Anuncia't al Descobrir

Els 10 pobles del Moianès

Ni 5, ni 7. El Moianès és petit i té 10 pobles que s'han de conèixer. Tots, sense excepció. Us expliquem per què i quins són els imprescindibles de cada un dels municipis

La seva situació privilegiada entre boscos, miradors espectaculars, fonts naturals i paisatges encisadors ha fet del Moianès una destinació per relaxar-se i gaudir de la qualitat de vida. Un territori ric en natura, però també en història, on trobarem des d’antigues fàbriques tèxtils fins a coves prehistòriques i dòlmens. Us mostrem els llocs imprescindibles que heu de visitar per conèixer els 10 pobles que formen part d’aquesta petita comarca.

Calders

Riu Calders al poble de Calders Un dels trams del riu CaldersAjuntament de Calders
Va néixer agrupant-se vora el camí ral, situació que va determinar la forma allargassada tan característica del poble. Els seus voltants, coberts de boscos de pi blanc, alzinars i rouredes han propiciat un espai òptim per a itineraris i rutes de senderisme. Però a Calders també us hi espera patrimoni històric, com l’ermita de Sant Salvador del Canadell, el forn de la Calç o la necròpolis de Pertegàs, i és que aquest poblet us permetrà gaudir d’una unió de visites culturals i paisatgístiques.

Castellcir

Castell de la Popa de Castellcir El castell de la Popa, datat del segle XI, rep aquest nom per la forma del penyal que li fa de baseWikimedia Commons
No tots els pobles poden presumir de tenir un castell enfilat al capdamunt d’una roca com ho fa Castellcir. Passejant pels voltants d’aquest municipi, trobareu aquesta peça única: el castell en ruïnes de la Popa, anomenat així per la forma de vaixell de la roca en què s'assenta des del segle X. Castellcir és un poble que ha crescut al voltant d’un carrer, i carenes, turons, torrents, boscos i camps de conreu són els elements que configuren el seu paisatge.

Castellterçol

Poble de Castellterçol Vistes del poble de CastellterçolMoianès Turisme
Fonts, torrenteres, dòlmens i oratoris són alguns dels atractius que ofereix el paisatge de Castellterçol. Envoltat de bosc i amb unes vistes encisadores del Montseny, de Montserrat i dels Pirineus, la seva bellesa paisatgística és única. Quan passegeu pel poble trobareu la casa museu d'Enric Prat de la Riba, el castell de Castellterçol —datat del segle IX— o el Roquer —una construcció per rentar llana que es considera l’única que es conserva a Catalunya.

Collsuspina

Poble de Collsuspina L'església de Santa Maria dels Socors de Collsuspina
Pot presumir de tenir una de les vegetacions autòctones de roures més boniques del país —el bosc de Casanovas— i uns prats que es mantenen sempre verds gràcies al seu clima fresc i plujós. Collsuspina és un terme essencialment muntanyós que va configurar-se al peu del collet de la Pollosa. Format pel nucli antic —de gran bellesa— i dos ravals, i per una vintena de masos, us permetrà gaudir, a més, de dues esglésies —l’església dels Socors i l’església de Sant Cugat de Gavadons, amb més de mil anys d’història i unes vistes espectaculars de la plana de Vic.

L'Estany

Monestir de Santa Maria de L'Estany El claustre del monestir de Santa Maria de l'Estany és una de les joies del romànic catalàWikimedia Commons
Si voleu descobrir un indret que salvaguarda construccions que han perdurat al llarg del temps, el poble de l’Estany és el lloc adequat. Aquí descobrireu un dels monuments més destacats del romànic català, el monestir de Santa Maria de l’Estany, que encara manté el mateix estil romànic primitiu dels orígens. No us perdeu la mina de l’Estany, una construcció medieval que va servir per assecar l’antic estany que dona nom al municipi. Però, a més, gràcies al fet que l’Estany és el poble més elevat del Moianès, podreu gaudir d’unes vistes espectaculars dels Pirineus des del mirador de Puig Caritat o el de la Serreta.

Granera

Església de Sant Martí de Granera Església de Sant Martí de Granera amb el massís de Sant Llorenç del Munt al darrere Wikimedia Commons
El poble de Granera és el més petit i menys poblat del Moianès, però els seus paratges naturals de gran bellesa i el seu ampli patrimoni arquitectònic us meravellaran. La seva població es divideix en dos barris, el de l’església i el del castell, des d’on gaudireu d’un mirador privilegiat amb vistes impressionants sobre Sant Llorenç del Munt i Montserrat. Si hi aneu per la diada de Reis, acosteu-vos fins aquest mirador, des del qual cada 6 de gener es pot veure com el sol passa per dins la Roca Foradada de Montserrat.

Moià

Poble de Moià Vistes del poble de MoiàMoianès Turisme
Una barreja d’història, tradició, comerç, tranquil·litat i caliu, juntament amb un entorn i un paisatge privilegiat, és el que trobareu a Moià, la capital del Moianès. La seva situació ha fet de Moià una població amb molta riquesa natural i cultural. Entre passejades pel jardí botànic de Cal Riera o l’embassament i parc del Molí Nou, descobrireu que les primeres evidències de poblament de la zona es troben al jaciment de les coves del Toll, que demostren presència humana des dels neandertals.

Monistrol de Calders

Dolmen de Trullars a Monistrol de Calders El dolmen de Trullars pertany a l'edat de bronze, entre el 2000 i el 1500 aC.Ajuntament de Monistrol de Calders
Si voleu practicar senderisme i gaudir dels encants del paisatge i la natura, trobareu el lloc ideal a Monistrol de Calders. Amagat entre el pla de Bages, la serra de Sant Llorenç del Munt i l’altiplà del Moianès, Monistrol es troba envoltat de rieres i de boscos de pinedes i alzinars. Entre un paisatge únic format de balmes i ‘codros’ —grans pedres singulars— i més de trenta fonts que brollen pels diferents indrets del poble, descobrireu els gorgs blaus, les barraques de vinya, el dolmen de Trullars o l’església parroquial de Sant Feliu.

Santa Maria d'Oló

Església de Santa Maria d'Oló Església de Santa Maria d'OlóWikimedia Commons
No tots els pobles poden enorgullir-se de tenir un patrimoni modernista tan important per a una població de només uns 1.000 habitants, com ho fa Santa Maria d’Oló. Dins d’un espectacular paisatge de camps i boscos de postal, carrers estrets, casetes de pedra i petites esglésies i ermites d’estil romànic, trobareu edificis d’arquitectes com Josep Puig i Cadafalch, amb la Torre de Vilanova, o d’Ignasi Mas i Morell, amb la fàbrica Sauleda.

Sant Quirze Safaja

Bauma de l'Espluga a Sant Quirze Safeja La bauma de l'Espluga de Sant Quirze Safeja és una bauma natural que tanca una petita vallWikimedia Commons
No té nucli urbà i el seu entorn natural és tan delicat i subtil que el poble no va créixer més enllà d’un sol carrer. Sant Quirze Safaja és un poblet envoltat de boscos de pi, roure i alzina, combinat pels diversos torrents i rieres i pel riu Tenes que travessen el seu municipi. Quan passegeu pels seus voltants i descobriu el parc de l’Aigua, el molí de Llobateras, la bauma de l'Espluga o el mirador de la Campana, gaudireu d’un ecosistema i un entorn natural que us farà relaxar cos i ment.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació