Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Escapada hivernal a la Vall de Boí

Un cap de setmana que combina natura i patrimoni

Quan arribes a les primeres poblacions de la Vall de Boí, no cal ser gaire observador per adonar-te que t’esperen uns dies únics, en un paisatge majestuós que sembla que et doni la benvinguda. Un indret com aquest deixa empremta: camins, corriols i prats per recórrer tots els racons; rius, rierols i cascades dins de l’únic parc nacional del país i ermites i esglésies romàniques Patrimoni de la Humanitat. Què més es pot demanar?

Taüll, l’epicentre del romànic

Sant Climent de Taüll Sant Climent de Taüll dona la benvinguda al pobleGetty Images
No és estrany que un poble amb dues esglésies Patrimoni de la Humanitat tingui l’etiqueta de ‘Poble amb encant’. De carrers i cases de pedra, és un nucli que enamora només arribar-hi. L’església de Sant Climent de Taüll us donarà la benvinguda. Segurament és la més fotografiada i representada en postals de la vall, i la veritat és que és obligatori visitar-la, però ho deixarem per diumenge. Avui, després del viatge fins aquí, segurament arribareu que serà fosc. Feu una volta pel poble il·luminat, instal·leu-vos al vostre allotjament i sopeu tranquil·lament. 
 
Algunes idees: el Xalet de Taüll és un hotel rural d’ambient tranquil i acollidor amb vistes al poble. L’Hotel el Rantiner és més gran que el Xalet, però també és familiar i tranquil. Per una opció una mica més assequible, proveu l’Hostal Sant Climent, que, situat just a l’entrada del poble, ofereix un tracte familiar i servei de restaurant. Altres opcions per menjar són La Fonda o El Caliu. 

Raquetes i romànic

Boi Taull Vistes de les muntanyes de Boí-TaüllGetty Images
Avui combinarem dos dels grans atractius de la vall a l’hivern: neu i patrimoni. Tot i que aquest any no és el millor per gaudir de la neu, teniu l’opció de fer una activitat que us permet pujar fàcilment a prou altitud per poder calçar-vos les raquetes de neu. Guiada per Roger Gras, es tracta d’una proposta que combina el telecadira de les pistes de Boí-Taüll amb les raquetes. La idea és pujar fins als 2.300 metres i baixar gaudint de les visites espectaculars a les muntanyes més altes dels Pirineus i del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. 
 
A l’hora de dinar, us proposem baixar a Erill la Vall i tastar la cuina de La Granja o, també, baixar a Boí i provar Ca la Pepa. A tots dos restaurants tastareu cuina de proximitat i de temporada. 
 
A la tarda, us animem a endinsar-vos en el món del romànic. Depenent del restaurant triat, visiteu l’església de Santa Eulàlia d’Erill la Vall o l’església de Sant Joan de Boí. Totes dues formen part del conjunt romànic de la vall, on hi ha vuit esglésies i una ermita, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. 
 
Una de les característiques principals d’aquest conjunt és la unitat d’estil arquitectònic. Són construccions dutes a terme durant els segles XI i XII seguint els models provinents del nord d’Itàlia, el romànic llombard, que es caracteritza per la funcionalitat de les seves construccions, l’acurat treball de la pedra, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arquets cecs i bandes llombardes.
 
Visitar-ne l’interior i pujar als seus campanars és una experiència única que us permetrà fer-vos una idea de com era la vida entre muntanyes fa vuit segles. 
 
Acabada aquesta primera visita, encara us quedarà temps per fer-ne una altra, si us ve de gust. Una opció pot ser Santa Maria de Cardet, que té un dels absis més espectaculars de la Vall de Boí, a més d’un mirador espectacular: just darrere de l’absis, hi ha unes vistes privilegiades sobre la plana de Barruera i tot l’espai natural del Salencar. 
 
A l’hora de sopar, podeu anar a Barruera, que és la capital de la vall i disposa d’una bona oferta. 

La joia de la corona

Santa Maria de Taüll L'interior de Santa Maria de TaüllÒscar Rodbag
Diumenge, dia de tornada... però abans teniu molta feina. Avui, és el dia de visitar Sant Climent de Taüll. És l’església més coneguda de la vall per les pintures que hi havia al seu interior i perquè el Pantocràtor o Crist en majestat de Taüll ha estat una de les imatges emblemàtiques que més s’han utilitzat per representar el romànic català. 
 
Tot i que les pintures murals de l’interior de l’església van ser arrencades i traslladades a principis del segle XX a Barcelona per tal de protegir-les, conservar-les i evitar-ne la venda a col·leccionistes i marxants d’art estrangers, actualment, a l’església, s’hi pot veure una espectacular projecció a través d’un videomapatge. Es tracta d’una projecció que recrea les pintures conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), junt amb les pintures que queden a la mateixa església, així com la reproducció de la interpretació del conjunt pictòric complet, tal com devia ser l’any de la seva consagració, el 1123.
 
Abans de marxar del poble, si encara no ho heu fet, aprofiteu per arribar fins a Santa Maria de Taüll, a la plaça del poble. Té un campanar de torre quadrat integrat a l’edifici i una capçalera amb tres absis semicilíndrics. Antigament, l’interior del temple deuria ser espectacular, ja que estava completament decorat amb pintures murals, arrencades entre el 1919 i el 1923 i exposades avui al MNAC. A l’interior encara podreu veure les que es conserven. 
 
I, per acomiadar-vos de la vall, què us sembla una passejada i un dinar a Durro? A gairebé 1.400 metres d’altitud, conserva un aire rústic i medieval que enamora. A més, aquí, si us queden temps i ganes, encara hi podeu visitar l’església romànica de la Nativitat i l’ermita de Durro, totes dues dins del conjunt romànic de la vall. 
 
Per dinar, una de les millors opcions és Casa Xoquin, un petit restaurant familiar amb cuina típica de la cuina catalana de muntanya. 

Guia pràctica

Erill la Vall L'església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall nevadaPatronat de Turisme de la Vall de Boí
ON DORMIREM
 
Xalet de Taüll
Hotel rural d’ambient tranquil i acollidor amb vistes al poble.
Preus: a partir de 120 euros l’habitació doble 
 
Hotel el Rantiner 
Més gran que el Xalet, disposa de 28 habitacions, però també és familiar i tranquil.
Preus: a partir de 84 euros l’habitació doble
www.hotelelrantiner.com
 
Hostal Sant Climent 
Situat just a l’entrada del poble, ofereix un tracte familiar i servei de restaurant. També té tres apartaments. 
Preus: a partir de 64 euros l’habitació doble
hostalsantcliment.com
 
ON MENJAREM

Bar de la plaça (Taüll)
Al centre del poble des del 1970, també fa la funció de local social. Entrepans, tapes i plats del dia per a un àpat ràpid. 
Telèfon: 973 696 004
 
El Caliu (Taüll)
Combina carn de brasa amb plats més elaborats típics de muntanya. Disposa d’un menjador ampli i acollidor. 
Telèfon: 973 696 212
 
Ca la Pepa (Boí)
Per a un àpat més informal, ofereix amanides variades, creps i torrades. 
Telèfon: 973 696 312
 
La Granja (Erill la Vall)
Local petit i molt acollidor amb cuina de proximitat i un toc modern. Tracte exquisit. 
Telèfon: 973 696 322
Casa Xoquin (Durro)
Ofereix gustosos plats típics de la cuina catalana de muntanya i postres casolanes. 
Telèfon: 973 694 048

ACTIVITATS
 
Excursió amb raquetes i telecadira
Ruta guiada amb raquetes des de la cota 2.300 de Boí Taüll.
Preus: 35 euros els adults a partir de 13 anys / 25 euros els infants fins als 12 anys. El preu inclou l’activitat guiada d’unes tres hores de durada (comptant el trajecte amb telecadira, les parades i el temps efectiu caminant), una guia, fotos, material (raquetes i bastons) i l’assegurança d’accidents. No inclou el forfet del viatge de pujada amb el telecadira. 
Visita a les esglésies de la Vall de Boí
Preu: 2 euros / cada església. 5 euros l’església de Sant Climent de Taüll. 
Si voleu visitar dues esglésies o més, us recomanem que compreu el tiquet combinat que us permet visitar tres esglésies per 7 euros o cinc esglésies per 10 euros, amb el videomapatge de Sant Climent inclòs. 
Horari: cada dia, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Santa Maria de Taüll no tanca al migdia. 
www.centreromanic.com
 
Més informació: 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació