Anuncia't al Descobrir

4 escapades per fer a l’octubre

Descobrim quatre zones on gaudirem dels bolets, les castanyes i les vinyes

S’ha acabat la calor, però el mes d’octubre encara convida a fer activitats a l’aire lliure i, sobretot, a començar a gaudir dels colors de la tardor. Boscos que es tenyeixen de tons marrons, vermells, taronges i grocs; plats amanits amb bolets, castanyes i moniatos i vinyes que són autentiques catifes naturals. Ens acompanyeu a descobrir quatre escapades ideals per fer el mes d’octubre?

L’alt Berguedà

Pedraforca Sergi Boixader
Una de les portes al Pirineu, ideal per anar a collir bolets. El Berguedà és ple de boscos per fer feliços els boletaires. Les zones més obagues on abunda el pi roig i el pi negre són indrets ideals per endinsar-vos-hi. Podeu provar sort a la Baga Voltrera, a prop de Gisclareny, o a l’entorn de Saldes, ple de boscos de pi roig, on abunden els rovellons i els pinetells.
Si això de buscar bolets no us emociona, però el paladar us en demana, podeu gaudir, entre el 25 de setembre i el 15 de novembre, de la Cuina del Bolet del Berguedà. Diversos restaurants ofereixen menús amb els bolets com a protagonistes i també hi ha fires i festes del bolet a diferents poblacions, que podeu consultar aquí.  
I si ni els bolets del bosc ni els dels plats us fan ni fu ni fa, el Berguedà és un dels llocs on podreu gaudir dels colors de tardor. A Saldes i a les valls del Pedraforca, hi trobareu diferents rutes de senderisme on sempre us acompanyarà el Pedraforca. Una altra opció és gaudir de poblets encisadors, com Gisclareny (el poble habitat més petit de Catalunya) o Bagà, amb la seva encantadora plaça porxada.

Zona volcànica de la Garrotxa

Una ruta fotogràfica a la fageda d'en Jordà, a la Garrotxa Una ruta fotogràfica a la fageda d'en Jordà, a la GarrotxaNachosuch / Thinkstock
Si voleu descobrir el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, podeu fer-ho des de la fageda —probablement l’atractiu tardorenc més conegut de Catalunya—, però també podeu animar-vos a seguir alguna de les altres rutes del parc, com la que porta al volcà Croscat, una de les més espectaculars. Després d’anys de patir extraccions de materials volcànics, aquest con ha quedat tallat com un pastís, on s’aprecien perfectament els diferents estrats volcànics. Una altra caminada que us encantarà és la que porta al cràter del volcà Santa Margarida, que, amb una ermita just al centre, esdevé un entorn idoni per descansar o fer un pícnic.
Després d’una bona caminada, heu de visitar el nucli de Santa Pau, amb un centre medieval encisador. Sabíeu que des del mirador Portal del Mar, tal com el seu nom indica, podeu arribar a veure el mar? Si sou fanàtics dels pobles medievals, no gaire lluny de Santa Pau teniu Mieres. Ruïtlles, l’església de Ruïtlles i les esglésies de Sant Pere, de Santa Maria de Romeria, de Santa Maria del Freixe i el Barri de la Cellera són alguns dels indrets més destacats del municipi. No marxeu de la zona sense tastar els famosos fesols de Santa Pau.

Les vinyes de la Terra Alta

Pinell de Brai Vistes del poble de Pinell de BraiGetty Images
La tercera escapada que us proposem us durà entre paisatges de vinyes vestides de tardor. Tot i que ja hagi acabat la verema, és un bon moment per visitar la Terra Alta, ja que els ceps comencen a canviar de color i creen autèntiques catifes naturals. Pinell de Brai, Gandesa i el seus cellers modernistes de l’arquitecte Cèsar Martinell són els punts imprescindibles d’aquesta escapada. El de Pinell de Brai es coneix com la “catedral del vi” i és una autèntica meravella, però el celler cooperatiu de Gandesa també s’ha de visitar. La carretera que uneix les dues poblacions combina un paisatge d’oliveres, vinya i pi que us encantarà. Per completar l’escapada, us proposem acostar-vos fins a Prat de Comte, una de les portes d’entrada al Parc Natural dels Ports. Aquí trobareu el Centre de Visitants del Parc Natural a la Terra Alta, on us podran recomanar alguna caminada, com la que porta a la vall de la Jepa i la Fontcalda o la que us permetrà descobrir l’antic molí de Prat de Comte, amb molt bones vistes del municipi.

Viladrau

Montseny tardor El Montseny tenyit de tardorGetty Images
Al cor del Montseny, Viladrau hauria d’estar al calendari cada tardor. És el lloc on es concentren llegendes de dones d’aigua i bruixes, on va viure el conegut bandoler Serrallonga i on les castanyes inunden els terres dels boscos. Les caminades als entorns del poble us portaran fins al conegut Castanyer de les Nou Branques, fins al mas la Sala, on va néixer Serrallonga, o fins a alguna de les 200 fonts que té el municipi, entre d’altres. Tingueu en compte que, tradicionalment, a l’octubre, s’hi celebra la Fira de la Castanya, però, com que aquest any s’ha anul·lat a causa de la covid-19, com a alternativa, podeu visitar l’agrobotiga de la Castanya de Viladrau, on coneixereu per què fins a mitjans del segle XX la castanya de Viladrau era la més valorada de les castanyes que es comercialitzaven a Catalunya i podreu tastar tot tipus de productes fets amb castanyes. Acosteu-vos fins a l’Espai Montseny si voleu descobrir les llegendes de les dones d’aigua i dels bandolers de Viladrau i saber per què el poble es coneix com un dels llocs de Catalunya on hi van viure més bruixes.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació