Anuncia't al Descobrir

9 maneres originals de descobrir Reus

Un recull de propostes per conèixer la capital del Baix Camp més enllà dels circuits turístics convencionals

Per copsar els encants d’una destinació, no n’hi ha prou de seguir les indicacions d’un fulletó o una guia qualsevol. A Reus, trobareu recursos variats i alternatius per descobrir el patrimoni: aplicacions per fer un recorregut autoguiat pel passat de la ciutat, rutes guiades per apropar-se al patrimoni modernista, visites a botigues amb encant, itineraris en bicicleta o passejades per admirar les escultures que esquitxen carrers i places. Sovint, el que ens enamora d’una ciutat no es veu a simple vista.

El Reus d’abans al mòbil

Reus mapa A les imatges que es poden veure realitzant la ruta, apareix una ciutat desconeguda per a molts, amb edificis desapareguts o encara per construirMuseu de Reus
Amb aquesta aplicació viatjareu al passat a través de fotografies antigues de diferents indrets del centre que podreu veure en el vostre dispositiu mòbil mentre passegeu i comproveu com són en l’actualitat. És una proposta del Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus i del Museu de Reus per conèixer el patrimoni i sorprendre’s amb la transformació del paisatge urbà. El recorregut està inclòs a l’aplicació gratuïta d’audioguies Izi.Travel, disponible tant per a dispositius Android com per a dispositius iOS.

Comprem en botigues centenàries

Colmado Baró Al Colmado Baró ja són quatre generacions les dedicades a la venda al detall de queviures i productes de proximitatEl tomb de Reus
Un dels atractius de Reus són els seus establiments. Els carrers i places del centre són plens de botigues centenàries, espais plens d’història que formen part del patrimoni material i immaterial de la ciutat. Podeu fer la ruta guiada amb La Teva Ruta o per lliure. Cerqueu la botiga de teixits Casa Navàs, la botiga de teixits per a la llar i disfresses El Barato, la Ganiveteria i Perfumeria Cavallé, la Cereria Salvadó, la Sastreria Queralt, l’estudi de fotografia Niepce, la Ferreteria i Armeria Vernis i el Colmado Baró.

Ruta Reus Modernisme i 1900

Casa de Navàs Detall de la façana de la casa NavàsWikimedia
Cada dissabte a les 11.30 h, a partir del 20 de març, Còdol Educació ofereix la Ruta Reus Modernisme i 1900, un recorregut guiat que permet descobrir, entre altres edificis emblemàtics, la Casa Navàs i les cases Rull i Gasull, totes tres obres de Domènech i Montaner, i conèixer vida i obra d’altres arquitectes com Gaudí o Pere Caselles. Amb vestimenta de l’època i tastant algun producte típic, podreu transportar-vos a l’època d’esplendor de la capital del Baix Camp entre el final del segle XIX i l’inici del segle XX.

Fem un vermut

Museu del Vermut A banda de l’exposició de més de sis mil articles relacionats amb aquesta beguda típica, el Museu del Vermut acull una vermuteria i un restaurantMuseu del Vermut
Miró, Iris, Rofes, Yzaguirre, Cori, Or del Camp, Olave o Fot-li. Són algunes de les marques de vermut més emblemàtiques i que tenen segell de qualitat. Les podeu tastar a gairebé tots els bars i restaurants de la ciutat. Si voleu un lloc típic, trieu l’Antiga Fàbrica Rofes, amb el bar restaurant Rofes; o el Museu del Vermut, on també hi ha una taverna-restaurant on podreu tastar-ne. A l’aire lliure, hi ha les terrasses de la plaça del Mercadal; i si voleu brindar en dos establiments amb personalitat, aneu a El Círcol, una entitat cultural i recreativa amb molta història on podreu visitar la seva sala de ball, si ho demaneu amb antelació; o podeu visitar la taverna del casal Despertaferro, un referent de l’activitat sociocultural i del moviment polític de l’esquerra independentista. Podeu demanar vermut o atrevir-vos amb el Plim –una beguda refrescant amb gust de plàtan inventada a Reus– o el Masclet, una barreja de Plim i vermut.

Ara toca festa

Museu de Reus L’exposició mostra els nanos originals de l’artista reusenc Modest Gené, que van inspirar els nanos actualsMuseu de Reus
Si d’una cosa estan orgullosos els RTV (reusencs i reusenques de tota la vida) és de les seves festes majors: la de Sant Pere, amb la tradicional tronada, i la de la Mare de Déu de la Misericòrdia. A totes dues, el seguici de gralles i timbals, bestiari i gegants, emociona petits i grans. El millor d’aquestes dues celebracions és viure-les. Tanmateix, durant tot l’any es pot visitar l’exposició ‘Ara toca festa!’, al Museu de Reus, on veureu gegants, nanos, vestits dels balls populars o dels diables, fotografies i recreacions digitals dels actes més importants. Als nens i nenes els hi encanta!

De portes endins

Gaudí Centre Situat a la plaça del Mercadal, el Gaudí Centre acull una exposició de més de 1.200 m2 dedicats a l’arquitecte GaudíGaudí Centre
Passegeu pels carrers de Reus, però també gaudiu-ne dels interiors. Els punts imprescindibles són l’Institut Pere Mata, una joia del Modernisme, obra de Lluís Domènech i Montaner; els espectacles i concerts als teatres Bartrina o Fortuny; el Centre de Lectura, un dels primers ateneus de Catalunya, o el refugi antiaeri de La Patacada, al qual es pot accedir participant en les visites que organitza el Museu de Reus. Al centre de la ciutat trobareu l’edifici Capsa Gaudí, que alberga el Gaudí Centre, un modern centre d’interpretació sobre l’arquitecte Antoni Gaudí, nascut a Reus. I no us perdeu la sala de ball del Palau Bofarull (es pot visitar si es demana a la conserge) i la prioral de Sant Pere, l’església més antiga de la ciutat. Sovint hi programen visites per veure el campanar, però també s’hi pot entrar per lliure. Entrant, a mà esquerra, trobareu la placa que recorda que Gaudí va ser batejat en aquesta església i, al fons, el retaule principal de l’altar major, que guarda, sota tres panys, el tresor de la festa major: la imatge del sant patró, que només surt del temple els dies 28 i 29 de juny. Molt RTV, també.

La ruta pels masos a cop de pedal

Reus Fora del nucli urbà, la ciutat de Reus té racons que val la pena descobrirGetty Images
La ruta dels masos de Reus enllaça sis masos situats als afores de la ciutat a través d’una ruta de disset quilòmetres creada per l’Ajuntament de Reus i l’entitat BiciCamp. Es pot fer a peu o en bicicleta i permet veure de prop el Mas Biarnau, el Mas Sabater, el Mas del Burgà, el Mas de la Condesa, el Mas Abelló i el Mas Planas, edificis de diferents èpoques i estils, majoritàriament modernistes, del segle XIX. Trobareu més informació sobre aquesta i altres rutes en bicicleta per Reus i pels voltants a www.bicirutesgalo.com

Avellanes i companyia

confiteria Padreny La confiteria Padreny va ser oberta per Josep Padreny Güell el 1815. És coneguda pels seus panellets, el menjablanc o els blaietsConfiteria Padreny
Per endur-se un bon record comestible, res millor que comprar de proximitat. Passegeu per les parades del mercat central i del Carrilet o visiteu botigues com el Colmado Giner, per comprar avellanes, amb Denominació d’Origen Protegida (DOP); la botiga Oli Ramon Fonts, per endur-vos una garrafa d’oli d’oliva verge extra del segell DOP Siurana o la confiteria Padreny, per tastar els blaiets o el menjablanc, dues de les postres més típiques de la gastronomia local.

Passejada escultòrica

Reus Els carrers de Reus amaguen art a cada racóGetty Images
Els carrers i places de Reus esdevenen un veritable museu d’escultures pel qual no cal pagar entrada ni fer cap mena de reserva. Entre altres coses, contemplareu obres de Joan Rebull, com el ‘Sant Jordi’ del parc del mateix nom; d’Artur Aldomà, com ‘Les bugaderes’, a la plaça de les Basses, o l’escultura ‘Gaudí nen’, al carrer Sant Vicenç, a prop de la casa on va néixer l’arquitecte. Representa Gaudí jugant amb unes bales daurades que tenen un efecte rotatori i permeten descobrir el nom del geni en fer-les girar. També destaquen ‘Al vent’, de Josep Salvadó, al carrer de les Peixeteries, o el sorprenent ‘Cos de llum’ de Jaume Plensa, a l’entrada de la Biblioteca Central Xavier Amorós.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació