Anuncia't al Descobrir

Torna la Ruta del Cister

Els tres monestirs de la Ruta del Cister ja tornen a estar oberts al públic, després d’haver estat tancats per la covid-19. D’aquesta manera, es pot completar de nou el recorregut sencer visitant els tres monuments: els monestirs reials de Santa Maria de Poblet, Santa Maria de Vallbona i Santes Creus.

Com a novetat, és el primer estiu que es pot comprar una entrada única a través del Carnet de la Ruta del Cister, que dóna accés als tres monestirs i que es pot adquirir en línia a la web de Patrimoni de la Generalitat. Costa 15 euros i suposa un descompte de 6,50 euros sobre el preu de venda total de les tres entrades. El carnet té una validesa de dos anys i també es pot adquirir als tres monestirs i als canals de venda en línia habituals com el portal web de Patrimoni Cultural i el de Turisme de Catalunya.

Dos itineraris d’estiu

Monestir de Santes Creus Pepo Segura
El reial monestir de Santes Creus ofereix aquest estiu dues activitats intergeneracionals ideals per fer en família que tindran lloc cada divendres i dissabte fins la primera quinzena de setembre. En l’itinerari ‘Dones. Mares, abadesses i esposes al monestir de Santes Creus’ (dissabtes a les 19.30 h), el visitant pot conèixer el paper de l’esposa, en els cercles de la noblesa catalana medieval, a través dels sepulcres nobiliaris de Guillema de Claramunt, Guillema de Montcada –coneguda com la Invicta Amazona– i la capella de Magdalena Salva.

L’itinerari guiat ‘Les tombes reials’ descobreix el panteó reial del monestir. En la visita s’explica com era la vida dels reis i reina que s’hi troben enterrats, què menjaven, com anaven vestits o quin és el significat de les imatges de les tombes. Té lloc cada divendres fins la primera quinzena de setembre.

Per què són especials els monestirs?

Monestir de Santa Maria Vallbona
El reial monestir de Santa Maria de Vallbona és un espai únic on el pas de les hores es comparteix amb la comunitat religiosa femenina. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister.

Els espectaculars vitralls i les tombes reials del reial monestir de Santes Creus destaquen enmig de la puresa i l’austeritat característiques del Cister. Va acollir la primera comunitat monàstica de l’orde a Catalunya i va ser el lloc triat per reis i nobles per al seu repòs etern.

Finalment, el reial monestir de Santa Maria de Poblet és un impressionant conjunt arquitectònic que es troba entre els monestirs més grans d’Europa. Declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat, alberga una important comunitat monàstica que manté viva l’espiritualitat de l’indret. Cal destacar que, des de la recent reobertura, ha ampliat la seva oferta cultural permanent amb un nou centre de visitants i la completa renovació del museu.

La Ruta del Cister va néixer el maig del 1989 per iniciativa dels consells comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell amb la voluntat de desenvolupar turísticament i econòmicament aquestes tres comarques. El seu nom es deu al fet que el patrimoni artístic i cultural de cadascuna d’aquestes comarques està conformat per tres monestirs cistercencs, tres conjunts monumentals excepcionals, tant per la bellesa arquitectònica com per l’essència espiritual que encara s’hi respira avui. Les noves tecnologies i propostes audiovisuals ofereixen una visita diferent, actual i atractiva, que permet viure en primera persona la història dels monestirs reials de Catalunya.

Mesures de seguretat per la covid-19

Monestir de Santes Creus covid
Amb l’objectiu d’oferir espais segurs en el marc de l’actual pandèmia, el Departament de Cultura ha adoptat mesures específiques de protecció, informació i senyalització, alhora que ha adequat els espais als actuals requeriments normatius. També s’han modificat i adaptat els horaris i protocols, tant d’atenció al públic com de neteja, per garantir la correcta atenció als visitants.

Pel que fa als requisits que s’exigeixen a les persones que visitin els monestirs i els seus monuments, cal dur sempre la mascareta posada, seguir les indicacions de les persones responsables dels equipaments i respectar la distància física de 2 metres, de la mateixa manera que es prioritzarà el pagament amb targeta de crèdit.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació