Anuncia't al Descobrir

7 llocs on podeu descobrir i comprar productes artesans

Visiteu aquests racons de Catalunya a la recerca de productes fets a mà, coneixeu els oficis més tradicionals i torneu a casa amb un record original i exclusiu

Catalunya té, arreu del seu territori, manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat. Activitats artesanes que són pròpies i exclusives de zones diverses. Sovint, la paraula ‘artesania’ ens evoca significats diferents. A Catalunya aquest sector agrupa més de cent seixanta oficis, relacionats amb les tecnologies més variades —principalment, fusta, pell i cuir, tèxtil, ceràmica, vidre, fibres vegetals, joieria i argenteria, entre molts d’altres. Des d’Artesania Catalunya, promouen els artesans catalans i organitzen exposicions a la seva seu a Barcelona, al carrer Banys Nous,11. Per a més informació, visiteu www.artesaniacatalunya.com.

Torneria a Sant Hilari Sacalm

Torneria Sant Hilari El Ramon treballant al centre artesà de torneriaAjuntament Sant Hilari Sacalm
Els boscos, el castell, el passeig de la Miranda, la font del Gurb, l’ermita de Sant Miquel de les Formigues… Existeixen moltes excuses per visitar Sant Hilari Sacalm. Una d’elles és descobrir el treball de la fusta i comprar objectes fets de fusta. L’ofici de torner està molt arrelat a Sant Hilari, ja que la matèria primera es troba sense dificultat al voltant de la població. Visiteu els tallers dels artesans, com el de Quico Ripoll, i el Centre Artesà de la Torneria, una exposició per conèixer l’evolució de l’ofici i esbrinar com es treballa la fusta amb el torn i l’embarrat, a més de veure les màquines i les eines antigues. I no marxeu sense veure’n la baldufa de fusta gegant, situada al costat del poliesportiu, a la sortida del poble en direcció Osor. És la més gran del món.

Llana d’ovella xisqueta a la vall d’Àssua

Ovelles pasturant obador Xisqueta Un ramat de l'obrador Xisqueta pasturantObrador Xisqueta
Emmarcada pels cims del Montsent i el Monterroio, la vall d’Àssua és plena de petits pobles sense gaires urbanitzacions i amb paisatges solitaris on pasturen les vaques i els cavalls de la comarca. Aquí el temps sembla haver-se aturat. Visiteu els pobles de Surp i Llessui, feu rutes per la muntanya i no marxeu sense una peça de roba feta de llana d’ovella xisqueta, típica de la zona. A la vall hi ha uns dos mil caps d’ovelles xisquetes, un tipus d’ovella declarada en perill d’extinció. La llana s’ha convertit en un residu que es vol reactivar i modernitzar per tal de potenciar la creació de nous productes que aportin tècniques i materials propis de l’artesania local. Visiteu l’obrador Xisqueta a Rialp, on trobareu jerseis i mantes, bufandes, guants i altres peces artesanes, lots per aprendre a fer feltre i filar, conjunts de llana i madeixes de llana xisqueta.

Ceràmica negra a Verdú

Ceràmica La ceràmica negra és típica de VerdúCeràmica Roca Caus
Gràcies a un particular procés de cocció —que, per reducció, enfosqueix les peces—, el poble de Verdú, a la comarca de l’Urgell, ha destacat dins l’artesania ceràmica i terrissera de Catalunya. Són famosos els seus ‘sillons’ (càntirs) negres, elaborats als diferents tallers del poble. Al segle XVIII, el poble tenia uns trenta forns de ceràmica. Ara en queden tres de ceràmica negra i quatre d’altres tipus de ceràmica. Visiteu-los i aprofiteu també per passejar pel seu nucli medieval, pel castell i per l’espai d’art Mayoral.

Vidre a Vimbodí

Vidre Vimbodí Peça de vidre bufat a la manera tradicionalGetty Images
A banda del monestir de Poblet o de les rutes amb vista a les aclaparadores muntanyes de Prades, a Vimbodí, a la Conca de Barberà, hi podeu visitar el Museu i Forn del Vidre, un espai on es fa valdre la importància que el vidre bufat havia tingut a Vimbodí durant la primera meitat del segle XX. A més de visitar les sales d’exposició, podreu comprar peces de vidre artesà a la botiga o veure en directe com el mestre vidrier Rafa Abdon elabora diverses peces de vidre seguint la tècnica del vidre bufat.

Ceràmica a la Bisbal d’Empordà

Ceràmica Bisbal d'Empordà Peces de ceràmica de la Bisbal al carrerwww.visitlabisbal.cat / Joan Andreu
La ceràmica bisbalenca ha esdevingut un símbol, ja que forma part del nostre patrimoni cultural des de la baixa edat mitjana. Les terres argiloses i al·luvials amb molta càrrega d’alumini i carbonat de calci que es troben a la rodalia afavoreixen la pràctica d’aquest ofici. Atureu-vos-hi per descobrir les botigues i els tallers que hi ha per tot el poble, i visiteu el Terracotta Museu per conèixer el procés d’elaboració, les eines i les persones que han protagonitzat la història d’aquest art centenari. Apunteu-vos a les visites comentades a l’exposició permanent i a l’obrador de ceràmica en actiu, o a la visita autoguiada en família.

Terrissa a Miravet

Pitxell del Moixó Miravet El Pitxell del Moixó, una de les peces més característiques de Miravetwww.turismemiravet.cat
A la vora de l’Ebre, al lloc on encara hi ha la barcassa que permet travessar persones i vehicles de banda a banda del riu, hi ha el poble de Miravet, amb el castell homònim, el qual té l’honor de ser considerat l’obra d’arquitectura militar dels templers de tot Catalunya. Després de visitar el castell, val la pena fer un tomb pel poble per veure-hi l’antiga alqueria musulmana, l’església vella i el raval dels ‘canterers’ (que és com aquí anomenen els artesans de la terrissa), amb un total de sis tallers on podreu gaudir observant com els terrissaires treballen les peces de fang i també comprar-les.

Culleres a Tortellà

Culleres de fusta Tortellà Culleres de fusta artesanesGetty Images
A Tortellà, la fabricació —amb fusta de boix— de culleres, forquilles i altres estris és coneguda des de sempre. Avui dia, encara hi ha un parell d’indústries dedicades a aquesta activitat artesanal i els seus productes són venuts i coneguts arreu. Passegeu pel poble i fixeu-vos en els fanals de l’enllumenat públic dels carrers principals (amb forma de cullera), passeu per la botiga de Cal Cabasset (on trobareu culleres, cistells i altres productes artesans) i animeu-vos a visitar el pont de Llierca —una meravella del romànic, situada entre els pobles de Sadernes i Montagut.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació