Anuncia't al Descobrir

10 propostes per viure Tarraco Viva

D'entre els centenars d'actes de reconstrucció històrica que conformen la programació de Tarraco Viva (espectacles, tallers, demostracions, xerrades, concerts...), hem seleccionat les 10 propostes més rellevants d’aquesta vintena edició.

Ja fa 20 anys que el festival Tarraco Viva omple Tarragona d’història antiga, divulgant any rere any curiositats i fets històrics de les civilitzacions clàssiques: l’economia, la religió, la cultura, la gastronomia, les arts, el lleure... Enguany, l’esport serà protagonista d’aquestes jornades que tenen les ruïnes romanes com a escenari.

Els jocs de Nemea

jocs de Nemea
El tret de sortida de Tarraco Viva 2018 ens transporta als jocs de Nemea. Eren proves atlètiques, hípiques i musicals que es desenvolupaven davant de la presència de la família imperial i el seu seguici, i en les quals els vencedors eren coronats amb branques d’api verd.

Els jocs de Nemeus sorgeixen quan el mite d’Hèracles va haver de lluitar contra el lleó de Nemea. Es desenvolupaven al santuari de Zeus-Meneu, molt a prop d’Argos, i eren bianuals. La representació d'obertura del Tarraco Viva pretén subratllar-ne la importància, explicant els detalls d’aquestes jornades, que tenien un sentit unificador i de treva.

Els jocs de Nemea tindran lloc el diumenge, 13 de maig, a l'amfiteatre romà.

Els últims legionaris

els últims legionaris
L'exèrcit tardoromà, després d'un seguit d'adaptacions a la situació de crisi constant del segle III dC i de les reformes de Dioclecià i Constantí, al segle IV, és fàcilment diferenciable de l'exèrcit romà que tots tenim present. En coneixerem la indumentària, l'equipament i l'armament dels soldats, que reproduiran la maniobra d'atac en forma de tascó o la tècnica defensiva ‘fulkon’. 

Les recreacions es duran a terme el dissabte 26 de maig, a les 13 i a les 20 h; i el diumenge dia 27, a les 13 h. L'activitat es farà als Jardins del Camp de Mart i és gratuïta.

Momia

momia
A l'antic Egipte, perquè un mort arribés a completar el seu viatge a la ultratomba, i d’aquesta manera poder-se reunir amb el seu Ka, havia de ser momificat en un procés que durava una setantena de dies. Això requeria familiars, sacerdots, embalsamadors, benes, resina, olis, perfums... Només així podia arribar fins al Judici d’Osiris i aconseguir la seva immortalitat.

El Tarraco Viva recrea aquest fascinant procés els dijous 17 i 24 de maig, a les 22 h, al recinte firal del Palau de Congressos de Tarragona.

La primera vaga de la història

La primera vaga de la història
Hi ha coses que no canvien, ni amb el pas de més de tres milers d’anys: davant de l’empobriment, la fam i la desigualtat, sorgeixen protestes i reivindicacions. Quatre-cents anys abans de la fundació de Roma i quan encara en faltava un miler pel desembarcament dels germans Escipions a la terra que es batejà com a Tàrraco, va esclatar la primera vaga documentada de la història, a Tebes, aleshores capital d’Egipte, en contra del faraó. 

«Comunico al meu senyor que estic treballant en les tombes dels prínceps tal com el meu senyor m’ha encarregat. Estic treballant bé [...], no soc en absolut negligent. Comunico al meu senyor que estem completament empobrits [...], se’ns ha tret un sac i mig de civada per a donar-nos un sac i mig d’escombraries», va testimoniar l’escribà Neferhotep.

Podeu conèixer la història sencera els divendres 18 i 25 de maig, a les 22 h.

Veïns de Roma

Veïns de Roma
Associem el modus vivendi romà a comportaments dissoluts i a lluites violentes. Però, tal com reivindiquen des de Tarraco Viva, la realitat romana era molt més diversa. Els carrers estaven curulls de mercats i espais d’oci, hi havia cases de veïns que gaudien de cert benestar, xarxa d’aigua potable, banys i biblioteques. 

Viu aquesta recreació històrica el 18 i 19 de maig o una setmana més tard, els dies 25 i 26, a les 19 h. L’activitat serà al recinte firal del Palau de Congressos de Tarragona.

Una nit a l'antiga Roma

una nit a l'antiga roma
Si abans hem reivindicat la cara afable de la capital de l'Imperi, en què veïns i comerciants fan vida alegre, ara us confessem que Roma s’enfosqueix quan arriba la nit. Marginats, lladres i pobres prenen carrer quan el sol es ponia. Les bruixes fan els seus encanteris, els borratxos i els malfactors busquen brega i els pitjors vicis tenen via lliure. Fins i tot, es parla de monstres, espectres i fantasmes.

La nit romana cobrarà vida els dissabtes 19 i 26 de maig, al Recinte firal del Palau de Congressos de Tarragona. L'espectacle està reservat a a les persones majors d'edat.

Prodere Aliquid Memoriae

Soldat
Voleu endinsar-vos en la construcció de les muralles de Tarragona? "M.Lucreci Peregrí, centurió de la Legio I Minervia i de la II Cyrenaica, arriba a Tarraco a la seva vellesa per a optar a les magistratures urbanes i tenir un final tranquil de la seva vida. Però la seva estada a la ciutat amaga un altre secret: tal com li havia explicat el seu pare, i a aquest el seu avi, i així de generació en generació, un avantpassat de la seva família havia participat en la construcció de les muralles de Tàrraco i les campanyes a Hispània, i sap que hi ha un petit tresor familiar amagat en algun punt de les muralles que mai ningú no ha estat capaç de trobar". Aquest és el punt de partida que us plantejaran en aquesta activitat dirigida al públic familiar que es durà a terme a les Muralles del Roser els dies 19, 20, 26 i 27 de maig, a les 11 i a les 12.30 h.

Taberna Libraria

Taberna Libraria
Hem vist moltes batalletes, ens hem submergit en la foscor de la ciutat i hem descobert com és la quotidianitat dels carrers de Tarraco, però si no parléssim de la Taberna Libraria, ens deixaríem quelcom important. El 25, 26 i 27 de maig, el Gremi de Llibreters de Tarragona ofereix tots els seus fons bibliogràfics perquè puguem gaudir de la història antiga també a casa. Llibres per a adults, per a infants i joves. Novel·la històrica, assaig, literatura i història de l’Antiguitat a l’abast de tothom amb el producte més antic i més bo per a la divulgació: els llibres.

Acte de cloenda - Romans del carrer

romans al carrer
Acomiadarem el festival Tarraco Viva al carrer: toparem amb un mestre que fa classe als seus alumnes,esquivarem mercaderies, trobarem paletes, descobrirem que hi havia qui sobrevivia fent la pilota als poderosos, per aconseguir una mica de menjar o monedes... També hi seran els esclaus, els homes lliures, els magistrats i els lladregots.

L'acte de cloenda del festival mostrarà una selecció de personatges i de situacions que ens trobaríem en una ciutat romana. Serà el 27 de maig, a les 18 h.

Tarraco a taula

Tarraco a taula
Durant aquests dies, els restaurants de l’associació Tàrraco a Taula ens transporten als orígens de la nostra gastronomia. Serà possible paladejar les antigues receptes romanes interpretades pels cuiners d’avui. Podreu gaudir del Tarraco a Taula de l'11 al 27 de maig als següents establiments de Tarragona:

• El Cortijo, carrer Rebolledo, 27. 
• Àpats Quattros, carrer rere Sant Domènec. 
• Ares, Arc de sant Bernat, 3. 
• Cócvla (Hotel Urbis Centre), plaça Corsini, 10. 
• El Llagut, carrer Natzaret, 10. 
• Entrecopes, carrer Cavallers, 12. 
• Sadoll Restaurant, carrer Mercè 1, cant. Talavera. 
• El Vergel, carrer Major, 13. 
• La Xarxa carrer Sant Pere, 38-40. 
• Les Voltes, carrer Trinquet Vell, 12. 
• Pastisseria Velvet Mgl, carrer Soler, 5. 

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació