Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 167
Número 167 - Abril 2012

Vida rural al Moianès. Una sortida primaveral per paisatges mil·lenaris

En aquest número

48 Hores a Vall-de-roures

Entre els Ports i el Matarranya

Casals reinaxentistes i gòtics ens guiaran per un poble preciós que també és temptador per les seues delícies gastronòmiques. Oriol Gracià (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

Ribagorça activa

Aventures en els paisatges del Pirineu La identitat que el patrimoni ha segellat a la Ribagorça se suma als bells paisatges per oferir una destinació plena d'atractius, on el turisme actiu destaca amb nom propi. Carme Escales (text), Jordi Clariana - IBCE (fotografia), Dani Jiménez (il·lustració)

Dossier central / Presentació

Vida rural al Moianès

El paisatge amable El creador d'Ot el bruixot ens descriu el que més li agrada del Moianès, on viu des de fa força temps. De les coses petites, en destaca els capitells del monestir de Santa Maria de l'Estany. I de les coses grans, els paisatges acollidors. I ens convida a anar-hi. Josep Lluís M. Picanyol (text), Siqui Sánchez (fotografia), Blauset (cartografia)

Dossier central / Reportatges

Terra de coves i megàlits

La vida a l'altiplà del Moianès fa milers d'anys Dòlmens de pedres gegants i coves de secrets mil·lenaris omplen la geografia del territori. Són el riquíssim llegat dels habitants prehistòrics de la comarca. Un llegat que ens parla encara avui de com vivien -i morien- els nostres avantpassats. Xavier Valls (text), Siqui Sánchez (fotografia)

Dossier central / Reportatges

A mig camí de tot arreu

Visitem castells i esglésies, les talaies d'un territori de pas Senyors, monjos i pagesos van domesticar el paisatge del Moianès a l'edat mitjana amb conreus i pastures. I el paisatge, a mig camí entre Vic i Manresa, es volgué controlar des de les talaies, punts elevats on es van construir castells i esglesioles. Pepa Mañé (text), Siqui Sánchez (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Pedres amb personalitat

Passegem per un patrimoni rural recuperat i amb molt de valor El Moianès està farcit de camins vells i savis. Van i vénen entre els pobles i els masos escampats per l'altiplà. Hi va haver un temps que per aquestes rutes se sentia, a tota hora, l'esbufec dels animals i el grinyols dels carros. Les pedres encara ens parlen d'aquella època. Escoltem-les. Griselda Guiteras (text), Siqui Sánchez (fotografia)

Dossier central / Reportatges

L'ecologisme no deixa res per verd

El Moianès concentra moltes empreses de productes d'alimentació Com els pagesos d'abans, que no deixaven cap pam de terra sense conrear, els productes ecològics són per tot arreu. I al Moianès hi ha una densitat molt elevada d'empreses de productes amb aquesta filosofia. Xavier Sust (text), Siqui Sánchez (fotografia)

Reportatges

Una illa terra endins

Viatge al racó d'Ademús La més gran illa valenciana no està envoltada per les aigües de la Mediterrània, sinó que és enmig d'aspres rocams i extenses planes aragoneses i castellanes. El caprici de la història va deixar el racó d'Ademús, territori esqueixat pel Túria, com un petit cos separat de la resta del país. Joaquim M. Pujals (text), Josep Cano (fotografia)

Rutes

Passejades al Moianès

Els orígens de Collsuspina

El nom del terme municipal té el seu origen en el mas de l'Espina. El nucli urbà, però, va néixer a partir d'un hostal que avui és el restaurant on acabarem la nostra ruta. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades al Moianès

Escolapis, Casanova i Wagner

Un tomb per Moià es converteix en un passeig per referències ben diverses i que van més enllà de la figura de Rafael Casanova: s'hi obrí la primera Escola Pia del país i el compositor Richard Wagner hi té reservat un carrer de cases senyorials. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades al Moianès

Als voltants de l'Estany

Un poble que es diu l'Estany però no hi veiem cap estany per enlloc... Aviat en descobrirem el motiu, i tot seguit ens enfilarem al mirador de la Serreta a contemplar els Pirineus. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Ruta a peu

Postes de sol al camí de ronda de Roses

Just on s'acaba la plana empordanesa i el cap de Creus, comença una antiga sendera que regala les millors postes de sol del país. Ho deia Josep Pla. Josep Ginjaume (text i fotografia)

Ruta amb bici

Vilobí del Penedès: del macabeu a la geologia misteriosa

Envoltats per les vinyes de macabeu i uns cellers de renom, anem de sorpresa en sorpresa: formacions geològiques curioses, miradors, cursos d'aigua, hotels biològics... Jordi Avellaneda (text i fotografia)

Ruta amb nens

Un tomb per Cervera a la cacera de bruixes

Diuen que totes les bruixes de Cervera es trobaven les nits de lluna plena al carreró de les Bruixes. Un recorregut pel nucli antic permet arribar-hi tot passant per alguns dels racons més emblemàtics de la ciutat. Cecília Lorenzo (text)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació