Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

5 escapades per descobrir la natura a Catalunya

Parcs naturals on es pot gaudir de la biodiversitat dels paisatges catalans

Boscos, platges, deltes, roques i tarteres, llacunes, vinyes, estanys, rius… Catalunya és un territori amb una gran diversitat de paisatges, fauna i vegetació. Us proposem cinc llocs per gaudir-ne. 

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

barranc de Ratera Aigüestortes El barranc de Ratera amb el pic dels Encantats al fons  Getty Images
Les 13.900 hectàrees de l’únic Parc Nacional de Catalunya us conviden a descobrir un dels espais protegits amb més biodiversitat i amb més quantitat d’espècies d’animals, arbres i plantes. És un paradís de muntanyes, boscos, cims espectaculars, boscos d’avets, cascades, valls i més de dos-cents estanys on s’emmirallen muntanyes de més de dos mil metres d’altitud. És la llar d’isards, llúdrigues, trencalossos, guineus i molts altres animals. Hi podeu accedir amb facilitat des de quatre punts: la vall de Boí, el poble d’Espot, la vall d’Aran o la vall Fosca. Des del poble de Boí hi ha un servei de taxis que us portaran fins al planell d’Aigüestortes (a 1.800 m), ja dins el Parc Nacional i des d’on teniu a l’abast nombroses passejades pel planell d’Aigüestortes i excursions com la del planell de Riumaló i l’estany Negre. Des d’Espot es fàcil arribar (a peu o també amb taxis 4x4) fins a l’estany de Sant Maurici, i d’allà a les agulles d’Amitges o l’estany de Ratera. Des de la vall d’Aran accedireu a altres espais del parc, com el circ de Saboredo —un dels circs lacustres menys coneguts dels Pirineus. S’hi arriba per la vall de Ruda o bé des del refugi dels estanys de Colomers, travessant el collat de Sendrosa. Per altra banda, a la capçalera de la vall Fosca, s’hi concentren més d’una desena de llacs que formen un paisatge aclaparador. En temporada estiuenca, des de l’embassament de Sallente, prop de la localitat de Cabdella, al Pallars Jussà, podeu agafar un telefèric que porta directament a l’estany Gento, punt d’inici de la ruta que passa per diferents llacs. 

Muntanyes de Prades

Siurana L’església, els cingles i el pantà de Siurana, a les muntanyes de PradesGetty Images
Aquest és un gran espai natural protegit, situat a diverses comarques de Tarragona i Lleida. Des dels pobles de Prades, Capafonts, Farena, Alcover, Siurana, Vilaplana i d’altres, podreu descobrir un espai natural espectacular, amb ermites excavades a la roca, un cim, avencs, coves, pobles abandonats, miradors, boscos, rius i tolls, on —si fa bon temps— us podeu banyar. Us animem a visitar la vila de Prades, l’ermita de l’Abellera, el poble de la Mussara, Siurana, Capafonts, el toll de l’Olla, la Roca Forada, el paratge natural de Poblet —situat a tocar del monestir—, els avencs de la Febró, la vall del riu Glorieta o la font de la Llúdriga.

Parc Natural del Delta de l’Ebre

Flamencs Delta de l'Ebre Flamencs al delta de l’EbreGetty Images
A Catalunya hi ha catorze parcs naturals. Un d’ells és el del Delta de l’Ebre, un territori de gairebé vuit mil hectàrees amb una gran i singular riquesa paisatgística. Hi trobareu platges solitàries, barraques tradicionals, flamencs alçant el vol a les llacunes, pobles de casetes blanques on sembla que el temps s’hagi aturat. Són estampes habituals i evocadores a l’abast de tothom qui es passegi des de l’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Poblenou del Delta o Sant Carles de la Ràpita. Endinseu-vos per les carreteres locals i les pistes que solquen els camps d’arrossars i voregen aiguamolls i llargues platges de dunes i canyissars. Algunes recomanacions: fer una ruta en bicicleta al voltant de les llacunes de la Tancada i l’Encanyissada, fer una excursió al far del Fangar, descobrir l’entorn a la bassa de les Olles, veure la posta de sol des de la platja del Trabucador, anar en barca fins a una musclera i degustar els musclos i les ostres que s’hi cultiven, tastar la gastronomia típica en un dels seus restaurants, banyar-se a la platja de Riumar o a la de la Marquesa i observar i fotografiar ocells des dels miradors i els amagatalls que hi ha per tot el parc. Aquí hi viuen més de quatre-centes espècies d’aus! 

Parc Natural del Cadí-Moixeró

Prat de Cadí El prat de Cadí, a la CerdanyaGetty Images
El Parc Natural del Cadí-Moixeró és un immens espai natural format per les dues grans serres del Cadí i el Moixeró que, unides pel coll de Tancalaporta, esdevenen una barrera muntanyosa on es troben el Pirineu i el Prepirineu. És un parc protegit d’unes quaranta mil hectàrees on viuen més d’un miler d’espècies vegetals i animals com l’isard, la marmota, la guineu, el teixó, el picot negre o el trencapinyes. Hi podeu accedir des dels municipis d’Alàs i Cerc, Alp, Bagà, Bellver de Cerdanya, Castellar de n’Hug, Cava, Das, Gisclareny, Gósol, Guardiola de Berguedà, Josa i Tuixén, la Vansa i Fórnols, Montellà i Martinet, Riu de Cerdanya, Saldes, Urús o Vallcebre. A més dels llocs més populars i freqüentats, com les fonts del Llobregat, us animem a preparar la motxilla, calçar-vos unes bones botes de muntanya i descobrir el territori pam a pam. Us recomanem la ruta del Trencapinyes, el camí dels Empedrats, la Via Nicolau, la fageda i el santuari de Gresolet, el cim de les penyes altes del Moixeró, a més de les clàssiques grimpades i ascensions al Pedraforca, el Comabona, la Gallina Pelada, el pas dels Gosolans o les Penyes Altes del Moixeró. Si hi passeu uns dies, podeu fer rutes per etapes temàtiques com el camí dels Bons Homes (de Berga a Montsegur seguint la petjada dels càtars), la travessa Cavalls del Vent (ruta circular al parc de refugi en refugi), la ruta de l’Ermità, la ruta dels Segadors o el camí Picasso.

Parc Natural de Cap de Creus

cap de Creus La unió de mar i muntanya, paisatge característic del cap de CreusGetty Images
Des de Cadaqués, Port de la Selva, Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Roses, podeu accedir a tots els racons d’aquest parc natural per gaudir dels seus paisatges singulars, amb una costa abrupta, plena de penya-segats i petites cales i un interior amb una vegetació protagonitzada pels arbusts, les pinedes i algun cultiu d’olivera i vinya. Podreu veure-hi aus, amfibis o rèptils, com la tortuga mediterrània. Alguns dels itineraris més recomanables són els que voregen el cap de Norfeu, el GR 11 des de Port de la Selva a Cadaqués, el camí vell de Cadaqués des del poble fins al cap de Creus, el paratge de Tudela o el camí que porta al far de cala Nans des de Cadaqués. 
 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació