Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -40%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Pirineu Pastor
Número 307 - Maig 2024

Pirineu pastor

En aquest número

Món Descobrir

Les fonts deixen de brollar

Un estudi alerta que aquests darrers anys les deus de la regió mediterrània han començat a assecar-se. 
Text: Laia Creus i Badia

Manifest Descobrir

El futur és de les pastores

La dona sempre ha estat present en la ramaderia, tot i que no la vèiem —o no la hi volíem veure. Ara, una nova generació de pastores s’obre pas i aporta valors associats a la defensa del medi, d’un vincle còmplice amb els animals i de la sobirania alimentària.
Text: Joan Morales i Morera

DOSSIER CENTRAL / PIRINEU PASTOR

Pirineu pastor

La tradició ramadera perviu als paisatges d’alta muntanya Fotografia: Oriol Clavera Riera

DOSSIER CENTRAL / PIRINEU PASTOR

Camins ramaders d’ahir i d’avui

Les rutes de transhumància encara recorren el país de cap a peus

Com rius que es van escampant des dels punts més elevats de les muntanyes fins a arribar al mar, la xarxa de camins ramaders connecta el territori català en un entramat utilitzat per pastors i bestiar des de fa milers d’anys en les diverses rutes de transhumància, que ens han deixat un llegat cultural, patrimonial i ambiental per preservar i potenciar.
Text: Laura Masó Ferrerons

DOSSIER CENTRAL / PIRINEU PASTOR

Amunt i avall pels camins de la regalèssia 

La transhumància estival de les eugues de Molló cap a la muntanya de Rojà Quan comença l’estiu, els pagesos de Molló agrupen els seus escamots d’eugues —amb els pollins nascuts a la primavera— i els enfilen cap a la muntanya de Rojà, on encara conserven drets de pastura. Text: Eva Martínez-Picó

DOSSIER CENTRAL / PIRINEU PASTOR

Àssua la persistència d’una vall

La transhumància de les ovelles a l’estiu ens manté arrelats a una cultura ancestral En aquest món globalitzat encara hi ha llocs on es conserva un anar i venir més pur. Espais i persones vinculades a unes activitats que estan arrelades a l’essencial: la cura de la terra com a espai de protecció per a la vida. Unes valls, com la d’Àssua, al Pallars Sobirà, on ens agradaria pensar que els éssers humans es relacionen amb l’ecosistema com una bèstia més. Text: Vanesa Freixa Riba

DOSSIER CENTRAL / PIRINEU PASTOR

A pas de vaca pel Pirineu Oriental

Acompanyem un ramat durant cinc dies i vora cent quilòmetres a la recerca de les pastures estivals Des de fa quinze anys, amb l’arribada de l’estiu, unes 300 vaques del mas de la Moixa de Llanars emprenen el camí que les portarà des de les planes de l’Alt Empordà fins a l’alta muntanya ripollesa. Text: Oriol Clavera

DOSSIER CENTRAL / PIRINEU PASTOR

Jordi, aquell que treballa a la terra

L’autor de l’article que tanca el dossier ens explica que ell no va haver de decidir que seria pagès i pastor, perquè sempre ho va saber. També reivindica que els pastors actuals no són només velles històries i relíquies. Text: Jordi Juanola ‘Toti’ / Il·lustració: Monste Galbany

REPORTATGE

La Tàrraco oculta

L’empremta romana perviu en el dia a dia de la ciutat de Tarragona A més dels grans monuments declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO, nombrosos establiments comercials i fins i tot habitatges particulars amaguen espectaculars vestigis de l’urbs romana més important de la península. Text: Joaquim M. Pujals / Fotografia: Marco Ansaloni

REPORTATGE

Pel barranc de Carraixet

Paisatges d’horta i aigua a un tir de pedra de València

Hi ha un pedaç de l’horta, al nord del cap i casal, que batega orgullós i resistent. un mosaic de terra viu i fràgil on mirar-se i sentir-se poble. Recorrem, entre camps de tots els colors, séquies i alqueries, set municipis que s’abracen al barranc del carraixet: alfara del patriarca, vinalesa, foios, albalat dels sorells, meliana, almàssera i bonrepòs i mirambell.
 
Text: Eva Terol Trenzano / Fotografia: Eva Máñez

48 HORES

Olèrdola: vinyes i patrimoni al cor del Penedès

El municipi guarda un llegat històric de primera categoria i un tarannà molt lligat a la terra, en una de les més importants regions vitivinícoles del país. Text: Joan Raventós Hill / Il·lustració: Nik Neves

Territori menut

Entre Colera i Roses: pirates, abelles i castells

Tenim una missió: trobar un tresor pirata. Mentre ho fem, descobrirem la costa salvatge de Colera, coneixerem unes abelles empordaneses a Garriguella i ens endinsarem en la història de Roses. Text i fotografia: Cristina Torra Pla / Il·lustració: Lluís Farré

Rutes

Ruta a peu

La discreta majestuositat de la serra dels Tossals

Entre la plana de la Catalunya Central i el Pirineu trobem aquesta serra, una mena d’espina dorsal que s’estén paral·lela a la carretera que uneix Berga amb Sant Llorenç de Morunys. Una ruta fàcil i, alhora, inspiradora. Text i fotografia Bego Masdefiol

Ruta amb bici

Pedalar entre oliveres mil·lenàries

Pugem a la bicicleta per fer via des de Masdenverge en una ruta circular que ens porta per uns paisatges emmarcats per marges de pedra seca i sota l’atenta mirada del massís del Port. Text i fotografia: Roser Royo

Ruta amb nens

Mas de Melons, una immersió als secans

Els cereals, els arbusts —com els coscolls, el romaní i el timó— i els guarets ens acompanyaran en una ruta per un dels espais més singulars de les Garrigues. Rere un paisatge d’aspecte àrid i dur s’amaga un paradís per als amants de l’ornitologia. Text i fotografia: Xavier Franch Sas

Ruta de Patrimoni

La Selva marítima, patrimoni vora el mar

Ermites, castells, muralles, jardins o fars plens d’història ens estan esperant per ser descoberts. En aquesta escapada a Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, ens endinsarem en l’increïble patrimoni natural i cultural que atresoren aquestes localitats a peu de mar. Som-hi!

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació