Anuncia't al Descobrir

7 rutes literàries ideals per complementar Sant Jordi

Gaudiu dels millors autors mentre descobriu els racons del territori

Sant Jordi és, sens dubte, una de les festes més icòniques i importants de Catalunya. A casa nostra, el 23 d’abril és un dia de llegendes, dracs, cavallers, princeses, roses i, evidentment, de llibres. Desxifrant les paraules escrites pels millors autors, som capaços de transportar-nos a escenaris i èpoques ben diferents, posar-nos a la pell de personatges increïbles o sentir emocions de tota mena. En aquesta ocasió, us proposem set rutes literàries arreu del territori, perquè gaudiu de la literatura alhora que recorreu els paratges més bells del país. Esteu preparats per ser els protagonistes de la història? Som-hi!

Els poemes de Josep Colet i Giralt, a Figuerola del Camp

Figuerola del Camp Figuerola del Camp, el poble d’estiueig de Josep Colet i Giralt©Òscar Rodbag
Josep Colet i Giralt és un autor català que té un intens lligam amb el seu poble d’estiueig, Figuerola del Camp (Baix Camp). Dit en les seves pròpies paraules, “Tot Figuerola és per mi: ahir, avui i endins. Per això m’inspira poesies, que és la veu de la meva intimitat”. Aprofitant els poemes que l’escriptor va dedicar al poble, la localitat proposa dues rutes, una d’urbana i una per l’entorn natural, que us permetran conèixer el patrimoni històric, cultural i paisatgístic del nucli mentre us guien les peces de l’autor. La passejada, a més, també ofereix un joc de pistes per als més menuts, el que la converteix en una activitat ideal per a famílies.

La Balaguer literària

Balaguer La visita recorre un bon nombre d’indrets de BalaguerXavier Lorenzo (Getty Images)
La Ruta literària de Balaguer la formen un total de vint indrets senyalitzats diferents, tots ells equipats amb un codi QR. Podreu conèixer cada indret llegint les obres de diversos escriptors, com Teresa Pàmies, Francesc Puigpelat, Josep Carner Ribalta o Josep Pla, entre d’altres. A la plaça de l’Estació, per exemple, captareu els records i la reacció de Teresa Pàmies en retornar a Balaguer després de l’exili, mentre que als porxos del carrer del Pont recreareu les inundacions que solien afectar la població, a través dels textos de Josep Carner i Ribalta. Podeu descarregar la ruta al portal web del Museu de la Noguera.

Descobrim Miquel Martí i Pol a Roda de Ter

Roda de Ter Roda de Ter, la localitat que va veure créixer Miquel Martí i PolGetty Images
Aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Roda de Ter (Osona) és una proposta per recordar i homenatjar el conegut poeta Miquel Martí i Pol. Fent l’itinerari, coneixereu els indrets on l’autor es va formar com a persona, a través d’un seguit de lectures que fan de l’experiència una activitat ben intensa. La visita guiada passa per les cases on va viure l’autor, la fàbrica on treballava i altres indrets lligats íntimament al poeta, sumant un total de vuit punts d’interès diferents. La vivència té un cost total de 75 € per grups de menys de 15 persones, i admet fins a dues bombolles de convivència diferents a la vegada. Podeu concertar-la aquí.

La Barcelona de Carlos Ruiz Zafón

Façana de Santa Maria del Mar Santa Maria del Mar, un dels punts d’interès de la rutaPMR Maeyaert
Barcelona té una oferta literària immensa. Són diversos els autors de renom que s’han inspirat en la capital catalana a l’hora d’escriure els seus llibres. En aquest cas, us proposem la ruta literària guiada ‘Barcelona una ciutat de llibre: L’Ombra del vent’, un recorregut a peu únic per gaudir de la Barcelona màgica que retrata Carlos Ruiz Zafón en la seva novel·la. Fent l’itinerari passareu per llocs ben icònics, com la Rambla de Santa Mònica, l’Arc del Teatre o Santa Maria del Mar, entre molts d’altres. Podeu conèixer tots els detalls de la ruta, que té un cost de 15,5 € per cap, al portal Barcelona Turisme.

El Romanyà de Mercè Rodoreda

L'església de Sant Martí de Romanyà, a Santa Cristina d'Aro L’església de Sant Martí de Romanyà, un dels indrets per on passa l'itinerariAjuntament de Santa Cristina d'Aro
Aquest curiós itinerari recorre el Romanyà de la Selva de Mercè Rodoreda, poble on va viure la reconeguda autora del 1972 al 1983. La ruta, al cor del Baix Empordà, és una proposta ideal per conèixer els paratges del nucli que van servir d’inspiració a l’escriptora, tot llegint diversos fragments de la seva obra. El recorregut us portarà a descobrir indrets com la plaça de l’Església, el dolmen de la Cova d’en Daima o el Senyal Vell, la mateixa casa on descansava Rodoreda. Si la voleu fer, teniu tota la informació necessària, mapa i textos inclosos, en aquesta publicació de la Càtedra M. Àngels Anglada.

Pels camins de ‘Mel i metzines’, a la vall d’Àssua

La vall d'Àssua La vall d’Àssua proposa diverses excursions amb la literatura com a fil conductorAjuntament de Sort
Aquesta excursió de llarga durada, pensada per fer-la en mig dia o en un dia sencer, segueix la vida del protagonista del llibre ‘Mel i metzines’, de Maria Barbal. Fent la ruta coneixereu la vida al Pallars del principal personatge de l’obra: els records d’infància al Batlliu, la vida a Rialp i a Sort, etcètera. L’itinerari transcorre per un camí tranquil i assolellat amb inici a Olp, que tot seguit us portarà en direcció nord cap a la capella de la Mare de Déu de Montserrat i, després, cap als mateixos nuclis de Rialp i Sort. A la pàgina web de la vall d’Àssua podeu consultar la ruta detallada, així com altres passejades literàries igual d’interessants que aquesta.

Sant Carles de la Ràpita, poble nadiu de Sebastià Juan Arbó

La Ràpita El recorregut transcorre essencialment pel barri mariner de la RàpitaGetty Images
Sebastià Juan Arbó, originari de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), és un dels autors catalans que va novel·lar la colonització del delta de l’Ebre. La ruta literària guiada que us proposem us permetrà conèixer la història, el paisatge i com era el poble nadiu de l’escriptor a través de les seves pròpies obres. La passejada, que dura prop d’una hora, comença al Museu de la Mar de l’Ebre, i bàsicament recorre el barri mariner del nucli. L’itinerari té un cost de 43 € en total, i també es pot adquirir amb visita guiada al mateix Museu. Podeu concertar-la enviant un correu a museudelamardelebre@gmail.com, o trucant al 673 522 901.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació