Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -38%
SUBSCRIU-T'HI AVUI MATEIX PER MENYS DE 4€ AL MES I EMPORTA'T DE REGAL EL FRONTAL DEL DESCOBRIR

7 camins de ronda espectaculars que has de conèixer

Una selecció de les millors rutes per gaudir dels paisatges del mar a poc a poc

Passejar avui per un camí de ronda és un plaer. Històricament, aquests camins unien en molts trams de la costa les torres de guaita que servien per vigilar si arribaven pirates i corsaris. Ara, s’han convertit en espais per fer-hi agradables passejades i gaudir dels formidables paisatges del litoral. Des de l’Empordà fins a l’Ebre, en aquesta guia us oferim una selecció de set camins de ronda per contemplar els paisatges de mar i poder fer un bon bany. No oblideu el calçat còmode, una cantimplora plena i la càmera de fotos preparada. Que gaudiu de l’aventura!

Aiguablava - Begur - Pals

Platja d'Aiguablava Camí de ronda a la platja d'Aiguablava, a BegurGetty Images
Aquest camí de ronda l’hem fet tots. O pràcticament tots. Però ens encanta perquè ens permet conèixer, des d’un altre punt de vista, algunes de les cales més reclamades de la Costa Brava. El punt de partida és a la platja d’en Malaret, al costat de la d’Aiguablava, i acaba a la platja del Racó, a tocar de Pals. El camí —força accessible per a tothom— és ple de pins, de matolls, de roques amb esculls i d’escales que porten a les diverses platges, com la de n’Estàsia, des d’on es pot veure el cap Rubí que marca el canvi de color de la costa: de vermell a gris i, fins i tot, negre. El camí continua vorejant les cales de Begur i s’endinsa en els arbres passant per cales com la de sa Riera, Illa Roja o Roca Negra fins a arribar a la cala d’Aiguafreda i, finalment, enfilar cap a la platja del Racó.

Port de la Selva - Llançà

Far de s'Arnella El far de s'Arnella, ubicat a la denominada península de s'ArnellaGetty Images
Aquest camí de ronda us ofereix dues opcions espectaculars! La primera es tracta d’un recorregut més curt que uneix la cala Fornells amb la cala Tamariu i és impressionant, sobretot, per les platges per les quals es passa: cala Cativa i cala Fornells.

La segona opció és un itinerari força més llarg (uns 5 km), però que val molt la pena perquè uneix el Port de la Selva amb Llançà per la costa. El camí passa per la platja de la Colomera i desemboca al far de s’Arnella, situat a la denominada península de s’Arnella, una zona que havia estat reservada a ús militar i que va quedar lliure de l’especulació urbanística que va afectar la majoria dels terrenys situats a primera línia de mar. Després, el camí continua cap a Llançà i permet apreciar les peculiars característiques geogràfiques de la zona: cap de Bol, l‘illa Castellà d’en Lambert, la punta del Garoter, la punta Podaire, la punta d’en Feliu o la d’en Poc i la platja de la Farella. També passareu per Cau del Llop, les Tonyines, la Farella, les Carboneres i cala de la Gola. No us deixeu la càmera!

Platja d’Aro - Sant Antoni de Calonge

Platja d'Aro Bonica cala a Platja d'AroGetty Images
La punta rocosa de Platja d’Aro és el punt de partida d’un camí de ronda que comunica amb la platja de Torre Valentina. El camí passa per unes platges força al·lucinants i túnels amb panoràmiques brutals: la punta d’en Ramis, la platja Rovira, el passadís conegut com el Xuclador, la petita platja de sa Cova, les cales de Pitxot, el Vilaret o el Pi, i la punta rocosa d’Escuits. Des del camí, a més, es poden veure les Rodones de Dintre i de Fora, un conjunt d’esculls que apareixen i desapareixen amb la força de les ones.

Aquest camí de ronda continua per les platges del Ros, es Canyers, Belladona i Sant Jordi. Aquesta última està situada enmig d’una punta de roques que es perllonga fins a l’illot homònim. El camí continua fins a la platja de Cap Roig, l’Ermita, de ses Torretes, de Treumal (cala Gogó) i de Can Cristus. Arribats a aquest punt no oblideu la càmera, perquè abans d’arribar a Torre Valentina passareu per la meravellosa cala de Roques Planes, una petita platja que deixa tothom sense respiració!

Palamós - Calella de Palafrugell

Cala s'Alguer S’Alguer, una cala petita i pedregosa poblada per un conjunt de barraques antigues de pescadorsGetty Images
Si un cop arribats a Sant Antoni de Calonge us ve de gust seguir la ruta, dirigiu-vos al Port Marina de Palamós i, des d’aquí, seguiu el camí paral·lel al mar que va a la platja de la Fosca. És la primera parada. I, si voleu, hi podeu fer paddle surf (surf de rem). Tot seguit ve s’Alguer, una caleta petita i pedregosa poblada per un conjunt de barraques antigues de pescadors. Uns minihabitatges que enamoren. De seguida veureu la famosa platja de Castell i, ara sí, prepareu-vos perquè ens espera el tram més espectacular. És recomanable sortir del camí de ronda per seguir l’indicador que mena a la Barraca d’en Dalí, que es troba a deu minuts. Es tracta d’un refugi amb porta surrealista que Albert Puig Palau va fer per a l’artista figuerenc.

Tornant a la platja de Castell, el camí s’enfila fins a les ruïnes d’un poblat ibèric. Des d’aquí dalt es pot veure la Foradada, un forat a la roca per on passen les embarcacions petites. El recorregut s’allunya un xic de la costa fins que a cala Canyers torna a primera línia. A partir d’aquí, el camí baixa fins a la sorra entre cala Estreta i la cala del Crit, una pujada esgotadora fins als Jardins de Cap Roig. Si seguiu 20 minuts més vora el mar arribareu a un final espectacular!

Ametlla de Mar - Ampolla

Ametlla de Mar Espectacular costa de la Punta de l'Àliga a l'Ametlla de Mar  Rafael López-Monné
Si us agrada caminar, calceu-vos bé perquè us espera una ruta de gairebé 5 hores i 16,5 quilòmetres. Es tracta d’un recorregut que us permetrà conèixer i descobrir un territori retallat i rocós, ple de ports naturals i de cales verges. Un paisatge on a l’època medieval els pirates van trobar refugi i on fa més de vuitanta anys l’exèrcit republicà va construir una línia de trinxeres per prevenir un desembarcament del bàndol feixista. El punt de partida és el GR-92 en direcció sud, a les escales que pugen per la roca just darrere de la llotja del peix, a la part més meridional del port de l’Ametlla de Mar. Es tracta d’un itinerari que ressegueix el camí de ronda pel litoral i on encara s’observen nius de metralladores i, fins i tot, un búnquer de la Guerra Civil.

També passa per l’espai del cap de Santes Creus i la desembocadura del torrent de l’Estany. Un paisatge que combina penya-segats i illots, com els de la punta de l’Àliga i les cales de cap Roig i la cala Maria.

Altafulla - Tarragona

Desembocadura del Gaià Platja d’Altafulla, on trobem la desembocadura del GaiàRafael López-Monné
Aquest camí de ronda comença a la platja d’Altafulla, on trobem la desembocadura del Gaià, reserva de fauna salvatge, i la vila closa de Tamarit. Passada la platja de la Móra entrem al bosc de la Marquesa, una finca que actualment és zona PEIN.

És el tram més salvatge, un tresor verd coronat per dues platges naturals: la cala dels Becs i la cala Fonda. Eviteu desviar-vos del camí i continueu fins a la platja Llarga i el roquer fins al Miracle, deixant enrere els Capellans, la Savinosa i l’Arrabassada. Alerta, perquè les darreres llums sobre la punta de la Creueta faran pujar els seguidors d’Instagram a la velocitat de la llum!

Garraf - Sitges- Vilanova i la Geltrú

Platja de l'Home Mort a Sitges Platja de l’Home Mort envoltada de penya-segats a SitgesGetty Images
Aquest itinerari és ideal per descobrir els contrastos de la comarca del Garraf. Després de creuar la carretera, de seguir el carrer del Castellot i de passar per sota l’autopista, comença l’ascens al coll de Can Lluçà, on trobem una bonica masia homònima. Allà iniciem un llarg descens, fins a l’entrada de la fàbrica de ciment, on enfilarem una segona pujada fins a arribar a l’ermita de la Trinitat, des d’on es pot veure des del delta del Llobregat fins al massís del Port.

Després hem de cercar l’indicador de GR que ens envia cap a Sitges, concretament a la platja de Sant Sebastià. Aquí comença la segona ruta, la més popular i curta. Abans d’arribar al passeig marítim de la vila, trobareu unes escales que baixen a la platja de Còdols i la riera de Ribes. Haureu de seguir el sender del GR-92. Passareu per davant de la platja de l’Home Mort i per una cruïlla de camins. Agafeu el principal, en direcció a Vilanova. Seguiu caminant fins a arribar al Xalet de la Sal i ja veureu el Far de Vilanova i la Geltrú, l’actual Museu del Mar. Si la ruta us sembla massa llarga, podeu fer-la en dos dies diferents i fer nit a Sitges, que s’ho val!
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació