Anuncia't al Descobrir

Espot i Port Ainé senyalitzen les àrees on hi ha fauna vulnerable

Els esquiadors podran compaginar l'activitat esportiva i lúdica amb la preservació d'animals en perill d'extinció

Les estacions de muntanya d'Espot i Port Ainé, al Pallars Sobirà, han editat un nou mapa que senyalitza àrees on hi ha fauna vulnerable, perquè els visitants es conscienciïn de la importància de respectar aquests hàbitats mentre esquien o practiquen altres esports de neu.

Una iniciativa pionera

És una iniciativa pionera a Catalunya, impulsada gràcies a la col·laboració del Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), com a gestor de les estacions d'Espot i Port Ainé.

L'objectiu dels nous plànols és conscienciar de la importància de compaginar l'activitat esportiva amb la preservació de la fauna en perill, i evitar accedir a àrees sensibles on habiten aquests animals.

El gall fer, especialment sensible

La iniciativa, que ja funciona amb èxit a altres zones de muntanya d'Europa, especialment als Alps suïssos, s'ha posat en marxa a Espot i Port Ainé per protegir el gall fer, una espècie molt sensible a l'activitat humana.

Durant l'hivern, el gall fer es refugia a les zones elevades del bosc de pi negre i s'alimenta únicament d'acícules de pi, un aliment molt pobre en nutrients. En situacions d'estrès, com ara el creuament amb esquiadors, es pot espantar i fugir, utilitzant una quantitat important d'energia que fa que es debiliti i es posi en risc la seva supervivència.

A més del gall fer, els boscos subalpins del Pirineu acullen altres espècies de fauna amenaçada i protegida, com ara el mussol pirinenc, el picot negre, la marta i l'os bru.

Senyals d'avís
Per donar a conèixer la fragilitat d'aquestes espècies, s'ha editat material gràfic i s'han elaborat plafons i cartells informatius a totes dues estacions. També s'hi han col·locat tanques i senyals d'avís en punts d'entrada a les zones de protecció de fauna.

Paral·lelament, s'editarà material divulgatiu sobre la singularitat del gall fer i altres espècies de fauna forestal amenaçada. I ja s'està treballant per estendre aquesta iniciativa a altres estacions gestionades per FGC i a les altres estacions que hi ha dins del territori del Parc Natural de l'Alt Pirineu (Virós Vallferrera, Sant Joan de l'Erm i Tavascan).

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació