
Dossier central
El secret més ben guardat
Com si fos una de les seves cançons, el cantautor Roger Mas desvetlla les interioritats del Solsonès. Però no acaba revelant-ne els secrests: ell assenyala, la descoberta és cosa del viatger. Roger Mas (text), Jordi Bas (fotografia)
Dossier central
Tresors de tardor al país de la calma
Vuit rutes per omplir el cistell i guadir de paisatges increïbles Fredolics, pinetells, camagrocs, múrgoles, rovellons i llenegues. El Solsonès és ple de bolets i cap se us resistirà si seguiu les rutes que us hem organitzat en exclusiva. Marc Estévez (text), Jordi Bas (fotografia)
Dossier central
Bolets més enllà del bosc
Guia de fires, mercats i jornades gastronòmiques de tardor Els boscos són plens de bolets, però els mercats, també. Si no voleu o no podeu collir-ne, aquí teniu la guia ideal: us duem als pobles de la Catalunya central on organitzen fires, mercats i tastets. Marc Estévez (text), Jordi Bas (fotografia)
Dossier central
Una ribera molt salada
Resseguim els marges d'un riu juganer que manté la singularitat D'aigües transparents i amb zones aptes per al bany, la ribera Salada recorre la comarca de camí cap al Segre, tot deixant al seu pas un llegat històric i llegendari digne de la millor poesia. Felip Vendrell (text), Jordi Bas (fotografia)
Dossier central
El país de les mil masies
Crònica d'uns pagesos que mantenen una relació vinculant amb les cases Construïda a partir d'hàbitats dispersos, el Solsonès forja el seu caràcter a través de la terra, els boscos i el bestiar. Entrem a les masies centenàries i hi descobrim una manera única d'entendre la vida. Sònia Casas (text), Jordi Bas (fotografia)
Dossier central
El regne de la tòfona
Aquesta tubercle apreciadíssim és l'alternativa agrícola dels terrenys més pobres de la zona El nord del Solsonès és un paradís per al fong més selecte. Es paga a 450 euros el quilo i la seva recerca és plena de secrets. Tres testimonis ens expliquem com s'ho fan per aconseguir tòfones i produir-ne. Noemí Vilaseca (text), Jordi Bas (fotografia)
Dossier central
L'olor de les imatges
Narcís Comadira explica que el seu record de Solsona està marcat per les aromes dels camps, de les esglésies, dels boscos i de les pastisseries, olors que produeixen fortes descàrregues de felicitat. Narcís Comadira (text)
Dossier central
Poble de mata-rucs
Passejada per fer gana Els carrerons del nucli antic, en alguns trams emmurallat, recullen el testimoni de la rica història local i de les festes populars que enalteixen els solsonins. Oriol Gracià (text)
Dossier central
Racó amb quatre barres
Passejada de natura La serra de Busa és un altiplà envoltat de cingleres que s'arrufen sobre la vall d'Ora. Segons la llegenda, a redós d'aquests paisatges va néixer la bandera catalana: l'any 897, el comte Guifré el Pelós va impregnar el seu escut daurat amb les quatre barres de sang.
Dossier central
La necròpolis de Ceuró
Passejada de patrimoni Endinsar-se en els boscos de la ribera Salada permet fer un viatge en el temps: sis mil anys d'història es poden recórrer a peu. Lídia Fàbregas (text)
48 hores a Tortosa
Viure a la riba d'Ebre
Tortosa acumula dos mil anys de vida forjats a la vora d'un riu: el pes de la història i lia presència de l'Ebre nodreixen a parts iguals el caràcter dels tortosins. Oriol Gracià (text)
Reportatges
La terra als peus
El calçat tradicional ens parla de la nostra terra, de temps remots, de generacions de treballadors del camp. Descobrim les històries que s'amaguen rere cada model d'espardenya, esclop i avarca, des dels Pirineus fins a Alacant. Miguel Gómez-Serrano (text), Oriol Clavera (fotografia)
Reportatges
Son Marroig de Mallorca
Suspès entre el cel i la mar L'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria es va enamorar de la possessió de son Marroig, a Deià, després de comprar el pròxim monestir de Miramar. El seu magnífic llegat perviu gairebé intacte. Trinitat Gilbert (text), Tolo Balaguer (fotografia)
Reportatges
Perpinyà, l'essència catalana de la capital del nord
El passat esplendorós de la capital del Rosselló indica que durant segles fou la ciutat més important del nord català. Perpinyà és plena d'obres d'art, racons i edificis que evidencien la seva identitat. Valèria Gaillard (text), Isidre Garcia Puntí (fotografia)
A peu
A les Foradades, per terres de llops
De camí cap a dos vigorosos arcs naturales anomenats 'les Foradades', els nuclis de Mont-ral, el Bosquet i l'Aixàviga, a l'Alt Camp, fiten un territori fins fa poc poblat amb arbres, vinyes i molts sembrats. Avui no hi viu cap pagès i els boscos s'apoderen dels conreus. Ernest Costa (text i fotografia)
Amb bici
Entre les vinyes de Raimat
Avui pedalem per conèixer una de les zones de vinya emergents del nostre país: Raimat. L'itinerari també recorre camps de conreu de gra i de fruita, tot un pardís agrari regat pel canal d'Aragó i Catalunya, al Segrià. Enrique Marco (text i fotografia)
Amb nens
Racons naturals a la serra de l'Obac
L'Hospital de Sang de Mata-rodona i la Cort Fosca continuen ocults en un indret inhòspit de la serra de l'Obac, que comparteix parc natural amb Sant Llorenç del Munt. Us proposem un itinerari per redescobrir aquests i altres tresors. Joan Raventós (text i fotografia)