Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Reneix l’església de la cartoixa d’Escaladei

En aquesta joia del Renaixement català s’hi ha fet un complex procés de restauració i s’hi han descobert tres capelles gòtiques 

Coincidint amb els 830 anys de la seva fundació i després de quatre anys de rehabilitació, l’església de la cartoixa d’Escaladei torna a lluir amb la seva màxima esplendor. Considerada la primera cartoixa de la península Ibèrica i una joia del Renaixement català, s’ha fet una complexa intervenció a l’església que ha permès recuperar-ne molts materials originals i descobrir-hi tres capelles gòtiques de començament del segle XV.
 
Més enllà del seu valor patrimonial, la restauració i coberta de l’antic temple del monestir pren un especial caràcter simbòlic, atès que estava totalment en ruïnes, a conseqüència de la destrucció, l’abandonament i l’espoliació posteriors a la desamortització eclesiàstica del 1835.
 
Una restauració complexa
La intervenció ha servit principalment per recuperar la coberta original i la morfologia del temple en el segle XVIII. D’altra banda, s’ha pogut definir l’estructura que tenia el presbiteri, s’ha descobert el paviment i s’ha identificat la zona on estava situat l’altar, alhora que s’han localitzat i pogut recuperar nombrosos elements arquitectònics i decoratius del temple original, com graons, bocins de barana o mosaics, que sovint estaven sota tres i quatre metres de terra i runa.

A més d’intervenir en les dues sagristies i documentar i entendre l’estructura original i l’evolució del temple (d’època romànica), la recerca també ha permès el desenrunament de tres capelles gòtiques de principis del segle XV i un millor coneixement de l’altre gran edifici que completava aquest espai, la capella del Santíssim, de la qual només hi havia notícies documentals i poques evidències arquitectòniques. Es tracta d’una construcció amb una nau coberta amb volta de creueria i capelles laterals a la banda nord, de la qual també s’han pogut recuperar nombroses dovelles d’arc provinents de l’ensulsiada de la coberta.
 
Element patrimonial identitari del Priorat
Escaladei és la primera cartoixa de la península Ibèrica i alhora una joia del Renaixement català. Porta d’entrada al Priorat, la força del paisatge amb l’imponent Montsant de fons és una perfecta síntesi de patrimoni i natura, de silenci i espiritualitat. La cartoixa d’Escaladei és l’únic monestir cartoixà accessible al públic a Catalunya. La simbiosi entre monument i entorn natural és tan gran que avui se’ns faria difícil contemplar el paisatge d’aquesta part de la serra sense la personalitat que li aporten les restes, ni aquestes sense la singularitat que li confereix aquest context. La cartoixa enguany celebra els 830 anys de la seva fundació, la qual va tenir lloc el 1194 gràcies a una concessió d’Alfons el Cast.
 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació