Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
portada 305 selva
Número 305 - Març 2024

Selva medieval

En aquest número

Món Descobrir

A la descoberta del món subterrani

Després d’anys de recerca, una campanya d’exploració espeleològica a les coves de Sant Josep, situades a la Vall d’Uixó, a la Plana Baixa, ha permès descobrir una nova sala que probablement mai ningú havia trepitjat abans.
Text: Laia Creus i Badia

Manifest Descobrir

Estacions d’esquí sense neu

Temperatures a l’alça i menys precipitacions. L’escalfament global posa en qüestió el turisme de neu als Pirineus. Enmig del debat sobre pros i contres, les estacions d’esquí lluiten per una viabilitat que no passa només per l’hivern.
Text: Joan Morales i Morera

DOSSIER CENTRAL / SELVA MEDIEVAL

Selva medieval

Castells, poble i paisatges d’una comarca de pel·lícula Fotografia: Roger Rovira Rius

DOSSIER CENTRAL / SELVA MEDIEVAL

El rastre del poder dels Cabrera

La nissaga familiar va aixecar al llarg de cinc-cents anys castells i esglésies que continuen dempeus

La Selva, Osona, el Vallès Oriental, el Maresme i la vall d’en Bas són els territoris que van estar dins el domini d’una de les senyories medievals més importants de Catalunya: el vescomtat de Cabrera. Al llarg de cinc-cents anys, van aixecar castells, torres i esglésies que actualment es poden visitar i permeten resseguir l’empremta del seu poder.
Text: Maria Garcia

DOSSIER CENTRAL / SELVA MEDIEVAL

L’empremta de les senyories feudals a la Selva

Els monestirs de l'ordre de Sant Benet, els altres senyors

La baixa edat mitjana és present a la Selva i els sis pobles de què parla l’article en són testimoni. Sobretot, per la influència del poderós vescomtat de Cabrera, però també d’uns altres ‘senyors feudals’: els monestirs de l’orde de Sant Benet. 
 
Text: Enric Ramionet Lloveras

DOSSIER CENTRAL / SELVA MEDIEVAL

Del verd al blau en un tancar i obrir d’ulls

Els contrastos paisatgístics marquen la fesomia de la Selva, amb els peus a la Costa Brava i cims de més de mil metres

El llegat medieval de la Selva és tan extens que podem recórrer la comarca de cap a cap com si fos un gran joc de taula. Tirem daus, un cinc, i caiem a la casella del castell de Montsoriu. Agafem daus un altre cop, un tres, directes a les muralles medievals d’Hostalric, i amb el dos que ens tocarà a continuació ens traslladarem fins a l’emmurallada Vila Vella de Tossa de Mar. 
Text: Francesc Solà

DOSSIER CENTRAL / SELVA MEDIEVAL

El patrimoni medieval de la Selva: un museu a cel obert

La comarca ofereix activitats i visites guiades per descobrir i reivindicar la riquesa que hi ha al territori

Són moltes les iniciatives que intenten retenir els transeünts per revelar-los els tresors que amaga la Selva. Un argument de pes és el llegat de l’edat mitjana. Un patrimoni que s’estén per Arbúcies, Blanes, Breda, Hostalric, Anglès i Santa Coloma de Farners, entre d’altres, i que esdevé una mostra monumental a l’aire lliure.
Text: Clara Julià

DOSSIER CENTRAL / SELVA MEDIEVAL

Soc com en Tarzan

L’actor i humorista d’Arbúcies, Fel Faixedas, assegura que és com en Tarzan, ja que allà on està més bé és a la Selva. En aquest article, repassa la seva vinculació vital i emocional amb la comarca que l’ha vist néixer.
Text: Fel Faixedas / Il·lustració: Noemí Fabra Pallàs

REPORTATGE

Ocells durs com una roca

Una vida vertical en penya-segats i cingleres

Els ocells ocupen tots els hàbitats terrestres del planeta i les roques no en són una excepció. Hi ha ocells que viuen en aquest hàbitat, extraordinàriament dur en tots els sentits de la paraula.
Text: Abel Julien / Fotografia: Jordi Bas Casas

REPORTATGE

El pa(rad)ís dels penya-segats

Travassem amb caiac la Marina Alta

Navegar per la costa més escarpada de la Marina és una experièrncia d’allò més emocionant. Fer-ho amb un caiac, durant les encalmades de l’hivern, en solitud i silenci, ha esdevingut, a més, un viatge interior.
Text i fotografia Just I. Sellés

48 HORES

Benifallet: Remor d’aigua i olor de tarongina
 

Des de la riba esquerra de l’Ebre, Benifallet regala els privilegis que li ha atorgat la natura i el paisatge que l’ha dotat d’una personalitat pròpia.
Text: Judit Monclús Pedret / Il·lustració: Nik Neves

Territori menut

Horta de Sant Joan: bicis, Picasso, oli i vi

Un cap de setmana al cor dels Ports. Fem una ruta en bicicleta per gaudir dels paisatges, descobrim el llegat de Picasso a la zona i en tastem dos productes estrella: l’oli i el vi.
Text i fotografia Cristina Torra Pla / Il·lustració: Lluís Farré

Rutes

Ruta a peu

Una caminada pels Plans de Sió

Tracem una ruta per l’epicentre del llibre ‘La terra dura’, de l’escriptora Anna Punsoda, on trobarem una gran mostra de patrimoni que transmet la personalitat que manté la Segarra històrica i natural. Text i fotografia: Maria Garganté / Miquel Parramon

Ruta amb bici

Els Plans, paisatge en equilibri
 

Tornem a Bonastre per fer una ruta complementària a la del 2015. Han passat incendis i anys, però no ha canviat la impressió: mantenim la sensació d’entrar en un quadre ben compost i equilibrat. Text i fotografia: Jordi Avellaneda Guri

Ruta amb nens

Un paisatge per badar a Prats de Lluçanès

Amb els petits de casa, fem una passejada per descobrir l’entorn de la capital del Lluçanès, vestit amb admirables vistes, restes de patrimoni i encant natural. Text i fotografia: Anna Gorchs Font

Ruta de Patrimoni

La Ribera d’Ebre, una terra amb història

Al llarg de l’Ebre trobem diferents pobles que, assentats a la vora del riu, han estat l’escenari d’alguns dels esdeveniments històrics més importats del país. Explorem les empremtes d’aquesta història visitant castells, refugis, esglésies o jaciments que encara es conserven a les viles de Flix, Ascó i Vinebre

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació