Anuncia't al Descobrir

Catalonia Sacra organitza una trentena d'activitats per posar en valor el patrimoni cultural religiós

S'organitzen visites guiades, itineraris i conferències al voltant de monuments dels 10 bisbats del Principat

El patrimoni cultural d’arrel religiosa es visualitzarà aquest 2019 amb més d’una trentena de visites, itineraris i conferències impulsades per Catalonia Sacra, un projecte conjunt dels 10 bisbats amb seu a Catalunya amb la voluntat de dinamitzar el patrimoni cultural de l'Església. 

L’agenda d'activitats de Catalonia Sacra s’ha presentat al claustre de la Mercè de la basílica de la Sagrada Família i inclou una trentena d'actes que, de març a octubre, difondran la riquesa i diversitat del patrimoni de l'Església. Els actes es reparteixen en 20 comarques de Catalunya, i n'hi ha una del País Valencià.

Amb valor afegit
Les activitats de Catalonia Sacra i Dertosa Sacra (bisbat de Tortosa) tornen a posar en relleu la importància i la diversitat d’unes obres cabdals de l’art català que hi ha arreu de l’àmbit dels 10 bisbats, amb conferències i visites guiades a elements destacats del patrimoni amb valor afegit, bé sigui perquè no s’ofereixen regularment, bé sigui per la rellevància dels ponents.

La novetat d'aquest any per Setmana Santa
Aquest any, i com a novetat, Catalonia Sacra aprofitarà períodes com Setmana Santa o l’estiu per proposar, a través del web de Catalonia Sacra, activitats que el visitant pot fer per lliure. En el període de Setmana Santa es suggeriran actes o béns artístics relacionats amb la figura del Crist; a l’estiu es proposarà un itinerari en etapes que recorrerà les esglésies del Pirineu.

Activitats guiades a les esglésies
En la programació hi ha activitats guiades a l’església de Sant Joan de Gràcia (16 de març), el monestir de Sant Salvador de Breda (6 d’abril), les esglésies romàniques de Mura i Talamanca (11 de maig), l’església de Sant Jaume de Mollerussa (maig), un itinerari per les esglésies de les colònies del Llobregat (setembre), l’església Santa Maria de Sarral (26 d’octubre) o la barroca de la Puríssima de Tortosa (23 de novembre).

A dins de les catedrals
Les catedrals, com a seu episcopal, també tenen espai dins de les activitats de Catalonia Sacra. Aquest any es podrà parar atenció en els vitralls de la catedral de Solsona (20 d’abril), conèixer el Palau Episcopal de Girona (1 de juny), veure la restaurada pintura de la Pentecosta de la catedral de Vic (14 de setembre), visitar l’església de Sant Llorenç de Lleida (21 de setembre), passejar pel Palau Episcopal de Tortosa (19 d’octubre) o visitar les obres de restauració del Cor de la Catedral de Barcelona (9 de novembre).

Conferències sobre obres mestres
La programació també inclou conferències davant d’algunes de les grans obres mestres del país: es faran conferències sobre els manuscrits de Sant Feliu de Girona (23 de març), la portalada dels Apòstols de Morella (4 de maig), els capitells del claustre del monestir de Sant Cugat del Vallès (4 de maig), el sepulcre de l’arquebisbe Joan d’Aragó de la catedral de Tarragona (23 de maig), les pintures gòtiques de Santa Maria del Bruc (maig), l’església de Sant Antoni Maria Claret de Sallent (15 de juny), la Mare de Déu de Núria (7 de setembre), el retaule de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat (5 d’octubre), els retaules barrocs de Santa Agnès de Malanyanes (12 d’octubre), els tapissos de la catedral de Lleida conservats al Museu de Lleida (16 de novembre) o la façana del naixement de la Sagrada Família de Barcelona (26 d’octubre).

Donar a conèixer el patrimoni restaurat
La programació d'aquest any de Catalonia Sacra proposa activitats centrades en béns patrimonials que han estat recentment restaurats i investigats, com ara les pintures gòtiques de Santa Maria del Bruc (maig) o la taula de la Pentecosta de la catedral de Vic (setembre). També es farà una activitat centrada en el retaule de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat (octubre) en el marc d’un programa d’activitats dedicat a aquesta obra.

El patrimoni immaterial, també present
Catalonia Sacra també suggereix cada any actes culturals d'arrel religiosa que se celebren arreu del territori i tenen un gran valor com a patrimoni immaterial. Aquest any algunes de les propostes són la festa de Sant Medir de Barcelona (3 de març), la processó dels Dolors de Peralada (23 de març), el cicle 'Músiques del Retaule' de Vilanova i la Geltrú (21 i 28 de setembre i 5 d’octubre) o la processó del Carme que es fa cada any al port de Barcelona (16 de juliol).

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació