs naturals més grans de Catalunya. La fauna, la flora i el paisatge que embolcalla aquesta barrera muntanyosa amaga indrets com les fonts de Bastareny i del Llobregat, el pic de la Costa Cabirolera (2.604 m), el Comabona (2.547 m), el Puigllançada (2.409 m) i el popular Pedraforca (2.506 m). Tots ells connectats per una extensa xarxa de camins i on un conjunt de poblets us acolliran per descansar tot gaudint de la calma i de la millor gastronomia.

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51
parcsnaturals.gencat.cat

2. Camins amb història

Camins amb història

La millor manera de conèixer els secrets que amaga el Berguedà és a peu. El Camí dels Bons Homes, el Camí Picasso, Cavalls del Vent, la Ruta de l'Ermità, el Camí del Llobregat... Noms que ens remeten a fils de memòria que parlen de les generacions passades i que ens convidem a caminar per la xarxa de camins del Berguedà. Una manera ideal per descobrir el territori de manera pausada i endinsar-nos a les muntanyes a través de les rutes circulars que s'adapten a totes les necessitats. Pels més atrevits, també hi ha les grans travesses.

Oficina Comarcal de Turisme
Torre de l'amo de Viladomiu Nou (Gironella)
Tel. 93 824 77 00
www.elbergueda.cat

3. El naixement del Llobregat

les fonts

El riu Llobregat travessa bona part de Catalunya de nord a sud passant per les comarques del Berguedà, el Bages i el Baix Llobregat. Però on es troba el seu origen? Amb tota la força de la natura, les fonts on neix aquest riu brollen directament dels cingles que voregen Castellar de N'Hug i els cims Puigllançada i la Tossa d'Alp. Us proposem una ruta curta i fàcil que condueix fins al naixement d'un dels rius més importants del país, on veureu de ben a prop i en primera persona el lloc on l'aigua brolla des de dins mateix de la muntanya formant una bella cascada. 

Ajuntament de Castellar de N'Hug
Tel. 93 825 70 77
www.ajcastellardenhug.cat

4. El regal secret de Gaudí

jardins artigas

El senyor Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí la projecció del Xalet de Catallaràs, un espai que havia de ser l'habitatge dels seus empleats, que treballaven a la fàbrica de ciment del Clot del Moro. Durant la seva estada al Berguedà, l’arquitecte es va allotjar a casa dels senyos Artigas i, en agraïment a la seva hospitalitat, Gaudí els va regalar el plànol d'un jardí en un terreny que la família tenia just davant de casa seva. La perfecta harmonia dels elements naturals i arquitectònics fa dels Jardins Artigas un espai únic. A més, estan conectats amb el Museu del Ciment per un tren que travessa la vall de Lillet.

Oficina de Turisme de la Pobla de Lillet
Tel. 93 823 61 46
www.poblalillet.cat

5. Dins les mines de Cercs

mina de carbó

Pugeu al ferrocaril miner i descobriu com es vivia i es treballava en una autèntica mina de carbó. El Museu de Mines de Cercs ens proposa fer un viatge per la colònia minera de Sant Corneli amb un recorregut de 450 m per la galeria Sant Romà, i aíxí comprendre la gran importància econòmica i social que va tenir durant molts anys. 
El Museu també us convida a visitar Dinosaures Fumanya, un espai que ofereix diverses activitats per experimentar amb els més petits la vida d'aquests éssers que van desaparèixer fa 65 milions d'anys. Geologia, mineria i paleontologia s'uneixen al Museu de Mines de Cercs per fer un viatge en el temps!

Museu de les Mines de Cercs
Tel. 93 824 90 25
www.mmcercs.cat

6. Viatge a la revolució industrial

Colònies tèxtils

Teniu dues maneres de conèixer les colònies tèxtils: caminant o pedalant per la Ruta de les Colònies del Llobregat de 32 quilòmetres que comença al pont de Pedret i acaba a Balsareny o visitant la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou i el Museu de la Colònia Vidal, on descobrireu les històries de les milers de persones que van treballar a les 14 colònies tèxtils de la zona i a la fàbrica de Cal Metre. Una bona opció per recordar un dels capítols més essencials del procés d'industrialització de Catalunya. 

Museu Colònia Vidal
Tel. 93 829 04 58 
www.museucolonialvidal.org

7. L'art rural per excel·lència

Romanic
Al Berguedà, el romànic va ser una corrent força homogènia que va deixar onze esglésies, de les quals cinc estan obertes al públic durant tot l'any: el Monestir de Sant Llorenç, Sant Quirze de Pedret, Sant Sadurní de Rotgers, Sant Vicenç de Rus i Sant Vicenç d'Obiols. Les altres sis també es poden visitar, però cal demanar la clau al lloc corresponent. Són Santa Maria de Lillet, Santa Maria de Serrateix, l'església de Sant Jaume de Frontanyà, Sant Martí de Puig-Reig, Sant Andreu de Sagàs i Santa Maria d'Avià. Teniu l'opció de fer una ruta a peu o amb bici al voltant de les que més us agradin! 

Civitas Cultura
Tel. 664 56 75 81
www.civitascultura.org

8. Assaborim el paisatge

Gastronomia

Asseure's a taula en un dels restaurants del Berguedà és una experiència que cal viure. Us caldran els cinc sentits ben oberts per gaudir d'una de les gastronomies amb més tradició del país, que inclou plats tan peculiars com les patates emmascarades, la vedella amb bolets, el blat de moro escairat o els pèsols negres. Sense deixar de banda la qualitat de les carns de cria dels ramaders de muntanya i de caça, i els embotits i formatges artesans que en deriven. De ben segur que decebran el paladars més exigents. 

Turisme del Berguedà
Tel. 93 824 77 00
www.elbergueda.cat

9. Per aigua, terra i aire

Turisme actiu
Si sou amants de l'adrenalina, el Berguedà és una zona excepcional per a la pràctica del vol en parapent, tant lliure com en paramotor. Les muntanyes calcàries del Berguedà també són excel·lents per als qui gaudeixen enfilant-se a les parets i a les més de 10 zones d'escalada com el Roc de l'Alou o el Pedraforca. Però si prefereriu tocar de peus a terra, hi ha dos circuits d'orientació i diverses rutes de BTT. Rem, piragua, wakeboard, esquí nàutic, natació... totes aquestes activitats, i moltes més, les podreu practicar a l'embassament de la Baells. Per als més petits hi ha diversos parcs d'aventura on les famílies podreu gaudir del paisatge des de dalt dels arbres o de tirolines.

Turisme del Berguedà
Tel. 93 824 77 00
www.elbergueda.cat

10. Festes mil·lenàries

La Patum

Si hi ha un element festiu que destaca per la seva tradició és la Patum de Berga. És una festa amb més de 600 anys d'història i deriva de les antigues manifestacions de teatre popular medieval. Durant la festa, els carrers de la ciutat s'omplen de representacions, on els protagonistes són el foc, la música, les comparses i tota la gent que hi participa. I no podem parlar de cultura popular sense esmentar l'altra gran festa del Berguedà, la Fia-Faia, una tradició nadalenca que se celebra a Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola. Consisteix en la crema d'unes torxes, les faies, però abans s'encén una foguera a la muntanya, i des d'allà el foc és transportat per un grup de fallaires. 

Turisme de Berga
Tel. 93 821 13 84
www.elbergueda.cat
 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació