Anuncia't al Descobrir

10 voluntariats per salvar la biodiversitat

Fem un recull de propostes per ajudar a conservar la flora i la fauna

Arreu dels Països Catalans hi ha centenars d’entitats que treballen per un medi millor, mitjançant la recollida de deixalles, l’observació d’animals, la reforestació de boscos o la neteja de platges. Qualsevol acció compta i és necessària per ajudar a mantenir la biodiversitat que tenim. En l’especial ‘Salvem les papallones’ trobareu un relat exhaustiu de l’estat de la natura al nostre país. Si us interessa el tema, us convidem a subscriure-us a la revista. Mentrestant, aquí trobareu deu voluntariats per col·laborar amb la conservació de la flora i la fauna. Us hi sumeu?

Quin és el meu voluntariat?

Tortuga Xaloc vetlla els nius de tortugues a les platges fins que aquestes neixenXALOC
1. Seguiment d’ocells comuns a Catalunya
Per fer aquest voluntariat necessiteu quatre matins a l’any i saber identificar els ocells comuns de la vostra zona. D’aquesta manera, seguint un itinerari pactat i amb la informació d’altres centenars de voluntaris, ajudareu a determinar les tendències de les espècies d’ocells comuns i, a partir d’aquestes, a generar indicadors ambientals.
socc@ornitologia.org

2. ‘Microplastics Watchers’ a les Balears
És un projecte actiu arreu del món en què participen tres escoles de les Balears (una a Mallorca i dues a Menorca). Amb l’objectiu de donar visibilitat al problema del microplàstic (el 60% dels residus del mar són plàstics), els participants recopilen mensualment dades en unes platges concretes, seguint un protocol científic de mostreig i classificació de plàstics de diferents tipus i mides.
observadoresdelmar@icm.csic.es

3. Projectes ratpenats.org
Per participar en aquest projecte no necessiteu cap coneixement previ. Si voleu ajudar a aconseguir un volum de dades impossible de recollir només amb investigadors professionals, només cal que seguiu unes indicacions de control acurat de les poblacions de quiròpters, una informació imprescindible per a la biodiversitat.
info@ratpenats.org

4. Observadors ambientals de la conca del Gaià
Si viviu a prop del Gaià i us interessa la seva preservació, aquest voluntariat us agradarà. Té com a objectiu vincular la població local en la tasca a favor de la conservació de la biodiversitat, i només us caldrà una formació bàsica per aprendre a observar.
xoag@riugaia.cat

5. Mil punts d’aigua
Sabíeu que preservar els petits punts d’aigua que hi ha repartits pel territori pot ajudar tant la biodiversitat com la societat en general? Aquest voluntariat vol inventariar un mínim de mil punts d’aigua per donar-los visibilitat i millorar-ne l’estat. Hi podeu participar individualment, però també com a entitat, escola o empresa.
info@paisatgesvius.org

6. Campament Tortuga
Aquest projecte de l’entitat Xaloc es dedica a protegir i a tenir cura dels nius de tortuga de les platges valencianes. L’entitat també anima a participar en altres projectes com la neteja de platges o la restauració d’hàbitats animals.
xaloc@hermanosdesal.org

7. Al camp, residu zero
Aquest voluntariat, és clar, vol el Camp de Tarragona ben net. Es fan crides per a la recollida de residus a platges, boscos o rius amb l’objectiu de conscienciar de la gran quantitat d’escombraries que encara podem trobar al bell mig de la natura.
alcampresiduzero@gmail.com

8. Líquens Barcelona
Els líquens també són un bioindicador excel·lent de l’estat ambiental, perquè són molt sensibles a l’augment de concentracions de contaminants. Aquest projecte en fa un seguiment a la ciutat de Barcelona per relacionar els seus comportaments amb el canvi climàtic. Per participar-hi només heu de seguir una metodologia científica correcta.
contacte@creaf.uab.cat

9. ‘Taurons i rajades’
És un nou projecte de l’entitat Observadors del Mar, en col·laboració amb Catsharks, que vol centralitzar l’albirament d’aquestes espècies amenaçades que tenen un paper clau com a depredadores en la regulació dels ecosistemes marins. N’hi ha pocs albiraments, per això qualsevol observació té un gran valor.
observadoresdelmar@icm.csic.es

10. Reforestació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona
La Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) té un grup d’acció forestal que es reuneix un diumenge al mes per fer feines de reforestació, manteniment de plantacions i eliminació de plantes invasores a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
info@depana.org
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació